Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom 150m pod Warszawą. Porównanie dwóch projektów

Recommended Posts

Witam,

Rozmyślam nad budową domu pod Warszawą, za Pruszkowem. Budowała może najwcześniej ruszyć na wiosnę. W tej chwili wybieram projekt. Wybór uzależniony jest... a jakże - od pieniędzy :)

W związku z tym zwracam się do Was z pytaniem - jakie mogą być realne koszty wybudowania domów z projektów:

http://www.z500.pl/projekt/z49,Przestronny,i,praktyczny,projekt,domu,z,lukarnami,i,garazem,od,frontu.html

http://www.z500.pl/projekt/z124,kompaktowy,dom,garazem,i,wykuszem,Ekonomiczny,w,budowie,dach,dwuspadowy.html

Budowa metodą pół gospodarczą, sam będę kupował materiały, ale z robocizną gorzej. Wiele sam nie zrobię bo majster ze mnie średni.

Jak duża może być różnica w koszcie dachu przy tych dwóch projektach?

Budowa będzie nieco rozbita w czasie. W 2011 roku realnie będę w posiadaniu 150 tys. zł. Chciałbym zrobić ile się da za tą kwotę, a potem przeczekać zimę. W 2012 na wiosnę kolejny spory zastrzyk gotówki (+ ewentualnie kredyt) i wtedy już robota na całego aby było ogrzewanie przed zimą.

Teraz pytanie - z czym do ludzi, czyli co mogę zrobić za 150 tysi? Czy lepiej robić aż się kasa skończy i potem zostawić na zimę jak jest, czy np. kwota jest na tyle mała, że lepiej same fundamenty zrobić i niech one zimę przeczekają?

Dzięki za odpowiedzi,

Pozdrawiam

Ad1. - Jakieś szersze uzasadnienie? :)

Jaki jest Twoim zdaniem zatem realny koszt budowy takiego domu?

Ad2. - hhhm, ale bez garażu w zasadzie wiele z tego domu nie zostaje jeśli chodzi o górę. Tak czy owak raczej mi na garażu zależy. Bo to nie tylko auto, też kosiarka, rowery etc.

Dzięki,

Pozdrawiam

Dla mnie porównywanie tych dwóch projektów to jak porównywanie gruszek z jabłkami. Generalnie raczej zastanów się, który styl do Ciebie bardziej przemawia i jak wygląda okolica tzn. jaki styl przeważa. Pierwszy jest dość "zróżnicowany" a drugi raczej prosty (bez obrazy). Koszty z pewnością będą większe w pierwszej wersji. Mi jest bliższy nr 1.

Myśle, ze drugi będzie tańszy, ladniejszy, prostszy w budowie i łatwiej będzie uniknąc błedy.Taki dom zawsze prezentuje się ladnie.

Pozatym zdecydowanie mniej skosów na poddaszu,które jest typowo mieszkalne.Wizualnie dom jest piękny i funkcjonalny . Zrób tylko większe okno w salonie. Prostszy dom to też prostsza i szybsza robota, łatwiejsza do wykonania i z reguły sprawniej i taniej idzie. Po co więc kombinować? Lepiej dobrze ocieplić potem dom, zamiast rzeźbić dekoracyjne dachy i daszeczki

Fundamenty bedą troche kosztowały, zwłaszcza, ze masz pewnie działke na glinie i wysoki poziom wód gruntowych.

Z124 spokojnie wkomponuje sie zabudowę Brwinowa, Malanówka czy Grodziska i bez problemu uzyska akceptację gminy

Co do kosztów - Z 124 z racji prostszej bryły i będzie tańszy - wywaliłbym tylko wykusz jako element nie tylko generujący koszty ale miejsce gdzie nagminnie popełnia się ogrom błędów z ociepleniem. Garaż zamieniłbym na dodatkowe pomieszczenie zaś samochód trzymałbym pod jakąś wiatą w estetyczny sposób wkomponowaną w dom bądź obok niego jako wolno stojącą - odpadłaby mi konieczność dodatkowego ocieplania stropu nad garażem i ścian bo wątpię byś garaż miał ogrzewać tak samo jak resztę chałupy :)

Jareko od ponad roku myśli nad swoją chałupą w dość specyficznym miejscu i usytuowaną względem sąsiadów stąd ma już pewne spostrzeżenia :)

Jak widzę - trafne ;)

Zanim pojawi się mój projekt pewnie jeszcze z rok upłynie ale wiem już - obserwując koszta Waszych budów, Wasze przemyślenia po roku czy więcej lat zamieszkiwania że pewne piękne zapewne rzeczy są praktycznie niepraktyczne i generujące zbędne koszty jak i kłopoty wykonawcze.

Jareko w swoim pierwszym domu miał garaż, korzystał z niego, ponosił koszty ogrzewania zupełnie niepotrzebnie, luksus wchodzenia do ogrzanego i odśnieżonego samochodu może zagwarantować webasto sterowane elektrycznie za maksimum 3 tyś złotych

Jareko od kilku lat stawia samochód pod wiatą i odpada mu odśnieżanie auta - co prawda webasto jeszcze nie ma - ale nie przeszkadza mi wchodzenie do zimnego auta - i tak jak wychodzę z pracy to i tak d.... mi do fotela przymarza ;)

Jareko widział wykusze które nic nie wnoszą do powierzchni domu ale generują koszt okien, kłopoty z ociepleniem i wogóle w mej ocenie są do d...., wymuszone jakimś pędem do komplikowania konstrukcji i bryły budynku

Jareko zaczął unikać jak ognia poddaszy użytkowych gdzie ściana kolankowa jest niska i skos realnie zajmuje ponad 50% powierzchni pokoju i z racji wzrostu obija sobie starą czachę o Wasze obróbki jaskółek - dla mnie to jest kolejne nabijanie się z nas, inwestorów, że niby mamy taką ogrooooooomną powierzchnię dzięki tym skosom do wykorzystania

Wyleczyłem się z okien dachowych, latem działają nawet z roletkami, jak niezły kaloryfer, zimą pokryte śniegiem g... dają poza generowaniem kosztów na straty jakie wywołują

Oj przerąbane będzie miał architekt który będzie musiał sprostać mym wymaganiom - swój projekt już prawie ukończyłem - zobaczymy co on na to powie :)

znowu Jareko dobrze gada!Chyba zostane Twoją fanką ;)

Im dłużej myśli sie o własnym domu, tym do sensowniejszych wniosków się dochodzi i nagle pewne pierdolety, o których zawsze sie marzyło w stylu"domek z bajki" tracą swoje znaczenie. W prostocie siła! Z drugiej strony cieszę się, ze mam garaż w bryle. Nieogrzewany, dobrze zaizolowany, temperatura nie spada nizej jak do 7-miu stopni.

Kamienios ja ci mogę tylko powiedzieć tyle, ze buduj z taniego materiału i dobrze docieplaj. U mnie były silikaty-wydarłam je po 3.07 w zeszłym roku.Kasę dołozyłam do styropianu.Fundamenty miałam cholernie drogie jak na zwykłe fundamenty, a nie płytę, bo koszt był około 50 tysi. tylko moja powierzchnia na gruncie jest zdecydowanie wieksza od Twojej(pewnie ze dwa razy).Poszło piachu od groma, stroduru i betonu.Wszystko utopiło sie w tym g, na działce. Wydaje mi sie, ze 150 tysi styknie na sso, a jak bedziesz dobrze główkował to moze i na zamkniecie domu nr2

Słuchaj, jak masz problem z wyceną dachu to zadzwon sobie np do dachluxu, na Wale M. do pana Dąbrowicza i on ci oszacuje róznice w cenie dachu jednego i drugiego jak bedziesz grzecznie prosił;). cegly na sciany tez łatwo samodzielnie zliczyć. Pamiętaj dom ma na murach stać, a od trzymania ciepła jest izolacja.Od okien też tu sa fachowcy, choćby i ten śpioch co Ci sie tutaj wpisał;) Ufiksowić co się da, wybrać sensowny profil i sposób montażu, jak sie da, to zastąpić np dwa małe okna jednym większym itd.

Osobiście jesli zdecydowałabym sie na pokój nad garażem, czy też na pozostawienie garażu w bryle, to zastanowiłabym sie nad stropem drewnianym w garażu z dużą ilością wełny w środek.