Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płytko wsunięta przyścienna taśma dylatacyjna

AndrzejK12

Recommended Posts

Przy "wylewaniu" jastrychu z miksokreta na ogrzewanie podłogowe - grubość parter 6.5cm piętro 7.5cm - posadzkarze umieścili taśmę przy ścianach byle jak i miejscami wystaje 8 cm z 10centymetrowej taśmy.Nie ma chyba ani jednej ściany oddylatowanej na całej grubości posadzki. Grozi to czymś poważnym? Dylatacje między pomieszczeniami zrobili nacięciami-największe pole 5x6metrów.

Przy "wylewaniu" jastrychu z miksokreta na ogrzewanie podłogowe - grubość parter 6.5cm piętro 7.5cm - posadzkarze umieścili taśmę przy ścianach byle jak i miejscami wystaje 8 cm z 10centymetrowej taśmy.Nie ma chyba ani jednej ściany oddylatowanej na całej grubości posadzki. Grozi to czymś poważnym? Dylatacje między pomieszczeniami zrobili nacięciami-największe pole 5x6metrów.

jeżeli pogorszenie akustyki w domu nie jest dla Ciebie czymś poważnym, to się nie musisz martwić. Ci od wylewek z pewnością nie wiedzą po co się wykonuje dylatacje obwodowe. Ja żądałbym ponacinania tych dylatacji na taką głębokość aby posadzka nie stykała się w żadnym miejscu ze ścianami.

ponacinać można do o koła ale jak trafisz na rurkę to dopiero będą straty... najgorzej w tym pokoju 5x6 to duże pole i dylatacja tam powinna być minimum 1 cm i dobrze rozłożona... mogli z dylatować ten pokój... wszystko zależy jaka podłoga na nim będzie. Tam gdzie jest ogrzewanie podłodowe dylatacja też powinna być staranie rozłożona, w sumie to wszędzie ma być starannie rozłożona!!!

Dylatacje powinny być wykonane w oparciu o projekt i wykonanie pól grzewczych.

Poprawienie dylatacji obwodowych - przyściennych, tak jak to opisywał Jarekkur jest skuteczne i nie powinno zagrażać instalacji, aczkolwiek ostrożności nigdy za wiele. Masz problem z dylatowaniem wewnętrznym - między polami grzewczymi.

Musisz wiedzieć, że nacięcie skurczowe nie jest jednoznaczne z dylatacją, co ma szczególne znaczenie przy ogrzewaniu podłogowych.

Myślę, że nie musi być centymetrowa dylatacja, wystarczy w połowie. W niektórych przypadkach szczelina skurczowa może posłużyć jako dylatacyjna, przy założeniu , że jej wielkość umożliwi swobodne rozszerzenie płyty betonowej przy maksymalnym wzroście jej temperatury. Pamiętaj, że dylatację należy przenieść na okładzinę podłogową.

Pozostaje problem przewodów zasilających przebiegających przez dylatację, które dla swobody ruchu powinny być umieszczone w elastycznej osłonie.

Zwróć na to uwagę i ewentualnie opisz jak to wygląda - będziemy radzić. Pozdrawiam.

W miejscach nacięć rurki od podłogówki są osłonięte peszelami (oprócz podziału salon-kuchnia bo tam instalator osłonił rury nie tam gdzie zrobili nacięcie - czymś to grozi?).Jak w praktyce wygląda takie "odtwarzanie" dylatacji i czy należałoby zgłosić się z tym do wykonawcy wylewki?

P.S. Instalację i wylewki robią mi firmy z dobrą opinią i doświadczeniem a nie "Pan Heniu" więc sam już nie wiem jak szukać wykonawców, żeby uniknąć takich problemów.

W miejscach nacięć rurki od podłogówki są osłonięte peszelami (oprócz podziału salon-kuchnia bo tam instalator osłonił rury nie tam gdzie zrobili nacięcie - czymś to grozi?).Jak w praktyce wygląda takie "odtwarzanie" dylatacji i czy należałoby zgłosić się z tym do wykonawcy wylewki?

P.S. Instalację i wylewki robią mi firmy z dobrą opinią i doświadczeniem a nie "Pan Heniu" więc sam już nie wiem jak szukać wykonawców, żeby uniknąć takich problemów.

Zgłoś problem wykonawcy, błędy czy przeoczenia zdarzają się najbardziej wytrawnym firmom. Uważam, że bezpośredni ogląd sytuacji pozwoli na bardziej właściwą ocenę i sposób naprawy. Pozdrawiam.

przeoczyłem opis, że podłoże jest ogrzewane. podczas grzania podłoża następuje jego rozszerzanie =0,12-0,16mm/mb/1C. Jezeli pole ogrzewane ma 6m długości a różnica temperatur między latem a pełnią sezonu grzewczego wynosi 10C czasami więcej to mamy problem ponieważ: 0,16 x 10Cx6m = 9,6mm. Czyli podłoże może zacząć pękać, ponieważ powiększy się o około 7-10mm. Wykonawcy muszą wykonać prawidłowe dylatacje. Gdyby ogrzewania nie było w podłodze można by ich potraktować łagodniej.

przeoczyłem opis, że podłoże jest ogrzewane. podczas grzania podłoża następuje jego rozszerzanie =0,12-0,16mm/mb/1C. Jezeli pole ogrzewane ma 6m długości a różnica temperatur między latem a pełnią sezonu grzewczego wynosi 10C czasami więcej to mamy problem ponieważ: 0,16 x 10Cx6m = 9,6mm. Czyli podłoże może zacząć pękać, ponieważ powiększy się o około 7-10mm. Wykonawcy muszą wykonać prawidłowe dylatacje. Gdyby ogrzewania nie było w podłodze można by ich potraktować łagodniej.

Dodać należy, że w kontekście dylatacji wielkość rozszerzenia max. 9,6mm trzeba rozdzielić na 2 strony, czyli dylatacja około 5mm. To tylko tyle.

Wykonawca ma przysłać "chłopaków", którzy robili wylewki i mają się tym zająć. Jakie mają opcje naprawy i na co zwrócić uwagę, żeby nie dać się nabrać na jakieś działania pozorowane?

wyciąć przy ścianach i ponownie te miejsca wylać, jezeli się spieszysz muszą wybrać cementy (wylewki) szybkoschnące typu rapid.

• 2 weeks później...

Przyjechał pracownik, powiedział, że nic na to nie poradzi, bo posadzka już związała. Po świętach zadzwonię do właściciela firmy - nie chciałem psuć Bożego Narodzenia ani sobie ani jemu. Mam nadzieję, że da się namówić na wycinanie bo we wstępnej rozmowie zasugerował, że ściany z betonu komórkowego "ustąpią" przed betonową posadzką.

Czy poprawa akustyki po wpuszczeniu taśmy będzie zauważalna i czy można tak precyzyjnie ponacinać, żeby nie było potrzeby uzupełniania jastrychu?