Mariusz Cegla 04.01.2011 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Twoj wybor jest sluszny. W polskich warunkach klimatycznych lepszym materialem jest material ciezszy. Ze wzgledu na kumulacje ciepla. Daje to komfort i oszczednosci. W polsce temperatury czesto spadaja i dobra akumulacja ciepla niweluje te spadki. To po pierwsze i najwazniejsze. Szczegolnie istotne przy scianie 2 warstowej, gdzie murowana sciana jest cienka. Zaleta ceramki vs silki jest np latwosc murowania. Inaczej wyglada sprawa przy scianie jednowarstwowej gdzie scina jest grubsza i nawet BK daja dobra kumulacje cipla. Sciany dzilalowe z BK to tez dobry wybor. Mniejsze obciazenie stropow, latwiejszy w budowaniu i co najwazniejsze latwiejszy przy pracach instalacyjcnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 05.01.2011 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Z minusów o bk zasłyszanych niegdyś była wzmianka o małej izolacyjności akustycznej. Dotyczyło to dokładnie Ytonga. Porównano dwa podobne domy wykonane z różnych materiałów. Bk wyszedł jako słabszy pod tym względem, jednak nie podano już szczegółów o stolarce i grubości ocieplenia zewnętrznego. Sam mam wszystko z solbetu. Łatwo, szybko i w miarę przyjemnie i chyba najtaniej. fakt bk do silikatow pod wzgledem akustycznym wypada slabiej, ale jak slusznie zauwazyles nie porownano budynkow pod innymi wzgledami, poza tym ciezko tak porownac 2 rozne projekty wiec zyczyl bym sobie aby postawiono 4 takie same projekty uzyto tego samego styropianu czy tam welny tej samej chemii materialu na dach etc etc i wtedy porownac co z czym sie je. utnie to spekulacje ktore materialy jak sie zachowuja! utopia - jasne ze tak nie zyjemy w idealnym swiecie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 05.01.2011 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Wiercenie w porothermie nie jest takie straszne, gorzej z kuciem bruzd itp pracami. Są miejsca generalnie wrażliwe - np mocowania karniszy. Mieszkanie miałam z belitu, dom z pth. "Wylatało" w przypadku obu materiałów jeśli mocuje sie ciężki, mosiężny karnisz, mimo "specjalnych" kołków. Pomogło wzmocnienie tego miejsca zaprawą. Także nie demonizujmy... wlasnie do tego dazymy, jak mam kazda dziure pozniej zalepiac to sorry po co z tym zabawa, i jak chcesz wywiercic w tym samym miejscu jak wyleci ci kawalek sciany, zalepiasz i musisz zrobic dziure w tym samym miejscu... dla tego miedzy innymi nie lubie tego materialu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baba_Budowniczy 05.01.2011 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 He-he, ja przecież napisałam, że niezależnie od tego, czy był to bk, czy ceramika miałam dokładnie ten sam problem z karniszem BK niczego nie załatwia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 05.01.2011 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Bo do każdego rodzaju materiały przewidziane są inne systemy mocowań. Nawet do styropianu można skutecznie przytwierdzić np. lampę. Przy miękkim bk idą inne kołki, przy szczelinówce inne, a przy kratówce jeszcze inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fuzja 05.01.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 A ja byłem mocno przekonany żeby dom postawić w całości z silki. Ale teraz jestem na etapie szukania ekipy i każda jedna z którą rozmawiam odradza ten materiał, choć jak sami mawiają im byłoby wygodniej i szybciej. Nawet moi kumple którzy pracują przy budowie stwierdzili, że oba materiały są ok ale oni swoje teraz budowaliby z porothermu. A ta ściana z silki taka ładna ... ale chyba na zewnątrz będzie porotherm a silka w środku na działówki bo ciszej powinno być. No chyba że .... znowu ktoś w głowie mi namiesza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trafyc 05.01.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 fuzja, a dlaczego ekipy odradzaja ci silke??? Mają z niej wybudowane domy? Moja ekipa tez odradza silikaty, ale żadnego konkretnego argumentu nie podali....myślę ze plusem dla nich jest to ze jak poloza 3 porothermy to silikatow na tym odcinku musza polozyc 5... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baba_Budowniczy 05.01.2011 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Kołki poszły "dedykowane". Jak mówiłam - dopiero zaprawa pomogła. Dla mnie ważniejsze w przypadku łączenia materiałów jest dopilnowanie staranności pracy ekipy niż dywagacje "o wyższości" tego czy innego materiału. Jest to łatwiejsze, jak buduje się z tego samego. Łatwiej dobrze przewiązać ściany na ten przykład. Poza tym dobrze jest sprawdzić, czy dany materiał w ogóle jest zastosować w konkretnym miejscu - np jak ktoś rąbnie ciężką ścianę z silki na rozległym stropie bez odpowiednich wzmocnień, może mieć kłopoty oprócz niewątpliwie lepszej akustyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fuzja 05.01.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 fuzja, a dlaczego ekipy odradzaja ci silke??? Mają z niej wybudowane domy? Moja ekipa tez odradza silikaty, ale żadnego konkretnego argumentu nie podali....myślę ze plusem dla nich jest to ze jak poloza 3 porothermy to silikatow na tym odcinku musza polozyc 5... Wiesz co główny argument to to że piją wodę strasznie. Ile byś nie wlał tyle wypiją. Jak postawisz przed zimą dom i nie ocieplisz szybko to później ciężko to osuszyć (po jesiennych i wiosennych ulewach), ściany się pocą wilgoć wychodzi. myślę że nie chodzi tu o to że 3 porothermy to 5 silikatów bo te się kładzie na klej więc jest szybciej, zaprawy nie trzeba mieszać. A może tradycjonaliści sami, skoro od lat tak się robi, a i materiał pewny (w końcu wypalany). Ja decyzji jeszcze nie podjąłem, myślę, cenowo ponoć wychodzi podobnie jak porotherm. ale projekt dałem do wycenie 5 ekipom i każda mówiła że lepiej z Porothermu ( choć dla nich -podkerślam- szybciej i wygodniej z silki) 3 z 5 ekip raczej bliscy znajomi/kumple (nie pamiętam żebym im podpadł więc chyba nie chcą się odegrać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trafyc 05.01.2011 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 fuzja z moich obserwacji wynika, ze silikaty pija wode bardzo szybko, ale np taki beton komorkowy wypije jej zdecydowanie wiecej, a nasiakliwosc silikatow jest zblizona do porothermu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 05.01.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Tyle że bk oddaje tą wodę podobno równie szybko jak chłonie. Badań nie robiłem, ale podczas budowy faktycznie schły szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trafyc 05.01.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Tez badan nie robilem, ale nie wiadomo co gorsze, material ktory wchlonie wode jak gabka (bk), czy ten ktory wchlonie jej mniej, a dluzej bedzie ja trzymal (silikat)?? a moze przy 2 warstowej scianie i dobrej izolacji poziomej oraz niskim poziomie wod gruntowych mozna olac to wchlanianie wody w przypadku bk i silikatow...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 05.01.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Mi się tak wydaje. Jakakolwiek ilość wody w ścianach jest moim zdaniem niepożądana. Z wiadomych względów. Źle wykonana izolacja może narobić kłopotu przy każdym materiale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 11.01.2011 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Wiesz co główny argument to to że piją wodę strasznie. Ile byś nie wlał tyle wypiją. Jak postawisz przed zimą dom i nie ocieplisz szybko to później ciężko to osuszyć (po jesiennych i wiosennych ulewach), ściany się pocą wilgoć wychodzi. myślę że nie chodzi tu o to że 3 porothermy to 5 silikatów bo te się kładzie na klej więc jest szybciej, zaprawy nie trzeba mieszać. A może tradycjonaliści sami, skoro od lat tak się robi, a i materiał pewny (w końcu wypalany). Ja decyzji jeszcze nie podjąłem, myślę, cenowo ponoć wychodzi podobnie jak porotherm. ale projekt dałem do wycenie 5 ekipom i każda mówiła że lepiej z Porothermu ( choć dla nich -podkerślam- szybciej i wygodniej z silki) 3 z 5 ekip raczej bliscy znajomi/kumple (nie pamiętam żebym im podpadł więc chyba nie chcą się odegrać). Co Wy ludzie biadolicie, za przeproszeniem. Ściany nie piją wody... Jeśli komuś zachciewa się takich dyskusji to polecam Baśnie Braci Grimm, też jest sporo bajek i rzeczy niestworzonych. I do tego "materiał który chłonie wodę jak gąbka" w parze z "Ile byś nie wlał tyle wypiją". opamiętajcie się, bo jeszcze ktoś Wam kiedyś uwierzy i co wtedy? To, że materiały budowlane wilgotnieją nie jest niczym zadziwiającym ani karkołomnym. Wszystko wilgotnieje. A im szybciej coś wilgotnieje tym szybciej schnie. Proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 12.01.2011 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 rany boskie!pije to pijak na budowie jak ma co!co wam bedzie pilo, przeciez statku nie budujecie, na bagnach tez!jak zrobicie dach i orynnowanie to budynek moze stac bez elewacji.Chyba ze bierzecie pod uwage powodzie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 12.01.2011 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 rany boskie! pije to pijak na budowie jak ma co! co wam bedzie pilo, przeciez statku nie budujecie, na bagnach tez! jak zrobicie dach i orynnowanie to budynek moze stac bez elewacji. Chyba ze bierzecie pod uwage powodzie! święte słowa ! i dla pewności podkreślę jeszcze raz. Materiały budowlane nie piją wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fuzja 17.01.2011 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Czyli co proponujecie na ściany? biorąc pod uwagę koszty materiału, robocizny, szybkość murowania, parametry cieplne przy ścianie 24+20 ocieplenia. Przy autostradzie mieszkał nie będę, dom chciałbym ciepły i pewny. Bo ja już głupieje a za materiałem trzeba by się porozglądać. fuzja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 17.01.2011 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 To co masz najbliżej i najtaniej, a trzymające fason jakościowy. Jeśli budujesz sam to gazobeton, jeśli ekipa to pytaj jej, z czym se radzi najlepiej. Odzrucam oczywiście wszystkie żużle i inne trociny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 17.01.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 To co masz najbliżej i najtaniej, a trzymające fason jakościowy. Jeśli budujesz sam to gazobeton, jeśli ekipa to pytaj jej, z czym se radzi najlepiej. Odzrucam oczywiście wszystkie żużle i inne trociny. święte słowa. A jeśli o mnie chodzi to jestem zwolennikiem BK. Szybko się muruje, jest ciepły, jest wytrzymały (dobra dobra, wiem, że jest mniej wytrzymały od silikatów, ale jest wytrzymały w zupełnie wystarczający sposób), tak w skrócie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 17.01.2011 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 i do tego bardzo lubi gdy deszcz na niego zacina - taka parafraza picia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts