mmarkii 11.12.2010 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 Witam Od kilku tygodni mam w mieszkaniu problem z niskim ciśnieniem wody w sieci wodociągowej w "godzinach szczytu", czyli rano/wieczorem (gdy ludzie się kąpią), praz w weekendy praktycznie cały dzień (ludzie piorą itd). Woda wtedy leci dosłownie małym ciurkiem (tak że np zawór od deszczyka przy baterii cały czas sam opada). Problem pojawił się ok 2 miesięcy temu. Wcześniej (przez 3 lata - bo tyle ma budynek) problemu nie było. Do tej pory zgłaszałem wszystko telefonicznie zarządcy wspólnoty - efekty zerowe, dlatego chcę uderzyć do niego pisemnie.Trochę pogooglałem i znalazłem coś takiego: Rozporzadzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunkowtechnicznych, jakim powinny odpowiadac budynki i ich usytuowanie zdnia 12 kwietnia 2002 r. (Dz.U. Nr 75, poz. 690), dzial 4, rozdzial 1,par 114pkt 1: Ciśnienie wody w instalacji wodociągowej w budynku, pozahydrantami przeciwpożarowymi, powinno wynosić przed każdym punktemczerpalnym nie mniej niż 0,05 MPa (0,5 bara) i nie więcej niż 0,6 MPa(6 barów).oraz pkt 2: Jeżeli minimalne ciśnienie, określone w ust. 1, nie możebyć uzyskane ze względu na występujące stale lub okresowoniedostateczne ciśnienie wody w sieci wodociągowej, należy zastosowaćodpowiednie urządzenia techniczne, zapewniające wymaganą jego wielkośćw instalacji wodociągowej w budynku. Teraz mam kilka pytań:1. Czy jakaś instytucja ma prawo kontroli parametrów pracy sieci wodociągowej? Chodzi mi o to, żeby sprawdzić i udowodnić fakt niskiego ciśnienia wody, i ewentualne ustalenie, czy ciśnienie jest okresowo niższe od minimalnego z rozporządzenia2. Kto odpowiada ze eksploatacje i utrzymanie wodociągów w gminie?3. Jaka instytucja ma prawo do egzekwowania parametrów pracy sieci wodociągowej? Ogólnie jak najlepiej poprowadzić taką sprawę, żeby osiągnąć jakiś efekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 12.12.2010 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Najlepiej, to zainteresować sprawą samą wspólnotę, problem przecież z całą pewnością masz nie tylko ty i spowodować sfinansowanie z funduszu remontowego instalacji hydroforni. Nie jest to duży koszt, a na słabe ciśnienie wodociągów pomoże znakomicie. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 12.12.2010 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Myślę, że właściwa jest Państwowa Inspekcja Handlowa. Woda to też towar i kupujesz ją o gorszych parametrach - ciśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 12.12.2010 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 U mnie jest podobnie ale tylko latem. Jest sezon upałów, podlewania ogródków to ja rodzinę zapraszam do domu na wieczorną kąpiel o 17tej bo już o 18tej wody nie mam. Dzwonię do służb wodociągowych by zwiększyli ciśnienie, rozwieszam zarządzenia wójta o zakazie podlewanie ogródków i tylko tyle mogę zrobić. To jest jak walka z wiatrakami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmarkii 12.12.2010 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Czyli najlepiej by było zgłosić problem na piśmie zarówno do zarządcy wspólnoty oraz do wodociągów? Żeby sobie zrobili pomiary i ustalili na jakim odcinku jest problem? Bo telefoniczne interwencje u zarządcy niestety nic nie dają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts