Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z tradycjami


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 292
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuję Nemi :)

 

Ale miałam dzisiaj dzień. Dzień cukiernika :lol2:

Za pracami kuchennymi nie przepadam, ale mieliśmy dzisiaj gości, więc trochę zaszalałam. Upiekłam ciasto z jabłkami (nie mylić z szarlotką) korzenne muffinki i ciastka francuskie z pigwą. W zasadzie to ciasta nie planowałam ale kiedy wyjęłam z piekarnika muffinki to połowa zniknęła zanim ostygły no i bałam się, że zanim goście przyjdą to nic nie zostanie ;)

Limit cukierniczy wyczerpany co najmniej do świąt.

 

W dodatku nie wiem czy cokolwiek na jutro do kawy zostanie :p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dorfi ale on ma tak, że np. piecze szarlotkę o godz. 18:00, a następnego dnia rano już jej nie ma, bo zdążył zjeść. Mnie czasem przeraża ilość wypieków, które potrafi wchłonąć... Niedawno piekł bułeczki drożdżowe - "załapałam" się na jedną sztukę. :o
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakie foty? Część została pochłonięta (bo zjedzona to za małe słowo) zanim kolejną porcję z piekarnika wyjęłam. Moi faceci potrafią pochłonąć nieograniczone ilości słodkości. Czego ja niestety nie jestem w stanie zrozumieć, bo po trzecim kawałku już mnie mdli.

Na teraz muffinek nie ma już ani jednej, ciasta zostały trzy małe kawałki, ciastek z pigwą zostało ciut więcej. Ale nie wiem ile będzie rano jak się obudzę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepis jest bardzo prosty. A musi być prosty, bo go sama wymyśliłam. :lol2: Co roku robię sok z pigwy i nie wyrzucam wytłoczek (chyba jako jedyna, bo wszyscy wyrzucają). Zamrażam je bo w słoikach nie bardzo się przetrzymują. Jak jest potrzeba to wyjmuję, rozmrażam i obsmażam w cukrze. Ciasto francuskie kupuję gotowe - mrożone w płatach. Wycinam kwadraty, na środek każdego nakładam pigwę i zlepiam w kopertki. Potem do piekarnika. Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem. Ciasteczka są lekko kwaskowe. Pycha.

Próbowałam je upiec z innym dżemem, ale każdy dżem mi wypływa i się na blasze przypala. A pigwa nie wypłynie bo nie jest płynna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...