Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ścianki działowe z suporexu - zewnetrzne z porothermu.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Suporex na +:

- oszczednosc 1000 zł

- latwa obrobka, "mozliwosc wbicia gwozdzia" :)

- lekka i ciepła ściana

Wienerberger ?

Proszę o rzeczowe argumenty bez wojny co jest lepsze.

Porotherm 11,5 cm - 5 zł

Solbet 12 cm - 3,60 zł

dzialowka to tylko dzialowka wiec bierz suporex, sciana jest wewnatrz, wiec jedyna wilgoc jaka ujrzy to z pomieszczenia, pamietaj o izolacji poziomej pod sciana ,tylko nie folia a raczej papa

na tym etapie dobre i tys w kieszeni bo tych tysiacow trza troche:)

Edytowane przez face

kazdy material ma jakies plusy, po prostu jestesmu bardziej przekonani do BK, ale mozesz przeszukac kilka watkow bo haslo juz padalo, albo poczekac chwilke temat sie rozkreci :)

No nie do końca, podchodziłem do sprawy bardzo merytorycznie i otrzymałem następujący wynik: Cermika ani nie jest tak ciepła jak BK, ani tak wytrzymała jak silikaty (a wręcz się kruszy), w sferze mitów jest paroprzepuszczalność i tutaj też ustepują miejsca BK itd. itd. Nie potrafię znaleźć nic w czym ceramika byłaby na 1-szym miejscu. Jeśli ktos wie to bardzo proszę o informację na ten temat :)

lepsza akumulacyjność cieplna, mniejsza nasiąkliwość, mniejsza promieniotwórczość. Tyle wiem o ceramice.

No to niewiele wiesz... Akumulacyjność cieplną lepszą ma BK (jest zawsze ciepły) i to sporo, dużo mniejszą nasiąkliwość ma silikat, a promieniotwórczość, pomimo, że w normach to ceramika ma największą :) Czyli co? Ciągle nic o ceramice?

Żadnej ceramiki na działówki. Spróbuj powiesić coś cięższego na ścianie z porothermu. Żeby zawiesić geberit musiałem wstawić dwie pełne cegły , żeby było jakieś oparcie dla kołków.

no coz...u mnie w domku z ceramiki (pustak max) wszystko wisi elegancko i nic nie zlatuje i wylatuje

wisza sobie meble w kuchni pelne talerzy i szklanek, meble w lazienkach pelne recznikow i meble w salonie i sypialniach pelne ksiazek i spasc nie zamierzaja

geberity tez jakos stoja - wlasnie stoja bo one maja stac nie wisiec gwoli scislosci, przykrecone owszem do sciany z maksa i K3 a odpasc nie chca

jak sie dobrze wywierci to wszystko sie trzyma, a jak sie zle wywierci to sa kleje do tego - to sie tyczy rowniez silki i bk

nie ma materialu idealnego, kazdy ma swoje plusy i minusy

pozdrawiam

Edytowane przez face

Żadnej ceramiki na działówki. Spróbuj powiesić coś cięższego na ścianie z porothermu. Żeby zawiesić geberit musiałem wstawić dwie pełne cegły , żeby było jakieś oparcie dla kołków.

Jak coś naprawdę ciężkiego, można się przewiercić przez ściankę, założyć pręty stalowe i na nich oprzeć konstrukcję. Z belitowej ścianki też takie coś się potrafi urwać aż miło z kawałkiem ściany :p

Wiercenie w porothermie nie jest takie straszne, gorzej z kuciem bruzd itp pracami.

Są miejsca generalnie wrażliwe - np mocowania karniszy. Mieszkanie miałam z belitu, dom z pth. "Wylatało" w przypadku obu materiałów jeśli mocuje sie ciężki, mosiężny karnisz, mimo "specjalnych" kołków. Pomogło wzmocnienie tego miejsca zaprawą.

Także nie demonizujmy...

Łatwiej chyba murować z jednolitego materiału - łączenia ścian itp można zrobić porządniej, a tak trzeba ekipy bardziej pilnować, bo często im się w przypadku działówek nie chce i póżniej coś tam strzela...

Z minusów o bk zasłyszanych niegdyś była wzmianka o małej izolacyjności akustycznej. Dotyczyło to dokładnie Ytonga. Porównano dwa podobne domy wykonane z różnych materiałów. Bk wyszedł jako słabszy pod tym względem, jednak nie podano już szczegółów o stolarce i grubości ocieplenia zewnętrznego. Sam mam wszystko z solbetu. Łatwo, szybko i w miarę przyjemnie i chyba najtaniej.