Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacja/obwody/jedna róznicówka

Recommended Posts

Witam .Po konsultacji z elektrykiem chciałbym zasiegnąć jeszcze jakis sugestii. Dom 110m2.Majka duo z archetonu.

Standardowo wył. główny, kontrolki faz,przepieciówka + rozłącznik 3-f do garażu wolnostojącego

Podział obwodów:

1. 3-f kuchnia-płyta

2. 3-f garaz

Na to rcd 3-f

(garaż, kotłownia, piwnica)

3. odkurzacz centralny

4. piec c.o

5. gn kotłownia/piwnica(bez bojlera)

6. gn garaż, wiatrołap ,wc

(parter)

7.gn zmywarka

8.gn kuchnia, jadalnia

9.gn pralka

10.gn łazienka parter

11.gn pokój dzienny

12. światło parter, piwnica, garaż

13. gn łazienka poddasze

14.gn pokoje poddasze

15.gn antena -sat na strychu

16.zas.brama domofon

17.alarm

18.św poddasze-strych

19.ośw zewnętrzne

Na to wszystko elektryk upiera sie przy rcd 3-f bez swiatła, alarmu .

Czy da się upraktycznić instalację stosując różnicówki 1-f odpowiednio podzielonymi na obwody tak aby były przyporzadkowane 1-sza do garaż ,piwnica,kotłownia, 2-ga parter(i tu problem ze względu na pobór w kuchni.Czy można zastosować zastosować rcd 1-f o większym amperażu czy 3-f?), 3-poddasze?

Upieram się przy takim podziale dlatego że chciałbym mieć uporządkowane bezpieczniki w Rozdzielni kondygnacjami i bez plątaniny przewodów.Wiadomo że przy awarii wysiada cała kondygnacja bez swiatła które jest poza rcd.

Czy jest sens zastosować oddzielna podrozdzielnie na poddaszu?

Osobom pomocnym w rozwiazaniu problemu z góry dziękuję.

Na to wszystko elektryk upiera sie przy rcd 3-f bez swiatła, alarmu .

Upiera się, bo tak mu będzie najłatwiej to podłączyć, wszystkie obwody do jednej, wspólnej szyny N bez kombinowania i główkowania. Ale tak będzie najgorzej dla ciebie - jak coś różnicówkę wybije, to wyleci całość instalacji. Do dupy. Upieraj się przy trzech jednofazowych, po jednej na fazę. Przy różnicówkach na "amperaż" nie patrz, bo one nie są od tego.

J.

Czy można zastosować zastosować rcd 1-f o większym amperażu czy 3-f?), 3-poddasze?Czy jest sens zastosować oddzielna podrozdzielnie na poddaszu?

1) Obwody jednofazowe NIE POWINNY być zasilane przez aparat trójfazowy. W trakcie jego wyłączania może dojść do chwilowego przepięcia międzyfazowego co potrafi zniszczyć elektronikę. Dziś każda świetlówka kompaktowa, pralka czy lodówka zawiera jakąś elektronikę, dlatego z za różnicówki trójfazowej nie powinieneś zasilać niczego innego niż silniki trójfazowe (hydrofor, pompa ciepła itd.). Czyli nawet do twojego garażu lepiej dać obwód 1f i 3f niezależnie.

2) Jeśli nie planujesz oddzielnego opomiarowania poddasza jako oddzielnego mieszkania to IMHO nie. Inna sprawa, że masz jak dla mnie przesadnie rozbudowany podział obwodów. Czy uda ci się zagwarantować, że suma możliwych obciążeń na fazie nie przekroczy zabezpieczenia przedlicznikowego ? Na 110m2 IMHO wystarczą:

1) Płyta kuchenna

2) Dwa obwody oświetlenia wewnętrznego

3) Oświetlenie zewnętrzne, brama

4) Dwa obwody gniazd

5) Piwnica, odkurzacz, boiler

6) Gniazda kuchenne

7) Alarm, kocioł (z wydzieloną różnicówką)

Może i wystarczą tylko chciałbym oswietlenie zewnętrzne i pompę cyrkulacyjną na osobnym obwodzie podłączonym do timera w rozdzielni.Jeśli nie dam osobno zmywarki to wprzypadku działania piekarnika zmywarki ,czajnika oraz lodówka na wspólnych gniazdach to kiepsko to widzę .Zdoświadczenia mam taki problem w obecnym mieszkaniu że muszę poczekać na czajnik i dopiero włączyc mnikrofalę bo inaczej wybija.

Powiedzmy że można uczczuplić o 3 obwody.

Podział obwodów:

1. 3-f kuchnia-płyta

2. 3-f garaz

Na to rcd 3-f

3,cyrkulacja pod timer

4.gn kotłownia, piwnica ,odkurzacz centralny

5.gn. garaż, wiatrołap , wc

(parter)

6.gn zmywarka

7.gn kuchnia, jadalnia

8.gn pralka

9.gn łazienka parter poddasze

10.gn pokój dzienny

11.światło parter, piwnica, garaż ( poza rcd)

12.gn pokoje poddasze, strych

13.zas.brama ,domofon.

14.alarm, piec co. (poza rcd)

15.św poddasze-strych

16.ośw zewnętrzne pod timer

Proszę o propozycje sensownego podziału na 3 różnicówki jednofazowe.

Skup się na kuchni, tam będzie konsumowane 60-80% całej energii elektrycznej.

Reszta energii to oświetlenie, laptop, ładowarki do telefonów.... czyli nic znaczącego.

W kuchni wydziel 2-3 niezależne obwody gniazdkowe zasilane z różnych faz.

Do tego doprowadź siłę do zasilania płyty i piekarnika.

Kotłownia, alarm i obwody zewnętrzne powinny być zasilane "priorytetowo".

Łazienki na osobnych obwodach.

Pomieszczenia mieszkalne (sypialnia, jadalnia, salon).... gniazdka możesz łączyć z 2-3 pomieszczeń na jednym obwodzie.

Najlepiej jeśli te pomieszczenia nie sąsiadują ze sobą.

Różnicówki wyskakują dopóki ludzie wiercą dziury w ścianach.

Później, gdy ucichną wiertarki i młoty przestaniesz się pasjonować swoją rozdzielnicą.

Jeszcze jedno, zdaj się trochę bardziej na elektryka.

Jeśli podsuwasz fachowcowi swoje pomysły to w razie wystąpienia problemów otrzymasz odpowiedź "Zrobiłem tak jak Pan chciał..." i zostaniesz z problemem.

Po ponownej konsultacji elektykiem przedstawił mi takie coś:

Podział obwodów na 3 różnicówki :

1. 3-f kuchnia-płyta

2.3-f garaż

3-f garaz Na to rcd 3-f

4,cyrkulacja pod timer 1 faza

5.gn kotłownia, piwnica ,odkurzacz centralny 1

6.gn. garaż, wiatrołap , wc 1

(parter)

7.gn zmywarka, piekarnik 2 faza

8.gn kuchnia, jadalnia 3faza

9.gn pralka 3

10.łazienka parter 3

11.gn pokój dzienny 3

12.światło parter, piwnica, garaż ( poza rcd) 1

13.gn pokoje poddasze, strych 2

14.gn pokoje,hall łazienka 2

17św poddasze-strych 1

15.brama ,domofon. 1 mod + zasilacz domom 3

16 alarm piec co. (poza rcd) 3

18ośw zewnętrzne pod timer 1

wył gł --

przepięciówka

kontrola faz

rozłącznik garaż

rozdzielnia 4x16

Edytowane przez roberts78

1) Obwody jednofazowe NIE POWINNY być zasilane przez aparat trójfazowy.

Czyli jak mam w rozdzielni różnicówkę w postaci jednego potrójnego pstryczka to jest źle? Da się to jakoś poprawić? Jest miejsce jeszcze na dodatkowe elementy. Można jakoś rozdzielić tą pojedynczą różnicówkę na trzy jednofazowe? A w zasadzie na sześć, bo są dwie różnicówki.

toomyem

Źle w sensie funkcjonalnym - jak zgaśnie to wszędzie.

Da się poprawić, wstawiając kolejne różnicówki (dzieląc instalację na mniejsze fragmenty wspólnie zabezpieczone).

Tak zamiast 1 trójfazowej masz wtedy 1 trójfazową i 3 jednofazowe, albo coś na ten kształt. Trójfazowa to 4 moduły, jednofazowa to 2 moduły przestrzeni w rozdzielnicy.

Na odległość nikt tego nie podzieli, najlepszym rozwiązaniem jest zaproszenie elektryka, który wykonywał instalację i rozmowa w 4 oczy.

Jest to totalne rozkręcenie rozdzielnicy na czynniki pierwsze i połączenie jej na nowo. Dzień pracy (czyt. dniówka bez prądu).

A propo, na jednej różnicówce wisi połowa jeśli nie więcej instalacji w Polsce. Nikt od tego jeszcze nie zginął.

Witam,

U mnie również elektryk zrobił jeden wyłącznik różnicowo-prądowy 3-fazowy oprócz alarmu.

Ja później to przerabiałem, i tak oddzielna różnicówka na kotłownie, oddzielna na kuchnię i oddzielna

na pralkę. Są to trzy różnicówki jednofazowe. Można zrobić również stopniowanie obwodu tzn.

główna róznicówka 100mA a pozostałe 30mA. Ja to zrobiłem, ponieważ gdzieś był problem w instalacji

i jedna różnicówka wyłączała mi wszystko, również piec CO co zimą jest nieprzyjemne.

Wszystkie nieprzemyślane rzeczy wychodzą później. A po co uczyć się na własnych błędach.

Pozdrawiam.

Źle w sensie funkcjonalnym - jak zgaśnie to wszędzie.

Aż tak źle to nie jest. Jak pisałem, mam (po mojej interwencji) założone dwie różnicówki. Więc całkiem ciemno nie jest. Chociaż wolałbym, jak wspominaliście, mieć osobno chociaż piec i lodówkę. O przeróbkę pytałem się z powodu:

1) Obwody jednofazowe NIE POWINNY być zasilane przez aparat trójfazowy. W trakcie jego wyłączania może dojść do chwilowego przepięcia międzyfazowego co potrafi zniszczyć elektronikę.

toomyem

... A propo, na jednej różnicówce wisi połowa jeśli nie więcej instalacji w Polsce. Nikt od tego jeszcze nie zginął.

Dlaczego aż tyle osób ma tylko jedną 3fazową różnicówkę?

1. Dla zleceniodawcy taniej.

2. Dla wykonawcy szybciej.

Mozna by się pokusić o więcej argumentów ale te chyba są najczęściej cytowane.