pawelurb 12.12.2010 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Już drugi raz przepalił mi się tzw. deflektor / katalizator który wisi sobie nad paleniskiem , powiedzcie jaką on pełni rolę , co daje , bo bez niego też się pali i grzeje , czy mozna sobie to podarować, czy też pełni to jakąś funkcję ? jest to stop molibdenowo jakiś tam, więc pewnie ma to funkcję inna niż tylo odchylanie płomienia , niech mnie ktoś oświeci po co to jest , i dlaczego musi być to z takiego stopu ? nie mozna zawiesić tam zwykłej grubej blachy ? kocioł mma Termo-tech , eko tach 26 KW. , z góry dzięki za podpowiedź ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.12.2010 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Deflektor ma wprowadzać zawirowania w ten płomień, aby odpowiednio zmieszać go z tlenem. Lepiej się pali. Jak drugi raz się spalił, to pewnie jest zbyt nisko powieszony, albo nie czyścić żużlu z paleniska.Najczęściej ulega stopieniu, gdy na palniku urośnie górka żaru i dotyka go od spodu. Na jakiej wysokości wisi? Może być z ceramiki oraz żeliwa. Nie znam Twojego kotła i nie wiem jaki rodzaj deflektora jego producent wymyślił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart30 12.12.2010 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Mam dokladnie ten sam kociął. Hula 2 rok ale jeszcz sie nic nie przepaliło. Zednych ubytków w delfektorze. Jaką ogrzewasz powierzchni?? Ogólnie jak sprawuje się Tobie ten kociął?? Z tego co widze nie ma tam regulacji jego wysokości. Wisi na sztywnym ramieniu na 2 elementach rusztu awaryjnego. Może masz za silny dopływ powietrza?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 13.12.2010 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 sprawuje się dobrze, powietrza tez nie ma za duzo bo pali sie spokojnym zółtym płomieniem, palenisko też czyszcze regularnie , widocznie poprostu się zuzywa , bez niego tez sie w piecu pali, tez grzeje jak zawsze nie widze róznicy , dlatego ptyam jaką on pełni rolę i co daje , i czy w ostateczności mozna sobie to podarować, kociołek działa już prawie 5 lat i jak narazie zero problemów, jedyne co to ten deflektor , i raz padł kondensator od silnika podajnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts