Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

[Recenzja] PT59 i współpraca z De Dietrich MCR 24 II

CitroCerber

Recommended Posts

Witam.

Mam pytanie dotyczące tego sterownika.

Czy zastosowanie go do następującego układu będzie:

a) możliwe i

b) pomoże co nieco zaoszczędzić na gazie

Układ następujący:

powierzchnia domu 106 m parter cały w podłogówce(ceramika) 9 pętli z rotametrami na zasilaniu.

Kociołek oczywiście MCR 24T. Zasobnik 300l. Czujnik pogodowy podpięty.

Pokoje regulatory temp. ze stykiem rozwieranym podłączone do siłowników na powrocie.

Jak narazie sterowanie odbywa się za pomoca zmiany nachylenia krzywej grzewczej(tak mi się wydaje) poprzez zmiant parametrów P1, P27,28,29.

Aha jeśli zastosowanie tego reg. jest możliwe to gdzie go umiwścic najlepiej i jak podpiąć(wyczytałem że do 7 i 8 złącza X9).

Jeśli można zastosować u mnie PT59X to prośba o namiary na sprzedających.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pokoje regulatory temp. ze stykiem rozwieranym podłączone do siłowników na powrocie.

Jak narazie sterowanie odbywa się za pomoca zmiany nachylenia krzywej grzewczej(tak mi się wydaje) poprzez zmiant parametrów P1, P27,28,29.

Aha jeśli zastosowanie tego reg. jest możliwe to gdzie go umiwścic najlepiej

Skoro już masz regulatory w pokojach, to nie ma sensu ich demontować. PT59 umieść w pokoju, który najdłużej się nagrzewa.

i jak podpiąć(wyczytałem że do 7 i 8 złącza X9).

Tak, po usunięciu zworki, która tam jest. ;)

Napisz do Pana Zenona Żaby z Elektrobok PL: [email protected]

Możesz mu napisać, skąd i od kogo wziąłeś namiar na niego. :)

Witam.

Mam pytanie dotyczące tego sterownika.

Czy zastosowanie go do następującego układu będzie:

a) możliwe i

b) pomoże co nieco zaoszczędzić na gazie

Układ następujący:

powierzchnia domu 106 m parter cały w podłogówce(ceramika) 9 pętli z rotametrami na zasilaniu.

Kociołek oczywiście MCR 24T. Zasobnik 300l. Czujnik pogodowy podpięty.

Aha jeśli zastosowanie tego reg. jest możliwe to gdzie go umiwścic najlepiej i jak podpiąć(wyczytałem że do 7 i 8 złącza X9).

Pozdrawiam.

Czemu PT59X? Nie lepiej iSense AD289?

Pozdrawiam

CitroCeber dzięki za odpowiedz i jeśli można to pytam dalej.

Czyli ten regulator będzie dodatkowo miał możliwość wyłączenia kotła - bo te które mam teraz powodują tylko przymykanie siłowników w obiegu - co prowadzi do zmniejszenia ilości podgrzewanej wody a to dalej powoduje zmniejszenie konieczności pracy kotła - tak?

Jeśli dobrze rozumie to PT59 będzie miał nadrzędną funkcje i tak naprawde będzie decydował o tym kiedy kocioł ma sie włączyć a kiedy wyłączyć- to zainstalowane regulatory będą tylko odpowiadały za zmniejszenie ilości ciepłej wody w obiegu czy tak?

Przepraszam za tak zawiły opis ale dopiero co zaczynam walkę z tym tematem więc jestem zielony.

Czyli ten regulator będzie dodatkowo miał możliwość wyłączenia kotła

Tak - będzie tylko i wyłącznie sterował kotłem, resztę załatwią siłowniki. Dlatego powinien być tam, gdzie grzanie trwa najdłużej - w momencie wyłączenia kotła, będziesz miał już pewność, że wszędzie jest nagrzane.

Jeśli dobrze rozumie to PT59 będzie miał nadrzędną funkcje i tak naprawde będzie decydował o tym kiedy kocioł ma sie włączyć a kiedy wyłączyć- to zainstalowane regulatory będą tylko odpowiadały za zmniejszenie ilości ciepłej wody w obiegu czy tak?

Dokładnie tak. :)

jeszcze raz dzięki CitroCerber.

Takie jeszcze jedno pytanko:

który lepszy PT 59 czy i SenseAD2889- nie biorąc pod uwagę ceny?

Hmmm. Zanim "dorobiłem się" PT59X bardzo chciałem kupić iSense - niestety nie było go oficjalnie w Polsce, a za granicą miał chorą cenę. Tak na dobrą sprawę, to PT59 jest według mnie mocno wzorowany na iSense jeśli chodzi o funkcjonalność. :)

Wczoraj to samo zauważyłem. Jak znajdę chwile czasu, to będę musiał się wpiąć z kompem i zobaczyć jakie wartości piec faktycznie raportuje - to będzie pewność które z nich kłamie.

w takim razie czekam co z tego wyniknie :)

Sprawdziłem - to MCR oszukuje - w panelu serwisowym parametry "dostępna moc" i "bieżąca moc" mają wartość zero, a wentylator 1300 i palnik załączony. ;)

Czyli bez różnicy jaki sterownik OT jest wpięty, to i tak parametr, który wyświetla jest informacją z kotła a nie obliczaną.

Edytowane przez CitroCerber

• 2 weeks później...

Witam. Czytając Twoją Recenzję CitroCerber zakupiłem sterownik PT59X. Wszystko podpięte pod piec i dziala bez zarzutów.

Mam natomiast mały dylemat. Jakie ustawienia dać na piecu żeby wykorzystac wszystie funkcje PT59X.

Sterownik ustawiłem na AUTO i dobrałem krzywe grzewcze.

Z tym że:

Parametr P4 musiałem zmienic z 2 (sterowanie przez regulator) na 1 bo CWU po obnizeniu poniżej zadanej temp (na piecu 40 st) podgrzewała sie mimo obnizenia wartosci na sterowniku do 30 Nie wiem czy tak ma być czy tak jest u Was?

Jak macie ustawione P4?

Kolejna kwestia jak ustawiam podgrzanie CWU na wartość 35 na sterowniku to piec grzeje wode do wartosci ustawionej na piecu czyli np 45. Czy znaczy to ze nie mozna ustawic zeby piec podgrzewał do 35 i sie wyłączał??

Jesli mozna to bede wdzieczny za wskazówke jak to zrobic

i sprawa podstawowa w trybie CO sterownik na AUTO i krzywe grzewcze tak steruje piecem ze ten chodzi non stop 24 godizny na dobę (pracuje pompa i piec praktycznie co chwila sie załancza jak woda na powrocie spadnie ponizej zadanej wartosci (27 - 28 st). Nawet po osiagniecu i powzej temp ustwionej na sterowniku.

Jak to zrobic zeby po osiagniecu temp zadanej np 20 stopni ( gasił się przy 20,5) i ponownie załaczał piec np przy 19,5 jak w starym eurosterze.

Załamałem się bo myslałem ze bedzie sie gasił piec. U mnie za noc wychładza się o 1 stC jak piec jest zgaszony wiec nie musi choidzc w nocy a on nawet jak zmnijsze nocna temp to steruje piecem i grzeje co jakis czas.

Jak to zmienic pomóżcie :sick:

Pozdrawiam

Parametr P4 musiałem zmienic z 2 (sterowanie przez regulator) na 1 bo CWU po obnizeniu poniżej zadanej temp (na piecu 40 st) podgrzewała sie mimo obnizenia wartosci na sterowniku do 30 Nie wiem czy tak ma być czy tak jest u Was?

U mnie działa prawidłowo. :) Poza tym pamiętaj, że jeszcze masz tzw. przewyższenie - P31.

Kolejna kwestia jak ustawiam podgrzanie CWU na wartość 35 na sterowniku to piec grzeje wode do wartosci ustawionej na piecu czyli np 45. Czy znaczy to ze nie mozna ustawic zeby piec podgrzewał do 35 i sie wyłączał??

Jesli mozna to bede wdzieczny za wskazówke jak to zrobic

Ustaw P31 na 0.

i sprawa podstawowa w trybie CO sterownik na AUTO i krzywe grzewcze tak steruje piecem ze ten chodzi non stop 24 godizny na dobę (pracuje pompa i piec praktycznie co chwila sie załancza jak woda na powrocie spadnie ponizej zadanej wartosci (27 - 28 st). Nawet po osiagniecu i powzej temp ustwionej na sterowniku.

Jak to zrobic zeby po osiagniecu temp zadanej np 20 stopni ( gasił się przy 20,5) i ponownie załaczał piec np przy 19,5 jak w starym eurosterze.

Zmodyfikuj krzywą grzewczą. ;)

U mnie działa prawidłowo. :) Poza tym pamiętaj, że jeszcze masz tzw. przewyższenie - P31.

Ustaw P31 na 0.

Walczę dalej z CWU na razie. Przez wekend mam trochę więcej czasu aby potestowac.

Ustawiłem P31 na 0

Co oznacza parametr P31 ( wydaje mi się że jest to temp. na wejsciu kotła przy grzaniu cwu np 55 stopni aby ogrzac wode do 40 to przewyszenie 15 stopni).

Zaobserwowałem że woda grzeje sie teraz bardzo wolno na minimalnych obr wentylatora 13 i kocioł grzeje z temp około 43 na wejściu.

Zmieniłem też parametr P26 na 15 ze standardowych 5 (czy ten prametr oznacza ze kocioł właczy grzanie jesli temp spadnie o 15 st ponizej ustawionych na kotle?) czyli na kotle ustawiam 40 to właczy się przy 25?)

Ale do czego zmierzam P31 na 0 P26 na 15 i P4 na 1 i pomimo ustawienia regulatora na grzanie wody do 30 st to kocioł nie grzeje!. Jak zmieniam na P4 na 2 to grzeje bardzo wolno wodę ale ponad temp ustawiona na regulatorze.

Nie moge dojśc o co chodzi. Dziś juz nie testuje jutro ciag dalszy.

CO na razie nie ruszam

Co oznacza parametr P31 ( wydaje mi się że jest to temp. na wejsciu kotła przy grzaniu cwu np 55 stopni aby ogrzac wode do 40 to przewyszenie 15 stopni).

To jest temperatura przewyższenia (w angielskiej wersji DWH control stop) - czyli kocioł grzeje CWU do temperatury P2 + P31

Zmieniłem też parametr P26 na 15 ze standardowych 5 (czy ten prametr oznacza ze kocioł właczy grzanie jesli temp spadnie o 15 st ponizej ustawionych na kotle?) czyli na kotle ustawiam 40 to właczy się przy 25?)

Tak - to jest histereza - ten parametr określa dokładnie o ile musi spaść temperatura w zasobniku, żeby znowu dogrzał do P2 + P31

Ale do czego zmierzam P31 na 0 P26 na 15 i P4 na 1 i pomimo ustawienia regulatora na grzanie wody do 30 st to kocioł nie grzeje!. Jak zmieniam na P4 na 2 to grzeje bardzo wolno wodę ale ponad temp ustawiona na regulatorze.

Ja mam: P31 = 0; P26 = 5, P2=50; P4 = 2, wszystkie programy CWU w ciągu tygodnia mam ustawione na 30 stopni, z wyjątkiem nocnego w niedzielę, kiedy jest 60. Kojarzę, że ustawienie P4 = 2 (sterowanie przez regulator) powoduje, że P2 nie jest brana pod uwagę. Działa jak powinno. :)

Ja mam: P31 = 0; P26 = 5, P2=50; P4 = 2, wszystkie programy CWU w ciągu tygodnia mam ustawione na 30 stopni, z wyjątkiem nocnego w niedzielę, kiedy jest 60. Kojarzę, że ustawienie P4 = 2 (sterowanie przez regulator) powoduje, że P2 nie jest brana pod uwagę. Działa jak powinno. :)

Czy kocioł załącza Ci się gdy temp. wody w zasobniku spada poniżej 30 st. C i podgrzewa wode do 50 st.C ustawionej na P2 a w niedziele do 60 st.C ustawionej na regulatorze pomimo P2 = 50 czy do jakiejs innej temperatury grzeje ?? Jak nie chcesz zeby kocioł grzał wode to ustawiasz DHW = 0,0? czy 30.0 Jak szybko kocioł grzeje wode do tej zadanej temp. i z jaką mocą.

U mnie aktualnie przy P31=0 ; P26=15 ; P2=40 ; P4=2 kocioł poprawnie zareagował na dane z regulatora i przy DHW= 0.0 nie właczył wody. Przy zmianie na DHW = 30.0 podgrzewał wodę ale bardzo długo 40 minut (17 minut pracy kotła) i dążył do P2 = 40. Brakło i cierpliwości bo grzał tą wodę z przerwami w pracy. Zgasiłem ręcznie ustawiajac na DHW=0.0

Któryś parametr P31 lub P26 musi odpowiadać za tak wolne grzanie wody, bo tylko te zmieniałem wczoraj. Jutro sprawdze czy takie grzanie jest oszczednejsze czy lepiej jak grzeje szybko w 7 minut bez przerw.

Dziś nie zmieniałem nic a kocioł zareagował na regulator poprawnie a wczoraj wogóle nie chciał grzać wody :confused:

Jest szansa na poprawne działanie, wystarczy w takim razie dobrać programy i ustawic okresy grzania CWU

Czy kocioł załącza Ci się gdy temp. wody w zasobniku spada poniżej 30 st. C i podgrzewa wode do 50 st.C ustawionej na P2 a w niedziele do 60 st.C ustawionej na regulatorze pomimo P2 = 50 czy do jakiejs innej temperatury grzeje ??

Załącza się o ile spadnie poniżej histerezy i akurat jest w trybie zapotrzebowania na CWU, podgrzewa wodę do 30 stopni w międzyczasie włączając i wyłączając palnik i kręcąc non-stop pompą.

Jak nie chcesz zeby kocioł grzał wode to ustawiasz DHW = 0,0? czy 30.0

W takim przypadku - nie ustawiam nic :) - mam w PT59X ustawione trzy przedziały w ciągu dnia - 6-7, 18-19 i 21-22 z żądaną temperaturą.

Jak szybko kocioł grzeje wode do tej zadanej temp. i z jaką mocą.

Modulacja palnika według danych z LOGu to maksimum 81% - akurat w tym, który sprawdzam. Danych z niedzieli nie zapisywałem - postaram się je ściągnąć za tydzień. W logu z 15 grudnia widzę, że palnik uruchamiany był pięciokrotnie trakcie porannego grzania wody.

Załącza się o ile spadnie poniżej histerezy i akurat jest w trybie zapotrzebowania na CWU, podgrzewa wodę do 30 stopni w międzyczasie włączając i wyłączając palnik i kręcąc non-stop pompą.

W takim przypadku - nie ustawiam nic :) - mam w PT59X ustawione trzy przedziały w ciągu dnia - 6-7, 18-19 i 21-22 z żądaną temperaturą.

Mam pytanie bo ne mogę sobie poradzic z ustawieniem automtycznego grzania wody.

U mnie na regulatorze nie da się "niczego nie ustawić" :) na przedziały czasowe najmniej ustawia się DHW = 10.0 do 65.0 stopni dla wody.

I powstaje problem bo u mnie przy DHW= 10.0 piec grzeje wode gdy spadnie ponizej histerezy czyli minimum ponizej 25 stopni. A chciałbym zeby nie właczał sie niepotrzebnie bo mało bywam w domu.

Ręcznie jak manewruje regulatorem to ustawie DHW = 0.0 i nie grzeje (brak zapotrzebowania) i jest ok a automatyczne przedziały minimum 10.0 i grzeje od 25 stopni do P2=40 stopni a nie jak U Ciebie do 30 stopni.

Problem pojawia sie jak mnie nie ma i chce zeby automatycznie raz w ciagu dnia podgrzało a nie cały dzien

Strasznie dziwny ten regulator albo ja nie potrafie go ustawic :(

I powstaje problem bo u mnie przy DHW= 10.0 piec grzeje wode gdy spadnie ponizej histerezy czyli minimum ponizej 25 stopni.

Trochę dziwne zachowanie... ;) Wygląda jakby ignorował część poleceń sterownika. Zrób tak: przy włączonym kotle wyciągnij sterownik z "podstawki" poczekaj chwilę i włóż go z powrotem. Potem sprawdź czy to coś zmieniło - mi zdarzało się, że po przerwie w dostawie prądu kocioł nie zawsze chciał się wyłączać, mimo, że sterownik pokazywał brak zapotrzebowania na ciepło.

Problem pojawia sie jak mnie nie ma i chce zeby automatycznie raz w ciagu dnia podgrzało a nie cały dzien

Hmmm.... Nie da się niestety ustawić tylko jednego "zestawu". Ja bym ustawił tak - zakładając, że chcesz mieć ciepłą wodę 16 -17:

- 16 - 17 30°C

- 17 - 18 10°C

- 18 - 19 10°C

Pamiętaj o skopiowaniu poniedziałkowych ustawień na kolejne dni - przycisk COPY. :)

• 2 weeks później...

Na wstępie - jak mogę się odwdzięczyć za ewentualne dobre rady, bo głupio mi ile poniżej się rozpisałem :)?

Pytanie do CitroCerber (i osób, które wiedzą coś nt. sterowników i grzania gazem). Po wczytaniu się w fora internetowe. I wielu miesiącach testów okazuje się, że spalanie na poziomie 5,5 m3 gazu/dobę przy MCRII24T, to wynik nie najgorszy (?). Nie miałbym zastrzeżeń gdybym miał gaz ziemny, bo cena około 2 zł/m3, czy tak? Ale mam propan z GASPOLu, który waha się od 10,50 do 12,00 zł/m3 co daje na miesiąc 2000 zł :o i mnie rozwala. Piec prawie cały czas chodzi, czasem się wyłącza. Pracuje na minimalnych obrotach. Czy sterownik może modulować bardziej? Tzn. jeśli cały czas obroty mam minimalne, to może być jeszcze mniejsze spalanie ze sterownikiem opartym na OpenThermie? Kolejne pytanie: zrobiłem tak, że sterownik (Euroster 2006TX) działa 'w kratkę', czyli 30 minut ma temp. zadaną komfort: 21,8 później 30 minut 19 i znów komfort. Dzięki temu spalanie spadło. Pomyślałem, że ideałem było by gdyby piec chodził np. 5 minut i wyłączał się na kolejne 5 i tak w kółko (może co 15 minut - do dopracowania). Jego podgrzewanie nonstop jest bez sensu. Z kolei ustawienie mocniejszego grzania (np. do 50-60 st wody) też nie zmniejsza zużycia, a jest duży dyskomfort z odczuwaniem na przemian gorąca bijącego od grzejników i chłodu. Jakie sterowniki mają taką możliwość (ustawienia okresów grzania co 5, 10 lub 15 minut - te 15 to takie minimum)?

Piec prawie cały czas chodzi, czasem się wyłącza. Pracuje na minimalnych obrotach. Czy sterownik może modulować bardziej? Tzn. jeśli cały czas obroty mam minimalne, to może być jeszcze mniejsze spalanie ze sterownikiem opartym na OpenThermie?

Nie napisałeś nic o czujniku zewnętrznym i ustawieniach CWU, ale jeśli w domu jest odpowiednia temperatura to sterownik po prostu nie włączy kotła. Może kocioł chodzi, bo dogrzewa CWU?

Pomyślałem, że ideałem było by gdyby piec chodził np. 5 minut i wyłączał się na kolejne 5 i tak w kółko (może co 15 minut - do dopracowania). Jego podgrzewanie nonstop jest bez sensu. Z kolei ustawienie mocniejszego grzania (np. do 50-60 st wody) też nie zmniejsza zużycia, a jest duży dyskomfort z odczuwaniem na przemian gorąca bijącego od grzejników i chłodu.

Ideałem jest, że piec nie pracuje gdy temperatura jet OK. :)

Jakie sterowniki mają taką możliwość (ustawienia okresów grzania co 5, 10 lub 15 minut - te 15 to takie minimum)?

Może być ciężko - nie spotkałem takiego. Owszem masz w niektórych możliwość ustawienia programów co do minuty, ale jest ograniczona ilość programów na dobę.

• 9 months później...

Nadszedł czas na małą aktualizację recenzji.

PT59X zmienił u mnie "miejsce pobytu" - przeniósł się na korytarz na poddaszu. Początkowo miał być przeniesiony do pokoju dziecięcego, ale wiązałoby się to z ryzykiem, że dzieci będą non-stop regulować samodzielnie. :)

Przeniosłem zatem na korytarz - i tu pojawił się pewien drobny problem - temperatura na korytarzu (zgodnie z założeniami) jest niższa o 0,5 - 1ºC.

Na szczęście PT59X posiada możliwość dołączenia zewnętrznego czujnika, który może pracować w jednym z trzech trybów:

- czujnik temperatury CWU - umieszczony na/w zbiorniku CWU steruje programem podgrzewania

- czujnik przekroczenia temperatury - np. dbając aby podłogówga nie nagrzała się ponad ustalony limit

- czujnik temperatury pomieszczenia - zastępuje czujnik wewnątrz obudowy.

Ja skorzystałem z tej trzeciej opcji. Chronotermostat wisi w korytarzu, a czujnik umieszczony w pokoju za ścianą.

Po podłączeniu czujnika i zamontowaniu chronotermostatu na miejscu na wyświetlaczu w miejscu zajmowanym przedtem przez odczyty czujnika wbudowanego pojawiła się temperatura zarejestrowana przez czujnik w pokoju, a w menu pojawiła się informacja o czujniku:

constant 17.jpg

Przy okazji przetestowałem też działanie czujnika w funkcji ogranicznika temperatury w obiegu:

glowny ekran 1.jpg

glowny ekran 2.jpg

P.S. Informacja dla zainteresowanych zakupem urządzeń firmy Elektrobock (producenta m.in. PT59X) - otrzymałem info od polskiego przedstawiciela, że ich oficjalnym kanałem dystrybucji detalicznej i małohurtowej jest sklep mieszczący się pod adresem: http://www.mieszkajsprytnie.pl/

Edytowane przez CitroCerber

• 2 weeks później...

witam,

podobnie jak CitroCerber też muszę przenieść mój sterownik (PT59) do innego pomieszczenia bo w tam gdzie jest teraz się nie sprawdza - inne pomieszczenia wychładzają się dużo szybciej niż to w którym jest sterownik obecnie. zmuszony jestem więc zamontować sterownik w innym pomieszczeniu, ale niestety nie mam tam pociągniętego kabla. najlepszym rozwiązaniem był by taki zewnętrzny czujnik temperatury bezprzewodowy, ale to raczej fantazja :).

pozostaje komunikacja bezprzewodowa (no chyba, że ktoś ma inny pomysł - oprócz poprowadzenia przewodów:) ) - znalazłem w ofercie Elektrobocka sterownik BPT57 czyli bezprzewodowy z OT. problem jest taki, że nie mam pewności czy będzie on działał z naszym MCR'em. i tu pytanie czy ktoś go używa z tym kotłem? pytam ponieważ poprzednio zakupiłem sterownik PT52, który nie działał z MCR'em (dystrybutor twierdził, że będzie działał) i musiałem go zwrócić. Dlatego potrzebuje potwierdzenia od kogoś kto go używał.

przy okazji będę miał do sprzedania swój PT59 (bez X). jak ktoś będzie zainteresowany zapraszam na priv.