CitroCerber 17.11.2013 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 zmuszony jestem więc zamontować sterownik w innym pomieszczeniu, ale niestety nie mam tam pociągniętego kabla. Dwużyłowy "domofonowy" jest łatwy do ukrycia w listwach przypodłogowych lub w narożniku ściany - ja używam takiego przewodu, działa OK. Przy poprzednich przenosinach wystarczyło wycięcie korytka na kabel o szerokości i głębokości OK 2mm, więc niewiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malutek 20.11.2013 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Dwużyłowy "domofonowy" jest łatwy do ukrycia w listwach przypodłogowych lub w narożniku ściany - ja używam takiego przewodu, działa OK. Przy poprzednich przenosinach wystarczyło wycięcie korytka na kabel o szerokości i głębokości OK 2mm, więc niewiele. sprawdziłem i mój pt59 nie ma wyjścia na dodatkowy czujnik temperatury Mam po lewej stronie wejście takie podobne jak na zasilacz, ale w instrukcji nie mogłem znaleźć do czego to. czy pt59x też ma takie wejście? kupiłem ten bezprzewodowy, ale nie jestem zadowolony z jego działania. po pierwsze straszne ma skoki mierzonej temperatury w pomieszczeniu - jak go chwilę potrzymam w ręku to temperatura potrafi nagle skoczyć o 2 stopnie. nie pokazuje poprawnie temperatury powrotu, nie mówiąc już o tym, że nie pokazuje tylu parametrów ile pt59. jakoś dziwnie steruje kotłem. teraz się zastanawiam czy nie wymienić go na pt59x dlatego chciałbym Cię zapytać czy to musi być jakiś specjalny czujnik temperatury czy dowolny? jakiego ty używasz? jakie to jest duże (może jakiś link)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 20.11.2013 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 (edytowane) sprawdziłem i mój pt59 nie ma wyjścia na dodatkowy czujnik temperatury Mam po lewej stronie wejście takie podobne jak na zasilacz, ale w instrukcji nie mogłem znaleźć do czego to. czy pt59x też ma takie wejście? Bo wyjście na zewnętrzny czujnik temperatury pomieszczenia ma PT59X - tak jak pisałem wyżej. Na upartego można w PT59 wylutować termistor z płytki i podpiąć go na przewodzie, ale może pojawić się lekka rozbieżność w odczycie wynikająca z rezystancji przewodu. Okrągłe gniazdo z boku obudowy nie jest opisane, ja obok mam jeszcze złącze do modułu GSM. chciałbym Cię zapytać czy to musi być jakiś specjalny czujnik temperatury czy dowolny? jakiego ty używasz? jakie to jest duże (może jakiś link)? Mogą być dwa linki? http://www.elektrobock.cz/pl/czujnik-temperatury/product.html?id=163 http://www.elektrobock.cz/pl/czujnik-temperatury/product.html?id=164 Parametry masz w opisie czujników. Edytowane 20 Listopada 2013 przez CitroCerber Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malutek 20.11.2013 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 obydwa czujniki mają tylko 1,5 m kabla, a ja potrzebuję ok 4-5m. czy mogę przedłużyć ten kabel czy muszę szukać czujnika 10 kOhm z dłuższym kablem?a może ktoś mi poleci jakiś inny termostat (najlepiej bezprzewodowy - 2 kondygnacje do pokonania), który będzie dobrze działał z naszym kotłem?oglądałem ostatnio isense ad266 - co o nim sądzisz? sprawdzi się równie dobrze jak pt59? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 20.11.2013 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 który będzie dobrze działał z naszym kotłem? oglądałem ostatnio isense ad266 - co o nim sądzisz? sprawdzi się równie dobrze jak pt59? Nad iSense zastanawiałem się po zakupie kotła - niestety cena była zaporowa. Na 100% będzie współpracował poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malutek 21.11.2013 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Nad iSense zastanawiałem się po zakupie kotła - niestety cena była zaporowa. Na 100% będzie współpracował poprawnie. a czy orientujesz się w działaniu tego sterownika. chodzi mi o to czy zapewni podobną funkcjonalność jak pt59 tzn. m.in. będzie grzał z uwzględnieniem krzywej grzewczej, ale wyłączy kocioł gdy temperatura w pomieszczeniu osiągnie zadaną. dla mnie wydaje się to oczywiste, ale serwisant (technik?) w firmie De Dietrich nie był o tym przekonany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 21.11.2013 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 m.in. będzie grzał z uwzględnieniem krzywej grzewczej, ale wyłączy kocioł gdy temperatura w pomieszczeniu osiągnie zadaną. dla mnie wydaje się to oczywiste, ale serwisant (technik?) w firmie De Dietrich nie był o tym przekonany. Zajrzyj do instrukcji iSense - powinno tam być coś napisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malutek 06.06.2019 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 Odgrzebię temat. Mam problem ze sterownikiem PT59X. Dzisiaj nagle wyświetlacz zgasł. Wyczytałem, że zasilanie sterownika jest z kotła, ale jest w nim też wlutowana bateria. Nie za bardzo wiem co jest przyczyną usterki. Czy ktoś miał podobny problem z tym sterownikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 07.06.2019 06:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2019 To nie jest bateria tylko kondensator (a właściwie superkondensator) do podtrzymania zegara przy braku zasilania. Skoro zgasło to albo padło całe albo przewody mają przerwę - jak zewrzesz oba przy sterowniku, to kocioł powinien wystartować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malutek 08.06.2019 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2019 Po usterce kocioł sam zaczął grzać co. Musiałem mu ręcznie zmienić parametr chyba p3 żeby było tylko cwu. Czy tam na zaciskach w kotle od sterownika powinno być jakieś napięcie? Przewody raczej odpadają ale pomierzę miernikiem. Czy mogę podać na sterownik jakieś napięcie by sprawdzić czy działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 08.06.2019 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2019 Tak - na zaciskach powinno być napięcie, bo zasila on sterownik. Nie mam pojęcia jakie napięcie powinno być, ale będzie to na pewno w specyfikacji OpenTherm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malutek 30.08.2019 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 Chciałem podzielić się zakończeniem historii - może komuś się przyda. W sterowniku uszkodzony został kondensator (najprawdopodobniej na skutek burzy). Producent naprawił urządzenie bezpłatnie + wgrany najnowszy firmware - wielkie brawa. Wszystko znów działa jak przed awarią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts