mysiul 11.12.2010 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 Suporex na +: - oszczednosc 1000 zł - latwa obrobka, "mozliwosc wbicia gwozdzia" - lekka i ciepła ściana Wienerberger ? Proszę o rzeczowe argumenty bez wojny co jest lepsze. Porotherm 11,5 cm - 5 zł Solbet 12 cm - 3,60 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 11.12.2010 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 Tez mialem taki pierwotny plan bo balem sie duzej chlonnosci bk.Wkoncu stanelo wszystko na Solbecie bo wyszlo za duzo kombinacji a budujac samemu liczy sie czas i latwizna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 11.12.2010 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 (edytowane) Suporex na +: - oszczednosc 1000 zł - latwa obrobka, "mozliwosc wbicia gwozdzia" - lekka i ciepła ściana Wienerberger ? Proszę o rzeczowe argumenty bez wojny co jest lepsze. Porotherm 11,5 cm - 5 zł Solbet 12 cm - 3,60 zł dzialowka to tylko dzialowka wiec bierz suporex, sciana jest wewnatrz, wiec jedyna wilgoc jaka ujrzy to z pomieszczenia, pamietaj o izolacji poziomej pod sciana ,tylko nie folia a raczej papa na tym etapie dobre i tys w kieszeni bo tych tysiacow trza troche:) Edytowane 11 Grudnia 2010 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyma2704 11.12.2010 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 U mnie już na drugiej budowie działówki z Solbetu. Przeważyła cena i łatwość obróbki. Oczywiście kładzione na papie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 13.12.2010 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Wienerberger ? Jeśli oczekujesz, że ktoś wyliczy zalety ceramiki to możesz się nie doczekać. Pytałem o to już różnych ludzi i niczego się nie dowiedziałem. W tej sytuacji ja stanowczo stawiam na Solbet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 14.12.2010 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 kazdy material ma jakies plusy, po prostu jestesmu bardziej przekonani do BK, ale mozesz przeszukac kilka watkow bo haslo juz padalo, albo poczekac chwilke temat sie rozkreci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 14.12.2010 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 dokladnieile technologii tylu ich zwolennikow i przeciwnikow zarazem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 15.12.2010 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 generalnie cos sie tam klaruje w tej dziedzinie, ale zawsze sie znajdzie sie ktos co podwazy zdanie innego na forum i rysuja sie granice i podzialy zwolenników materialu do budowy, ale tak jest ze wszystkim jednemu pasuje to drugiemu zupelnie cos innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 16.12.2010 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 kazdy material ma jakies plusy, po prostu jestesmu bardziej przekonani do BK, ale mozesz przeszukac kilka watkow bo haslo juz padalo, albo poczekac chwilke temat sie rozkreci No nie do końca, podchodziłem do sprawy bardzo merytorycznie i otrzymałem następujący wynik: Cermika ani nie jest tak ciepła jak BK, ani tak wytrzymała jak silikaty (a wręcz się kruszy), w sferze mitów jest paroprzepuszczalność i tutaj też ustepują miejsca BK itd. itd. Nie potrafię znaleźć nic w czym ceramika byłaby na 1-szym miejscu. Jeśli ktos wie to bardzo proszę o informację na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 16.12.2010 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 lepsza akumulacyjność cieplna, mniejsza nasiąkliwość, mniejsza promieniotwórczość. Tyle wiem o ceramice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 22.12.2010 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 lepsza akumulacyjność cieplna, mniejsza nasiąkliwość, mniejsza promieniotwórczość. Tyle wiem o ceramice. No to niewiele wiesz... Akumulacyjność cieplną lepszą ma BK (jest zawsze ciepły) i to sporo, dużo mniejszą nasiąkliwość ma silikat, a promieniotwórczość, pomimo, że w normach to ceramika ma największą Czyli co? Ciągle nic o ceramice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MOLLAN 24.12.2010 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2010 Żadnej ceramiki na działówki. Spróbuj powiesić coś cięższego na ścianie z porothermu. Żeby zawiesić geberit musiałem wstawić dwie pełne cegły , żeby było jakieś oparcie dla kołków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 27.12.2010 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 (edytowane) Żadnej ceramiki na działówki. Spróbuj powiesić coś cięższego na ścianie z porothermu. Żeby zawiesić geberit musiałem wstawić dwie pełne cegły , żeby było jakieś oparcie dla kołków. no coz...u mnie w domku z ceramiki (pustak max) wszystko wisi elegancko i nic nie zlatuje i wylatuje wisza sobie meble w kuchni pelne talerzy i szklanek, meble w lazienkach pelne recznikow i meble w salonie i sypialniach pelne ksiazek i spasc nie zamierzaja geberity tez jakos stoja - wlasnie stoja bo one maja stac nie wisiec gwoli scislosci, przykrecone owszem do sciany z maksa i K3 a odpasc nie chca jak sie dobrze wywierci to wszystko sie trzyma, a jak sie zle wywierci to sa kleje do tego - to sie tyczy rowniez silki i bk nie ma materialu idealnego, kazdy ma swoje plusy i minusy pozdrawiam Edytowane 27 Grudnia 2010 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof czajka 31.12.2010 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 a jak jest z wieszaniem rzeczy na ścianach z bk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 03.01.2011 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 do kazdego materialu przewidziane sa odpowiednie kolki wiec po klopocie, co innego jezeli mamy ceinak scianke dzialowa a chcemy powiesic czolg, wtedy trzeba kombinowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof czajka 03.01.2011 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 no czołgu raczej chyba nikt nie bedzie wieszał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 04.01.2011 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 ale nieraz masz cos ciezkiego do powieszenia na waskiej sciance, wtedy nalezy poza kolkami przemyslec jak cos powiesic zeby nie narazic sciany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baba_Budowniczy 04.01.2011 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Żadnej ceramiki na działówki. Spróbuj powiesić coś cięższego na ścianie z porothermu. Żeby zawiesić geberit musiałem wstawić dwie pełne cegły , żeby było jakieś oparcie dla kołków. Jak coś naprawdę ciężkiego, można się przewiercić przez ściankę, założyć pręty stalowe i na nich oprzeć konstrukcję. Z belitowej ścianki też takie coś się potrafi urwać aż miło z kawałkiem ściany Wiercenie w porothermie nie jest takie straszne, gorzej z kuciem bruzd itp pracami. Są miejsca generalnie wrażliwe - np mocowania karniszy. Mieszkanie miałam z belitu, dom z pth. "Wylatało" w przypadku obu materiałów jeśli mocuje sie ciężki, mosiężny karnisz, mimo "specjalnych" kołków. Pomogło wzmocnienie tego miejsca zaprawą. Także nie demonizujmy... Łatwiej chyba murować z jednolitego materiału - łączenia ścian itp można zrobić porządniej, a tak trzeba ekipy bardziej pilnować, bo często im się w przypadku działówek nie chce i póżniej coś tam strzela... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 04.01.2011 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Z minusów o bk zasłyszanych niegdyś była wzmianka o małej izolacyjności akustycznej. Dotyczyło to dokładnie Ytonga. Porównano dwa podobne domy wykonane z różnych materiałów. Bk wyszedł jako słabszy pod tym względem, jednak nie podano już szczegółów o stolarce i grubości ocieplenia zewnętrznego. Sam mam wszystko z solbetu. Łatwo, szybko i w miarę przyjemnie i chyba najtaniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 04.01.2011 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 nie ma materialu idealnego, kazdy ma swoje plusy i minusy pozdrawiam No właśnie problem z ceramiką polega na tym, że nie ma swoich plusów a minusy i owszem. (nie mam na myśli żadnych, ale swoich!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts