okojan 12.12.2010 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Jaka powinna byc odleglosc kominka od komina?Pytam , poniewaz mam projekt w adaptacji i architekt zaproponowal przeniesienie komina za ściane wewnetrzną nośną ( porotherm 25) co mi pasuje, uwzgledniając to, ze nie bedzie go w salonie a bedzie tam tylko kominek.Czy ta odległość nie bedzie za duża? I jak kominek wtedy podłączyć do komina? Czy komin musi być czescią sciany ( aby mial ,,wejscie- połączenie,, od swojego tyłu do kominka) ? Inna rzecz - czy jak mam w projekcie fundamentów poszerzenie pod kominek to trzeba to poszerzenie dodatkowo dozbrajac czy wystarczy,ze jak bedzie robiony fundament, wykonać to poszerzenie i wystarczy? Szukalem po forum ale ........nie widze odpowiedzi na moje pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monti2008 12.12.2010 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 (edytowane) Jak masz w projekcie poszerzenie fundamentu,żeby było pod kominek, to nie musisz już nic dozbrajać. Taka ilość betonu wystarczy spokojnie.A co do odległości do komina to 25cm nie robi zbytniej różnicy.Przejście przez ścianę w tulei ochronnej lub powinny być jakieś specjalne przejściówki do ceramiki (rozszerzalność cieplna,ceramika może pękać od temperatury przewodu kominowego.). pozdr Edytowane 12 Grudnia 2010 przez Monti2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okojan 15.01.2011 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 A co inni sądzą na ten temat?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 15.01.2011 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 A co inni sądzą na ten temat?? Są zasady ,których należy przestrzegać .Podłączenie musi mieć nachylenie max 30 stopni (z praktyki- 45 ,ale na krótkich odcinkach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 16.01.2011 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Przejście przez ścianę w tulei ochronnej lub powinny być jakieś specjalne przejściówki do ceramiki (rozszerzalność cieplna,ceramika może pękać od temperatury przewodu kominowego.). A możesz powiedzieć coś więcej na temat tych specjalnych przejściówek lub tulei ochronnych? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts