Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NIskie ciśnienie w instalacji wodociągowej

mmarkii

Recommended Posts

Witam

Od kilku tygodni mam w mieszkaniu problem z niskim ciśnieniem wody w sieci wodociągowej w "godzinach szczytu", czyli rano/wieczorem (gdy ludzie się kąpią), praz w weekendy praktycznie cały dzień (ludzie piorą itd). Woda wtedy leci dosłownie małym ciurkiem (tak że np zawór od deszczyka przy baterii cały czas sam opada). Problem pojawił się ok 2 miesięcy temu. Wcześniej (przez 3 lata - bo tyle ma budynek) problemu nie było.

Do tej pory zgłaszałem wszystko telefonicznie zarządcy wspólnoty - efekty zerowe, dlatego chcę uderzyć do niego pisemnie.

Trochę pogooglałem i znalazłem coś takiego:

Rozporzadzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunkow

technicznych, jakim powinny odpowiadac budynki i ich usytuowanie z

dnia 12 kwietnia 2002 r. (Dz.U. Nr 75, poz. 690), dzial 4, rozdzial 1,

par 114

pkt 1: Ciśnienie wody w instalacji wodociągowej w budynku, poza

hydrantami przeciwpożarowymi, powinno wynosić przed każdym punktem

czerpalnym nie mniej niż 0,05 MPa (0,5 bara) i nie więcej niż 0,6 MPa

(6 barów).

oraz pkt 2: Jeżeli minimalne ciśnienie, określone w ust. 1, nie może

być uzyskane ze względu na występujące stale lub okresowo

niedostateczne ciśnienie wody w sieci wodociągowej, należy zastosować

odpowiednie urządzenia techniczne, zapewniające wymaganą jego wielkość

w instalacji wodociągowej w budynku.

Teraz mam kilka pytań:

1. Czy jakaś instytucja ma prawo kontroli parametrów pracy sieci wodociągowej? Chodzi mi o to, żeby sprawdzić i udowodnić fakt niskiego ciśnienia wody, i ewentualne ustalenie, czy ciśnienie jest okresowo niższe od minimalnego z rozporządzenia

2. Kto odpowiada ze eksploatacje i utrzymanie wodociągów w gminie?

3. Jaka instytucja ma prawo do egzekwowania parametrów pracy sieci wodociągowej?

Ogólnie jak najlepiej poprowadzić taką sprawę, żeby osiągnąć jakiś efekt?

Najlepiej, to zainteresować sprawą samą wspólnotę, problem przecież z całą pewnością masz nie tylko ty i spowodować sfinansowanie z funduszu remontowego instalacji hydroforni. Nie jest to duży koszt, a na słabe ciśnienie wodociągów pomoże znakomicie.

J.

U mnie jest podobnie ale tylko latem. Jest sezon upałów, podlewania ogródków to ja rodzinę zapraszam do domu na wieczorną kąpiel o 17tej bo już o 18tej wody nie mam. Dzwonię do służb wodociągowych by zwiększyli ciśnienie, rozwieszam zarządzenia wójta o zakazie podlewanie ogródków i tylko tyle mogę zrobić. To jest jak walka z wiatrakami.