joghurt 12.12.2010 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Witam,Mam prośbę do forumowiczów o poradę w kwestii warunków jakie musi spełnić część usługowa na działce MNU. Mam działkę ujętą w planie zagospodarowania jako mieszkaniowo - usługowa o niskiej intensywności. Plan ten nie określa wymogów co do powierzchni części usługowej, gmina zostawia to inwestorowi, natomiast starostwo twierdzi, że musi być co najmniej 30% skoro ponoć dla MM jest do 30%. Poprosiłem o pisemną interpretację w architekturze, a dostałem lakoniczną odpowiedź, że nie są od wyrażania opinii. Krótko mówiąc, złóż projekt, a my zobaczymy czy jest ok. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że tak czy siak będę musiał wydzielić na parterze lokal na część usługową, ale nie zamierzam prowadzić tam działalności (no może kiedyś jakieś usługi IT), a najbardziej zależy mi jednak na części mieszkalnej. W typowych projektach domów do 120m2 gabinety na parterze mają kilkanaście m2 i taka wersja odpowiadałby mi najbardziej. Nie wiem co teraz mam robić czy ryzykować kupno projektu z mniejszą powierzchnią usługową czy zlecić architektowi przygotowanie projektu z co najmniej 30% usługami, co trochę mnie przeraża w sensie kosztów i niepotrzebnej dla mnie powierzchni usług.Może ktoś miał podobny problem i podpowie, albo chociaż wskaże konkretne uchwały czy rozporządzenia regulujące tą kwestię bo rozumiem, że uchwała gminy nie precyzująca powierzchni usług na MNU jest mniej ważna niż prawo budowlane i nie jest dla starostwa wiążąca?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 12.12.2010 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 nie zapodam Ci przepisów prawnych, ale u mnie wytyczanie powierzchni usługowej odbywało się w gminie. W projekcie składanym do akceptacji w starostwie nic takiego nie wnioskowałam-bo i nie planowałam. W gminie przy płaceniu podatków zapytano mnie tylko, czy zamierzam prowadzić działalność- podatek inny. Jednoczenie moja działalność nie jest typową, że przychodzą klienci do domu i kazano mi tylko napisać oświadczenie, ze prowadzona działalność nie wymaga w domu wydzielenia osbnego pomieszczenia-bądz pomieszczeń do dzialalności.Powiedziano też, ze nie ważne jak duża jest ta powierzchnia i może obejmowac np tylko te metry, na których stoi biurko przy którym pracuję.Myślę, ze raczej niekoniecznie zlecaj projekt domu z usługami, a jedynie gdy bedziesz pracować w domu to zgłosisz to w gminie i ci podatek naliczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joghurt 12.12.2010 22:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 nie zapodam Ci przepisów prawnych, ale u mnie wytyczanie powierzchni usługowej odbywało się w gminie. Wiem, że są gminy, które doprecyzowały tą powierzchnię przy terenach MNU, gdzie przecież dominująca jest część mieszkaniowa, a usługi jako dodatkowa i najczęściej jest to do 30%, jednakże zetknąłem się też, że występuje jednak powyżej 30%, różnica jest w interpretacji i właśnie o tą różnicę mi chodzi bo moja gmina nie uregulowała tej kwestii w planie zagospodarowania. A ja nie mogę odnaleźć odpowiednich przepisów i sprawdzić jaka jest dokładnie różnica dla terenów MM i MNU. W gminie przy płaceniu podatków zapytano mnie tylko, czy zamierzam prowadzić działalność- podatek inny. Tu sprawa oczywista, nie mogą Cię zmusić do prowadzenia działalności, a jak nie masz działalności to nie płacisz większego podatku. Jednoczenie moja działalność nie jest typową, że przychodzą klienci do domu i kazano mi tylko napisać oświadczenie, ze prowadzona działalność nie wymaga w domu wydzielenia osobnego pomieszczenia-bądz pomieszczeń do działalności. Ja na pewno na początku nie będę miał działalności, później kto wie, ale raczej innej niż usługi internetowe nie planuję. Moja działka nie ma wjazdu z utwardzonej drogi wyższej kategorii tylko z drogi polnej i średnio się nadaje na usługi z dojazdem klientów. Gdyby chociaż był wjazd od strony głównej drogi asfaltowej to co innego. Po prostu gmina hurtem uchwaliła teren jaku MNU, działki podzielono, a czy działalność ma sens w tym rejonie to już nie było przedmiotem zastanowienia się władzy. Tym bardziej, że teren leży na uboczu, nie jest tam prowadzona jakaś inna działalność i jest sporo oddalony od handlowej części w centrum miejscowości. Powiedziano też, ze nie ważne jak duża jest ta powierzchnia i może obejmowac np tylko te metry, na których stoi biurko przy którym pracuję. Myślę, ze raczej niekoniecznie zlecaj projekt domu z usługami, a jedynie gdy bedziesz pracować w domu to zgłosisz to w gminie i ci podatek naliczą Na upartego jeżeli można by było do gabinetu na parterze doliczyłbym powierzchnię garażu, kotłowni, holu i może uzbiera się te nieszczęsne 30%, ale też nie mam pewności, że tak można. Chcę budować zgodnie z przepisami i dokładnie sobie zaplanować inwestycję. Po to poprosiłem też o wykładnię prawną, a postraszono mnie specjalnymi miejscami parkingowymi, podjazdem dla niepełnosprawnych, wydzieloną łazienką, ubikacją, osobnymi wejściami, etc. Jak tak odwiedzam te nasze urzędy to coraz częściej mam przekonanie, że jak się nie ma znajomości to się chyba jednak tak do końca na "legalu" nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts