Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wasze prognozy dotyczące ogrzewania

michal.bdg

Recommended Posts

Witam mam "goły" projekt indywidualny, bez planu instalacji C.O. oraz wyliczeń zapotrzebowania na ogrzewanie. Wiem że najdokładniej byłoby zrobić to z OZC, ale chciałbym poznać waszą opinie dotyczącą zapotrzebowania mojego domu na potrzeby ogrzewania.

Dom parterowy, powierzchnia użytkowa 119m, pow. mieszkalna 112m.

Usytuowanie pomieszczeń:

-kuchnia 10m okno od północy

-salon 32m drzwi balkonowe 3x90 od zachodu

-pokój 12m okno od zachodu

-pokój 15m okno od zachodu i południa

-pokój 14m okno od południa i wschodu

-łazienki 10m i 4m okna od wschodu

Materiał: ceramika porozytowa+styro 15cm, podłoga styro 12cm, poddasze wełna 20cm.

Wentylacja grawitacyjna,prawdopodobnie zdecyduje się na hybrydowe nasadki na kominy wentylacyjne(2 szt) które wg. producenta ograniczają nadmierny ciąg w mroźne dni.Planuje tradycyjny kominek ale nie chce być jego niewolnikiem.

-z góry dziękuje za pomoc

Michał

Ps. Uwagi dotyczące sposobu ogrzewania mile widziane.Gazu ziemnego brak, pieca na paliwa stałe raczej odpadają.

Olej przekreśliłem, pozostaje gaz z butli lub prąd. Za pierwszym przemawia to że mimo wszystko jest tańszy ale koszta inwestycyjne znacznie większe. Butla na wolnym rynku 4-5 tyś. czynności związane ze sprawdzeniem szczelności i podłączeniem wyceniono mi na 3800zł, piec ok.5000zł roczne sprawdzenie UDT 200zł. Podsumowując różnice inwestycyjne między prądem a gazem to ponad 10 tyś. Ciekawe kiedy taka różnica się zwróci a przecież piec gazowy też nie jest na wieczność. Dodatkowo pozostaje świadomość mieszkania na minie :-)

Zaryzykuję - choć uprzedzam lojalnie, że to baaardzo przybliżona teoria - twierdzenie, że w ten sposób wzniosłeś dom 12 litrowy.

120 kWh x 112 m.2 = 13440 kWh na CO

Do tego ze 3000-3500 kWh na CWU.

Razem nie mniej niż 16500 kWh

Prąd jest u mnie: tania 0,28 zł., droga 0,65 zł.

Nie ogrzejesz w samej taniej taryfie, a przynajmniej będzie to bardzo trudne np. inwestycja w dynamiczne piece akumulacyjne. Ale ja bym na to nie liczył.

Przyjmij koszt 1kWh na ok. 0,40 zł.

13440 kWh x 0,4 = 5376 zł.

3000 kWh x 0,28 zł. (tu się spokojnie da ładować zasobnik tanią taryfą) = 840 zł.

Razem ponad 6100 zł.

Jeśli wykosztujesz się na piece dynamiczne - sztuka ok. 2000 zł. i uda Ci się je tak dobrać, żeby pokryć zapotrzebowanie budynku na ciepło tylko w taniej taryfie, wówczas koszt CO = 3763 zł.

Co do gazu z butli poczytaj wątki z tym związane i ustal aktualną cenę gazu (w różnych wariantach dzierżawy/kupna butli), a na jej podstawie szacunkowy koszt 1 kWh przy określonej sprawności kotła i całego systemu grzewczego. Ja tych cen nie znam, nie mam zamiaru się tu wymądrzać.

Trafionych wyborów życzę, pzdr

Generalnie zajrzyj np. tu

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?153597-JAK-M%C4%84DRZE-I-TANIO-OGRZA%C4%86-MA%C5%81Y-DOM&p=3958612&viewfull=1#post3958612

Wybór nie łatwy, dużo zależy od kosztów inwestycyjnych i troszkę od ilości zużywanej cwu.

Ale szacując cwu na 100 l/dobę i dom 100 kWh/m2*rok i ceny podane za 1 kWh w pierwszym roku rozliczeniowym przy 4% wzroście rocznym cen paliwa i 5% stopie dyskontowej masz:

prąd taryfa G12 (0,25 gr./kWh) vs gaz (0,21 gr./kWh)

różnica w kosztach inwestycyjnych-

5 tys. na plus prądu- zwrot gazowej inwestycji po ok. 13 latach

15 tys. na plus prądu- zwrot gazowej inwestycji po ok. 27 latach

dalej nie ma co liczyć

prąd taryfa G12 (0,25 gr./kWh) vs PCi (COP sumaryczne=3) w G12 (0,27 gr./kWh bo założyłę że cwu będzie dogrzewane w 50% w drogiej taryfie)

20 tys. na plus prądu- zwrot PCi inwestycji po ok. 10 latach

30 tys. na plus prądu- zwrot PCi inwestycji po ok. 16 latach

40 tys. na plus prądu- zwrot PCi inwestycji po ok. 21 latach

gaz (0,21 gr./kWh) vs PCi (COP sumaryczne=3) w G12 (0,27 gr./kWh bo założyłę że cwu będzie dogrzewane w 50% w drogiej taryfie)

20 tys. na plus gazu- zwrot PCi inwestycji po ok. 14 latach

30 tys. na plus gazu- zwrot PCi inwestycji po ok. 22 latach

40 tys. na plus gazu- zwrot PCi inwestycji po ok. 30 latach

pzdr

. W obecnej chwili jest stan surowy więc jeszcze wiele można zmienić. Co radzicie czy oklejenie domu 20 i dodanie WM z reku tak wiele zmieni na plus.

-Michał

Wg mnie możesz zejść do domu 8-9 litrowego (reku np. Bartosza i pogrubienie izolacji ścian zewn.)

Możesz podstawić poprzednie dane i wyjdzie Ci wynik. Zdecydowanie lepszy.

Resztę wyliczył Ci j_j.

pzdr