Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

[Recenzja] PT59 i współpraca z De Dietrich MCR 24 II

CitroCerber

Recommended Posts

Końcem zeszłego roku pojawiła się termostat PT 52

rożni się głownie sposobem obsługi zamiast dwóch pokręteł i czterech przycisków mamy do dyspozycji jedno "pokrętło-przycisk" i przycisk.

Nie zapominaj o innym LCD. ;) Z tego powodu ja pozostanę przy PT59 - większa możliwość prezentacji danych. :)

Po mocniejszych testach opierając się na twoich CitroCerber recenzjach opiszę ten nowy wynalazek.

Czekam niecierpliwie, chociaż robi się ciepło i testowanie będzie raczej w ograniczonym zakresie. :)

Po porównaniu teoretycznym (instrukcje obsługi) 52 wydaje się być jeszcze bardziej użtkownikowo przyjazne no i jest odrobinkę ładniejsze (choć nacięcie na przycisk "ESC" woła o pomstę do nieba)

Drobiazg - kwestia dopracowania mechanicznego przez producenta. Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem byłoby wykonanie przycisku niepołączonego z obudową - łatwiej byłoby go niaciskać. Ewentualnie zmniejszenie skoku przycisku (wymaganego do zadziałania) = dłuższy popychacz. Obecne rozwiązanie na pewno ułątwia montaż elementów w fabryce, ale ergonomia wymaga lekkiego poprawienia. :)

Edytowane przez CitroCerber

• 5 months później...
  • Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam,

mam kocioł De Dietrich MCR 24 II i właśnie chciałem do niego taki sterownik dokupić (PT52), ale jak rozumiem nie będzie on działał z tym kotłem?

czy jest szansa, że producent "wypuści" nowy firmware do sterownika i będzie działało czy raczej na to nie liczyć i kupić PT59?

O to raczej musiałbyś zapytać się producenta - ja nie jestem z nim w jakikolwiek sposób związany. :)

• 1 month później...
Proste - sam sprawdził. :)

Dięki kolego za odpowiedź.

Mam jeszcze parę pytań.

1. Jakie funkcje nie działały?

2. Jak się zachowywyał piec?

3. Czy do pieca jest podpięta tzw. pogodówka?

4. Jaka jest wersja programu w PT-52?

5. Co się dalej stało z PT-52 (odsprzedaż, "archiwum", zwrot do sprzedawcy)?

Pozdrawiam

• 4 weeks później...

mam PT59 (poprzednio miałem PT52, ale tak jak kolega wyżej pisał nie działał poprawnie. musiałem sam sprawdzić żeby uwierzyć :) ) i mam takie pytanie:

czy u Was też jest tak, że PT59 pokazuje modulację 0% w przypadku gdy piec "chodzi" na najniższych obrotach (nf=13)? dodam, że przy nf=14 sterownik pokazuje modulację na poziomie 2%.

mam PT59 (poprzednio miałem PT52, ale tak jak kolega wyżej pisał nie działał poprawnie. musiałem sam sprawdzić żeby uwierzyć :) ) i mam takie pytanie:

czy u Was też jest tak, że PT59 pokazuje modulację 0% w przypadku gdy piec "chodzi" na najniższych obrotach (nf=13)? dodam, że przy nf=14 sterownik pokazuje modulację na poziomie 2%.

PT52 tak pokazuje. Szkoda, że nie działa. Pociesza mnie fakt, że jest iSense działający z MCR-ami. I mający parę fajnuch funkcji. Jak choćby możliwość ustawienia godzin w jakich ma byc wyłączone przygotowywanie C. W. U.

Pozdrawiam

Pociesza mnie fakt, że jest iSense działający z MCR-ami. I mający parę fajnuch funkcji. Jak choćby możliwość ustawienia godzin w jakich ma byc wyłączone przygotowywanie C. W. U.

To samo potrafi PT59 o którym jest niniejszy wątek.

Proponuję założyć odrębny dla PT52 i tam próbować rozwikłać tajemnicę braku jego współpracy z MCR'em. :)

czy u Was też jest tak, że PT59 pokazuje modulację 0% w przypadku gdy piec "chodzi" na najniższych obrotach (nf=13)?

Sprawdziłem. Też tak mam. Obstawiam jeszcze inną możliwość - częstotliwośc odświeżania informacji, a ta nie jest natychmiastowa - między kolejnymi wymianami informacji kocioł-PT59 jest pewne opóźnienie - w tym czasie kocioł z początkowego 0% (rozruch/zapłon) zdąży już włączyć wentylator - a potem przy kolejnym odświeżeniu jest już więcej.

Sprawdziłem. Też tak mam. Obstawiam jeszcze inną możliwość - częstotliwośc odświeżania informacji, a ta nie jest natychmiastowa - między kolejnymi wymianami informacji kocioł-PT59 jest pewne opóźnienie - w tym czasie kocioł z początkowego 0% (rozruch/zapłon) zdąży już włączyć wentylator - a potem przy kolejnym odświeżeniu jest już więcej.

to raczej będzie problem z zaokrągleniem bo ja mam tak przez cały czas, tzn. przy obecnych temperaturach zew. kocioł nonstop pracuje na takich niskich wartościach i na sterowniku cały czas jest 0. dopiero jak następuje grzanie CWU to sterownik pokazuje już konkretną wartość.

to raczej będzie problem z zaokrągleniem bo ja mam tak przez cały czas, tzn. przy obecnych temperaturach zew. kocioł nonstop pracuje na takich niskich wartościach i na sterowniku cały czas jest 0.

Wczoraj to samo zauważyłem. Jak znajdę chwile czasu, to będę musiał się wpiąć z kompem i zobaczyć jakie wartości piec faktycznie raportuje - to będzie pewność które z nich kłamie. :D :D :D :D

Witam wszystkich, jestem nowy na tym forum. Mam pytanie jakie PT59 ma zalety nad oryginalnym VS5500 PLUS? PT59 jest niedostępny, a cena PT59X jest porównywalna z VS5500 PLUS, stąd moje pytanie... Widząc doświadczenie po postach proszę też o opinię CitroCerber. Z góry dzięki.

Witam wszystkich, jestem nowy na tym forum. Mam pytanie jakie PT59 ma zalety nad oryginalnym VS5500 PLUS? PT59 jest niedostępny, a cena PT59X jest porównywalna z VS5500 PLUS, stąd moje pytanie... Widząc doświadczenie po postach proszę też o opinię CitroCerber. Z góry dzięki.

VS5500 kosztuje 1050 złotych, PT59X 650 - nie bardzo widze cenę porównywalną. ;)

VS5500 jest bardziej zaawansowany - z rzeczy, które są istotne to: sterowanie mieszaczem i funkcja "imprezowa" :)

PT59 jest niedostępny, a cena PT59X jest porównywalna z VS5500 PLUS, stąd moje pytanie...

witam,

Ja kupiłem PT59 - zapytaj dowolnego dostawce lub dystrybutora na pewno ściągną dla Ciebie wersję PT59 z Czech. Jedyny problem to, że menu sterownika jest w języku czeskim (instrukcja jest po polsku od PT59X), ale po 1 dniu użytkowania wszystko jest jasne - komend i informacji jest naprawdę niewiele - poza tym czeski dla polaka to nie to samo co np. francuski czy hiszpański :)

witam,

Ja kupiłem PT59 - zapytaj dowolnego dostawce lub dystrybutora na pewno ściągną dla Ciebie wersję PT59 z Czech. Jedyny problem to, że menu sterownika jest w języku czeskim (instrukcja jest po polsku od PT59X),

PT59X ma też opcje angielski i chyba niemiecki. Zresztą po ustawieniu wszystkiego to niewiele tekstów się pojawia - pewnie da się żyć :)