Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A jednak Feniks I

Recommended Posts

Troche zmian nanieslismy,dach nad garazem dwuspadowy,kuchnia powiekszona o magazynek,w salonie brak kominka,ale bedzie kuchnia kaflowa narozna w polaczeniu z elektryczna,powiekszony wykusz jadalny zadaszony,zmiana okien,dach obnizony do 38stopni nachylenia i tylko jedno okno dachowe w garderobie.Na moje oko teraz projekt wyglada duzo lepiej.

• 2 weeks później...
Na zalaczonych zdjeciach widac w jakim stylu beda urzadzone nasze wnetrza.Zalozenie jest takie,aby bylo wiejsko-sielsko.Krysztalowy zyrandol bedzie zawieszony w wykuszu nad okraglym stolem,do salonu mamy kanapy 3,2,1 w debowej obudowie z pokryciem skorzanym.Do kwietnia bede jeszcze tu w Niemczech wiec mam nadzieje,ze cos fajnego uda mi sie zakupic w tym stylu.Mam upatrzony przepiekny,rzezbiony kredens i do wyjazdu musze go nabyc.W miedzy czasie robie serwety i obrusy takie jak pokazane na zalaczonych fotkach,pozniej bedzie jak znalazl.

No i mamy Nowy Rok,wszystkim forumowiczom zyczymy stalowych nerwow i duzo szczescia przy budowie swoich upragnionych domkow.Mam nadzieje,ze zima szybko odpusci i w kwietniu? bedzie mozna zabrac sie do solidnej pracy.Sam projekt kosztowal nas 2tys z groszami,ale adaptacja jego juz 6tys,do tego mamy zaklepanego kierownika budowy za 5tys.Myslalam,ze w okolicach J.Gory ceny sa duzo nizsze,zwlaszcza ,ze jak przegladam Wasze dzienniki to podawane ceny sa bardziej przystepne.Teraz czekamy na wycene robocizny za stan surowy otwarty i mam nadzieje,ze cena mnie nie powali z nog.Pozdrawiam wszystkich tu zagladajacych.

• 2 weeks później...
Do rozpoczecia budowy jest jeszcze troche czasu,wiec podziele sie z Wami moimi przemysleniami.Zastanawiam sie nad salonem,a mianowicie czy jest sens stawiania kominka(kaflowego) planujac ogrzewanie podlogowe i kuchnie kaflowa.Spojrzcie prosze na rzut parteru i doradzcie mi .Mam jeszcze na uwadze poprowadzenie kafli na scianie laczacej kuchnie z holem(kafle dekoracyjne),moze nad tym popracowac.Kazda rada mile widziana.

• 1 month później...
Mam wybrana brygade do budowy SSO,koszt 295zl za 1m2 i mysle,ze jest to dobra cena.Wstepnie wycena z jednej hurtowni na material za SSO to 110tys,a budowac bedziemy z suporeksu 24,ocieplenie 15cm styropianu,strop teriwa,dach-dachowka betonowa.Mam nadzieje,ze budowe rozpoczniemy tak jak bylo to zaplanowane,czyli koniec marca a poczatek kwietnia i jak dobrze pojdzie zamieszkac w grudniu.Mieszkac i wykanczac to co nie uda sie zrobic w tym roku.Czy sie to uda?a no zobaczymy.

• 2 weeks później...
Musze Wam powiedziec,ze jestesmy bardzo zadowoleni z naszego architekta.My jestesmy jeszcze tu na obczyznie,a nasz pan architekt dzielnie przeciera wszystkie szlaki prowadzace do uzyskania pozwolenia na budowe.Poczatkowo wszystko szlo jak po sznureczku,ale niespodziewanie pojawil sie problem z kanaliza.Pierwotnie miala isc przez dzialke kolegi ,ktory jak sie okazalo najpierw chcial na tym zarobic a pozniej calkiem odmowil.W takim wypadku kanaliza musialaby przebiegac pod gorke od naszego domu z zastosowaniem przepompowni i tego chcielismy uniknac.Dzieki naszemu architektowi udalo nam sie rozwiazac ten problem.Jestem szczesliwa,ze papierologia dobiega ku koncowi,a byl moment,ze chcielismy juz zrezygnowac z budowy domu i kupic jakies duze mieszkanie.Co dzien czytam wasze dzienniki, czerpie z nich wiedze budowlana i teoretycznie jestem przygotowana a jak to wyjdzie w praktyce to sie okaze juz z koncem miesiaca.Pozdrawiam wszystkich czytajacych moje wypociny.