MiroslawD 11.12.2010 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 Otóż mam problem z narożnikiem ściany, dlaczego tak się dzieje i tylko tam ? Ściana jest jest z suporeksu (25) od zewnątrz cegła dziurawka na sztorc. Dom jest ocieplony styropianem 6cm. Narożnik który przedstawiam jest narożnikiem zewnętrznym. pomóżcie, poradźcie co mam z tym zrobić ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 11.12.2010 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 Rozszczelnić pomieszczenie. Sprawdzić i udrożnić lub przebudować wentylację. W ociepleniu nic już nie zrobisz:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroslawD 11.12.2010 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 No tak ale to jest pokój i tam oprócz otwierania okna nie ma innej wentylacji. Okno jest często otwierane. Po za tym po remoncie jest to druga zima a dopiero teraz to wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 12.12.2010 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 i będzie wychodzić dalej. Trzymaj okno cały czas rozszczelnione jak radzi kolega,albo zamontuj nawietrzaki w oknach, drzwi otwarte. Masz mało styropianu na zewnątrz, może jest też nieszczelność w ulożeniu skoro to zewnętrzny narożnik- i woda się wykrapla.wstawiłes zapewne nowe okna i trochę się pozmieniało:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 12.12.2010 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Pojawiło się to teraz? Może ściana przemarza? Naroże ściany jest samo w sobie mostkiem termicznym (mniejsza pow. ogrzewana, większa schładzana) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marmark 13.12.2010 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Doraźnie:Przemyć preparatem na grzyby. Po wyschnięciu wyskrobać.Po kilku dniach powtórzyć operację z preparatem na grzyby. Po wyschnięciu zamalować wapnem.Postawić mały wiatraczek i dmuchać w stronę narożnika (ja mam taki "komputerowy", ze dwa waty mocy). Ma dmuchać do wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroslawD 15.12.2010 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 i będzie wychodzić dalej. Trzymaj okno cały czas rozszczelnione jak radzi kolega,albo zamontuj nawietrzaki w oknach, drzwi otwarte. Masz mało styropianu na zewnątrz, może jest też nieszczelność w ulożeniu skoro to zewnętrzny narożnik- i woda się wykrapla.wstawiłes zapewne nowe okna i trochę się pozmieniało:( Nie nie wstawiłem nowych okien a nie była to pierwsza zima ! Jestem laikiem ocieplałem sam. jednak radziłem się fachowców. Twierdzili, że skoro dom jest obłożony cegłą dziurawką to wystarczy 6 cm styropianu. Tak więc zrobiłem. Piszesz "mało styropianu" to dlaczego w drugim narożniku tak się nie dzieje ? Piszesz także "może jest też nieszczelność w ulożeniu" -a gdzie ta nieszczelność mogłaby być ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 16.12.2010 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Nie nie wstawiłem nowych okien a nie była to pierwsza zima ! Jestem laikiem ocieplałem sam. jednak radziłem się fachowców. Twierdzili, że skoro dom jest obłożony cegłą dziurawką to wystarczy 6 cm styropianu. Tak więc zrobiłem. Piszesz "mało styropianu" to dlaczego w drugim narożniku tak się nie dzieje ? Piszesz także "może jest też nieszczelność w ulożeniu" -a gdzie ta nieszczelność mogłaby być ? Naroże zawsze stanowi potencjalne źródło mostka termicznego.Drugi narożnik w pokoju też jest zewnętrzy dla domu? Też ma okno? Też jest usytuowany tak samo do stron świata?A może na tamtej scianie są drzwi- co trochę poprawia ruch powietrza w tamtym kącie. Można gdybać i gdybac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kross74 16.12.2010 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Lepiej pomyśl o wentylacji w całym domu,a strych też ocieplony i zamieszkały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroslawD 16.12.2010 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Lepiej pomyśl o wentylacji w całym domu,a strych też ocieplony i zamieszkały Nie ma strychu ! Domek parterowy dach dwustronnie spadzisty. W drugim pokoju nie ma takich problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroslawD 16.12.2010 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 (edytowane) Naroże zawsze stanowi potencjalne źródło mostka termicznego.Drugi narożnik w pokoju też jest zewnętrzy dla domu? Też ma okno? Też jest usytuowany tak samo do stron świata?A może na tamtej scianie są drzwi- co trochę poprawia ruch powietrza w tamtym kącie. Można gdybać i gdybac Drugi narożnik pokoju dzieli ścianą z kuchnią. Okno jest mniej więcej w połowie, równo od narożników. Na tamtej ścianie są drzwi do kuchni.Jak mi się uda wstawię szkic domu. Edytowane 16 Grudnia 2010 przez MiroslawD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 16.12.2010 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 osuszaj ten pokój i wentyluj. Potraktuj grzyba preparatem jak chłopaki piszą. Na wiosnę sprawdz dokładnie to naroże na zewnątrz. Wentyluj kuchnię. wygląda na to, że ona ma w tym wszystkim znaczny udział w generowaniu wilgci, a naroże jest najzimniejszym punktem w okolicy i tam się skrapla para i powstaje grzyb, który będzie się przemieszczał teraz po narożu na suficie-tak jak już zaczął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.12.2010 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 Ten problem był już dość dokładnie wałkowany.To nie do końca problem mostka cieplnego....Mści się fizyka tego, czego nie widać, bo jest przeźroczyste. Radykalnym rozwiązaniem jest mała zmiana kształtu pomieszczenia.Zaokrąglenie rogów.(wpływ formy na treść). Oczywiście, do gipsu dopaprać trochę soli miedzi (grzybobójcze).Drapanie, odgrzybianie, malowanie i znowu od początku - to pudrowanie trupa.Trzeba usunąć przyczynę powstawania takiego stanu! Wywal w cholerę ten pieprzony karnisz lub go skróć o 15cm!Może już to wystarczy.W innych pomieszczeniach jest dobrze.Porównaj jak TAM wygląda odpowiedni róg. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts