Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Może nie nikt, ale na pewno jest to w tej chwili niewielka grupa inwestorów. Po pierwsze projekty w tym stylu to zazwyczaj domy duże, a jednak najchętniej wybierane są takie do 150m2 dla rodzin z dziećmi i do 100-120m2 dla rodzin, które już dzieci odchowały. Po drugie dworek wymaga dużej działki, najlepiej tak jak na wizualizacji ze starodrzewem w tle. Może kiedyś inwestorzy mniej zwracali na to uwagę i po prostu budowali swój upragniony dworek na takiej działce, jaką mieli, ale teraz ludzie widzą efekty takich decyzji. W sąsiedztwie mojego osiedla, na działkach już formalnie należących do wsi stoją 3 dworki i 2 domy okazałe (z lukarnami, kolumnami,ale nie typowe dworki). Działki mają do 15 arów. Wyszło bardzo kiepsko i nie trzeba być architektem, żeby to zauważyć. Po trzecie po prostu ten styl musi się podobać inwestorowi. :) Więc jeżeli jesteś szczęśliwym posiadaczem "poddworkowej" działki, to tylko pogratulować. :)

Wybrany przez Ciebie projekt jest ciekawy - udało się w nim pogodzić funkcjonalne wnętrze dla współczesnej rodziny z symetryczną dworkową elewacją frontową. Nadaje się bardzo dobrze do etapowania budowy - program użytkowy parteru całkowicie wystarcza do zamieszkania. Sypialnie spore, bardzo duża część dzienna, przestronne łazienki.

Dostrzegam też minusy. :) Okno łazienki na parterze - do podłogi, a za wanną - nie widzę sensu. Spiżarka z wejściem z wiatrołapu - albo do zmiany lokalizacji wejścia, albo trochę inna funkcja - na używane rzadko sprzęty, przetwory, schowek na szczotki plus inne akcesoria i chemię do sprzątania. Nie podobają mi się okna dachowe i kolektory(?) na frontowej połaci dachu - moim zdaniem nie pasują, ale znowu ciemna łazienka to trochę kiepsko.

Teraz większe minusy. Fatalnie położone słupy w dwóch sypialniach na poddaszu, prawie na środku i na drodze do szaf. Trudno wyczuć na jaką działkę jest ten dom. Układ pomieszczeń wskazuje, że raczej na taką z wjazdem od północy. Procent przeszklenia ścian wskazuje, że południe tam, gdzie wykusz jadalni, a kolektory i liczba otworów, że chyba jednak jest to dom na działkę z wjazdem od południa. Czyżby uniwersalny był? :) Dla mnie to minus, bo jednak konkretne dopasowanie wpływa i na dobre doświetlenie i na nagrzewanie domu.

Zastanawia mnie również, w którym miejscu rura z kotła będzie podłączona do komina. Nad poddaszem użytkowym, w okolicach stropu?

Mam już projekt, konkretnie to lustrzane odbicie wersji katalogowej.

Bowess ma racje, wszystkie te minusy i plusy widzialem większość została omówiona jeszcze przed zakupem z autorem projektu.

Od samego początku szukaliśmy dworku z czytelnym układem pomieszczeń oraz takiego który pozwolił by na jakiś czas zamknąć budowe na parterze, (do zamieszkania) i ten projekt w 100% te wymagania spełnił.

Według mnie dom jest bardziej długi jak duży hehe

Cała działka ma 56a natomiast linia zabudowy na 36a.Działaka pod budowe ma 36a częściowo jest w kwadracie reszta to wąski(17m) a długi pas. Na froncie niewielki ''sad'' wiec myśle ze sie to sprawdzi.

Co ważne nigdy nie kierowałem się położeniem domu względem stron świata, taki urok działki oraz otoczenia, końca by nie doszedł, jak wkleje zdjęcia zrozumiecie o co chodzi.

Co do samego domu.

Instalacja co na kocioł gazowy (to do bowess) a takowy nie wymaga podłączenia do pionu kominowego nie rozpatrywałem jak to konkretnie jest zrobione (prawdopodobnie rura pod stropem i do komina w łazience) gdyż mnie interesował piec tradycyjny. Zostały zamienione pomieszczenia łazienki z kotłownią i przesunięta ściana w sypialni. Mam teraz dostęp do pionu kominowego kotłownie z tyłu domu a w miejscu w którym było długie okno bedą drzwi na zewnatrz tak zeby z opałem nie latać po domu. Spiżarka zostanie bez zmian. Zastanawiamy sie jeszcze nad likwidacją sciany miedzy schodami a salonem tak zeby został tylko sam komin a schody były widoczne na salon. Okna strychowe do likwidacji, zdecydowania ''naprawia'' to front domu. To chyba tyle zmian pod koniec tygodnia lub na początku przyszłego wybieramy sie do architekta.

Zmiany w projekcie bardzo słuszne. :) Jeżeli planujesz etapowanie budowy, to chyba korzystniej byłoby zostawić zamkniętą klatkę schodową. No ale jeżeli schody mają być "na bogato" i wybitnej urody, to też szkoda je ukrywać.

Kocioł gazowy też potrzebuje komina jakiegoś. :) Po Twoich zmianach należy zwrócić uwagę, jak będzie wentylowana łazienka na parterze. Zwykle, żeby było estetycznie należy pamiętać o takich detalach na etapie murarki.

• 2 months później...

Witam,

moje pobieżne uwagi

1. nie jestem przekonana, czy kotłownia z pralnia to dobre połączenie

2. mam też wątpliwości co do położenia samej kotłowni, czyli w zasadzie centralna część domu i sąsiedztwo sypialni

3. spiżarnia funkcjonalnie wiąże się raczej z kuchnią i wydaje mi się, że wygodniej byłoby sięgać do niej właśnie od strony kuchni

4. brakuje mi pomieszczenia- "składzika" czyli graciarni np. na odkurzacz, mop ...

Pozdrawiam

http://www.najciekawszeprojekty.pl/

Witam.Domek bardzo ładny.Ja też pragnęłam mieć dworek,niestety kasa na to nie pozwoliła więc buduję małą namiastkę.Ostatnio niestety daje się zauważyć nagonkę na budujących te piękne domy.Budowa dworku stała się passe.Nie wiem dlaczego.Wszędzie zaczęły królować dwuspadowe nowoczesne stodoły,a ludzie którym się podobają dworki są wyśmiewani.Ja od najmłodszych lat uwielbiam takie domy i nie wstydzę się tego.Pozdrowienia dla budujących dworki.

Kotłownia z pralnią to złe powiązanie dlatego jak już coś to kotłownia osobno a pralnie zrobić np w łazience na dole :) tak mi się wydaje oczywiście zależy kto jak chce zrobić :) ja chciałabym sam prysznic w łazience na dole także pralnia by mogła tam być :) Co do spiżarki to drzwi zrobić od kuchni i powinno być dobrze :)

Majkot mi też się podobają dworki :) nie wiem czemu to powoli zanika że mało osób je buduje, ale sądzę, że kiedyś to się zmieni :) kiedyś będzie moda na takie dworki :D

Pozdrawiam serdecznie ;)

Witaj w grupie sympatyków J

Moim zdaniem klasyczne projekty dworków raczej nie ulegają modzie Z uwagi na swój styl są uniwersalne i jak pokazuje historia, ponadczasowe dlatego odbudowywane i budowane do dnia dzisiejszego. Tragedią była by sytuacja, w której budowane są same dworki. Taka masówka dworkowa spowodowana zapotrzebowaniem. - wszędzie dworki. Widziałem małe osiedle dworków gdzie deweloper na jak najmniejszej powierzchni starał się upchać jak najwięcej domów w stylu dworkowym – porażka. Dobrze że moda się zmienia, a inwestorzy budują więcej domów w innym stylu jest to z korzyścią dla dworków.

Wracając do tematu …

Projekt sam w sobie bardzo ładny biorąc pod uwagę dość umiarkowaną powierzchnię w stosunku do typowych dworków. Fajna jadalnia. Kluczowe będzie na pewno umiejscowienie budynku na działce i sama działka. Proponuje zwrócić na to uwagę.

Moje SUBIEKTYWNE spostrzeżenia dotyczące :projektu

1) droga do kuchni która za każdym razem prowadzi przez salon. Bezpośrednie połączenie wejścia z kuchnią warto rozważyć w kontekście codziennego użytkowania domu. U mnie praktycznie każdy powrót do domu rozpoczyna się od wejścia do kuchni. Może warto inaczej rozwiązać ten fragment komunikacji?

2) ganek wydaje się mały w stosunku do bryły budynku, Może uda się go powiększyć i przesunie okna w tak aby były pomiędzy kolumnami elewacja budynku znacznie zyska. Wysokie, cienkie kolumny rażą, podobnie jak strzelisty ganek.

3) kwestie umiejscowienia kotłowni powinien determinować sposób ogrzewania domu. Przy ogrzewanie gazem nie ma problemu, natomiast pomieszczenie z piecem na węgiel powinno być jak najbardziej oddalone od pomieszczeń mieszkalnych,

4) jaskółki – nie podoba mi się ich skupienie tuż przy ganku. Jeżeli już są to powinny być przesunięte na boki. Moim zdaniem powinny być szersze i dawać więcej światła. Inaczej pokój nr 3 na poddaszu będzie bardzo słabo doświetlony. Przesuniecie jaskółek umożliwi powiększenie ganku,

5) okna dachowe w elewacji ogrodowej – można zastąpić jedną dużą lukarną która ociepli widok elewacji ogrodowej. Mam lukarnę i 8 okien dachowych. Przy tym układzie okien z własnego doświadczenia polecam - jedną dużą lukarnę – np. w kształcie trapezu,

Pzdr

Mi się nie podobają drzwi od wejścia do spiżarki i myślę żeby je przenieść tak, aby było to wejście bezpośrednio z kuchni :)

Okna faktycznie można by było trochę przesunąć i o wiele ładniej by się prezentowały jeśli będą trochę szersze :D dziękuję za pomysł :)

Te kolumny za bardzo mi się nie podobają i chciałabym je jakoś zmienić tylko nie wiem jeszcze jak? brak pomysłów :/

Wydaje mi się że problemem nie są kolumny, a ganek ale to może być subiektywne odczucie. Proponuje oglądać projekty dworków lub zdjęcia istniejących. Żmudna praca ale można coś ciekawego podejrzeć.

np. tu http://www.dwory.cal.pl/ Ukłon dla autora za pasje i upór w tropieniu i dokumentowaniu dworków i pozostałości po nich. Na pewno przydały by się lepsze zdjęcia.

Gotowe projekty (uwaga na prawa autorskie!)

W zasadzie każda z pracowni ma jakiś dom mniej lub bardziej dworkowy w swojej ofercie.

Proponuje zajrzeć np. tu

http://www.domypolskie.pl/index2.php?dzial=2

Strona to prawdziwy sezam projektów dworków, podobnie jak sama pracownia i jej właścicielka. Duży szacunek i podziw.

Rozwiązań jak widać jest naprawdę wiele, trzeba tylko dopasować je do własnych potrzeb i gustu.