Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściany konstrukcyjne 30cm.

anka1988_88

Recommended Posts

Witam.

Chciałam zamówić bloczki fundamentowe Leiera o wymiarze: 38 x 25 x 14 cm klasa: B15

Jednak przeczytałam że w projekcie (projekt zlecony - pełne podpiwniczenie) piszę: Ściany konstrukcyjne z pustaka betonowego na zaprawie cementowej marki 3Mpa. grubość 30cm ocieplone styropianem na zewnątrz budynku 10cm.

Co w takim przypadku mam zamówić? Leier ma tylko taki bloczek w ofercie - 25cm.

Witam.

Chciałam zamówić bloczki fundamentowe Leiera o wymiarze: 38 x 25 x 14 cm klasa: B15

Jednak przeczytałam że w projekcie (projekt zlecony - pełne podpiwniczenie) piszę: Ściany konstrukcyjne z pustaka betonowego na zaprawie cementowej marki 3Mpa. grubość 30cm ocieplone styropianem na zewnątrz budynku 10cm.

Co w takim przypadku mam zamówić? Leier ma tylko taki bloczek w ofercie - 25cm.

poszukaj 30 cm bloczki lub porozmawiaj z kierownikiem co on na to czy 30 czy 25

i koniecznie wez bloczki z certyfikatem z betonu B20

Czyli te leier B15 odpuścić sobie i poszukać B20 bo ściany działowe są w projekcie 25cm. To może słyszał ktoś o jakiejś dobrej firmie w obrębie Pomorza gdzie znajdę 30cm bloczki B20 wiem że jest firma Ginter, ale muszę zadzwonić czy mają B20.

wypytaj kierownika budowy co on na to:

1.czy zgodzi sie na zmiane z 30 cm grubosci na 25

2.skoro dziala na tamtym terenie to powinien wiedziec kto i jakiej jakosci bloczki produkuje-sprzedaje

3.co do bloczkow betonowych leiera to pojecia nie mam czy dobre czy nie - za to wiem ze ceramika im bardzo roznie wychodzi

4.bloczki z B20 z zalozenia musza byc mocniejsze

poszukaj 30 cm bloczki lub porozmawiaj z kierownikiem co on na to czy 30 czy 25

i koniecznie wez bloczki z certyfikatem z betonu B20

I zdjęcie teściowej sprzedawcy....;)

Uzasadnij dlaczego koniecznie B20 z certyfikatem....Nawet nie znasz parametrów tego domu. Z tego co pamiętam to na każdej palecie jest naklejka i tam są wszystkie atesty itd...

No chyba że ktoś w garażu robi bloczki, puknie młotkiem w blat stołu i proces zageszczania ma za soba....

pewnie około 90 % ma u siebie B15 i nawet nie wie....I co i jest dobrze....Bo w domach które mają wylewane fundamenty z betoniarki na budowie nie mają one nawet wytrzymałości B10...

A tu użytkowniczka juz w popłochu szuka B20...A ja Ci powiem anka1988_88 że ja mam B15 i są naprawdę wytrzymałe....

Ale jak chcesz to mogę ci doradzic Np. żebyś ściany zewnętrzne robiła sobie z pustaka ceramicznego najmniej 35 cm...plus ocieplenie wełną i tynk koniecznie sylikatowy....wtedy ściana jest i ciepła i bardzo ładnie oddycha....Dach to tylko karpióweczka i koniecznie w koronkę...100 % glazura lub angoba szlachetna....a jak chcesz telewizor to nie mniej jak 50 cali i koniecznie w technologii OLED i 3D :)

Pozdrawiam i trochę rozsądku zarówno przy kupowaniu jak i doradzaniu

I zdjęcie teściowej sprzedawcy....;)

Uzasadnij dlaczego koniecznie B20 z certyfikatem....Nawet nie znasz parametrów tego domu. Z tego co pamiętam to na każdej palecie jest naklejka i tam są wszystkie atesty itd...

No chyba że ktoś w garażu robi bloczki, puknie młotkiem w blat stołu i proces zageszczania ma za soba....

pewnie około 90 % ma u siebie B15 i nawet nie wie....I co i jest dobrze....Bo w domach które mają wylewane fundamenty z betoniarki na budowie nie mają one nawet wytrzymałości B10...

A tu użytkowniczka juz w popłochu szuka B20...A ja Ci powiem anka1988_88 że ja mam B15 i są naprawdę wytrzymałe....

Ale jak chcesz to mogę ci doradzic Np. żebyś ściany zewnętrzne robiła sobie z pustaka ceramicznego najmniej 35 cm...plus ocieplenie wełną i tynk koniecznie sylikatowy....wtedy ściana jest i ciepła i bardzo ładnie oddycha....Dach to tylko karpióweczka i koniecznie w koronkę...100 % glazura lub angoba szlachetna....a jak chcesz telewizor to nie mniej jak 50 cali i koniecznie w technologii OLED i 3D :)

Pozdrawiam i trochę rozsądku zarówno przy kupowaniu jak i doradzaniu

no to pojechales po bandzie, zwlaszcza z tym b10 do fundamentow z betoniarki...no i Ty masz B15 to jakiez moga byc jak nie super...a ja mam monolityczne no i co z tego??do tego B20 zageszczane wibratorem wglebnym??i co probuje takie kolezance wcisnac??a wiesz dlaczego ma wprojekcie B15??bo ma sciane 30cm...a jak zmieni na 25 cm to by moze B20 trza wziac bylo??na zamiane geometrii zgode moze wydac tylko kierownik badz konstruktor-wiec niech to on decyduje

a jak chcesz miec atest prawdziwy to powienien sprzedawca wystawic na produkt atest razem z faktura

polowa polskich budynkow stoi na betonie z betoniarki do tego z domieszka gruzu w ilosciach jakie sie dalo uzyskac i co??i stoji nadal i stac bedzie a czy to poprawne to kazdy wie.

Edytowane przez face

face a myslisz ze te betoniarkowe wyroby maja większą wytrzymałość?? Pracowałem na wielu budowach i wiem jak się je wyrabia....czasem nawet widać żwir a już leją...Przy zmianie szerokość to rzeczywiście powinno sie dawać mocniejsze ale architekci i tak dają na wyrost i to mocno dlatego B15 spokojnie sobie poradzi....ale zadecyduje kierownik. Jak gość w porządku to się zgodzi. jak nie chce brać nic na głowę i interesuje go tylko kasa to powie ze ma byc jak w projekcie.

Ja nie mówię ze B15 jest super bo ja to mam....chodzi o to że to jest już naprawdę mocny bloczek....a jaka wytrzymałość ma szary pustak...?? około 7...silikat ma koło 15....

A z suporexu budują po 3 a nawet 4 kondygnację. wiec jak B15 ma nie wytrzymać parterowych domów

Edytowane przez photos

wiem niestety ze deklaracja zgodnosci nieraz sie bardzo mija z materialem ktory dostajemy na budowe

odeslalismy kiedys z kierownikiem 3 naczepy silki spowrotem do dostawcy...nie dali pisemnej deklaracji zgodnosci danej partii z nr faktury

tlumaczyli sie ze jest w kazdej palecie, byly, ale mokre i nieczytelne jak i pustaki, ktore nabraly juz zieleni

jak tu przyjac taki material i wbudowac go w sciane??

wiekszosc elementow budowlanych jest przeprojektowana, fundamenty, plyty, dachy

niedawno weszla w polsce nowa norma europejska dotyczaca geotechniki, gruntow i fundamentowania wg niej wychodzi jak wg starej x 1,3 do 1,5 - czyli jeszcze wiecej materialu

mozna zmniejszac zamieniac itp tylko jakim kosztem??a gdy dojdzie do awarii to kto dostanie po lapach??kierownik wcale jakiejs mega kasy nie zarabia a naciski sa zawsze aby taniej i taniej a budynki sa coraz ciezsze niestety

na domkach jednorodzinnych ryzyko wielkie nie jest i mozna uszczknac po troche to tu, to tam jednak wszystko z glowa majac wglad do projektu

rozumiem Twoje przeslanie i ono dociera do mnie i B15 powinno dac rade, ale czasy sa jakie sa i kazdy sie chce zabezpieczyc...do tego dochodza jeszcze bledy wykonawcow

mnie B20 kosztowal 600zl wiecej od B15 na cale fundamenty wiec to nie ogromna kwota - a wytrzymalsze sporo

Edytowane przez face

• 2 weeks później...
Pracowałem na wielu budowach ...Przy zmianie szerokość to rzeczywiście powinno sie dawać mocniejsze ale architekci i tak dają na wyrost i to mocno dlatego B15 spokojnie sobie poradzi....ale zadecyduje kierownik. Jak gość w porządku to się zgodzi. jak nie chce brać nic na głowę i interesuje go tylko kasa to powie ze ma byc jak w projekcie.

Co robileś na tych budowach ? Architekci nie projektują konstrukcji !!!

Autorka pyta o pełne podpiwniczenie co oznacza parcie boczne gruntu na ściany piwnic. Cieżar domku to najmniejszy problem, tu problemem może być parcie i zbyt łatwo doradzacie zmiany. Nawet kierownika po tym czy się zgodzi na zmiany oceniasz " jak sie zgodzi- spoko gość" , a jak sie zgodzi a potem ściana popęka to ten kierownik będzie dalej spoko ?

Do anka1988_88 zmianę grubości ściany uzgodnij z osobą z uprawnieniami do projektowania konstrukcji (może takie ma kierownik)

co robilem?? Budowalem...tak tak architekt rysuje...ale on narysuje a potem daje konstruktorowi aby wyliczal...jak pracowalem w biurze projektowym to tak wlasnie bylo, a konstruktor wyliczal wlasnie dla grubosci wyrysowanej...wiec tak naprawde zalezy to od architekta...a w wiekszosci indywidualnych projektow nie ma wyliczen konstrukcyjnych...

Jajmar nie bulwersuj sie tak bo tak to wlasnie wyglada...poza tym piwnica to nie 4 sciany na okolo, sa tez dzialowki ktore wlasnie trzymają zewnetrzne konstrukcyjne i parcie gruntu nie zrobi tu nic szczegolnego...ja rowniez mam pelna piwnice i bloczki B15 25 cm...wszystko jest ok....na tynku zadnej rysy...

Wracajac do tematu konstruktor architekt...pic na wode fotomontaz...nie zawaze ale czasem do roznych projektow daja te same wyliczenie...autentycznie sie z czyms takim spotkalem...dlaczego??? Wlasnie dlatego ze architekt szkicuje duzo grubsze sciany konstrukcyjne i wie ze to nie siadzie...

co do kierownika....na budowach wielorodzinnych kierownik nie takie przekrety robi...z jednej potrafil sobie wybudowac dom...a prezez generalnego nawet sie nie kapnal....i blok dalej stoi...chodzi o to ze wszystko jest sporo przewymiarowane a kierownik jak oprocz papieru ma cos w glowie wie co mozna co nie....spokojnie 25 cm bloczki mozna dac na ten jednorodzinny domek jak odleglosc od sciany do sciany zbyt duza daje sie slup...

Edytowane przez photos

Kolego photos dopiero teraz wspominasz o metodach usztywnienia ściany. Zgadza się ściany działowe usztywnią, zgadza się że słupy/rdzenie także to usztywnią Ty to wiesz i pewnie właściwie dobraleś grubośc do odległości itd. Tu na forum były juz pokazywane ściany piwniczne grubości 25cm i pytanie jak to uratować. Zabrałem głos w tym wątku bo beztrosko padły porady po co 30cm jak można 25. Można ale jak sam zauważyles pod pewnymi warunkami których tu zabrakło -tylko na to chcialem zwrocić uwagę, aby nie każdy forumowicz potem gnębił kierownika czy projektanta o cieńszą ścianę. O ile w pionie każda z tych ścian będzie sporo przewymiarowana o tyle w poziomie niekoniecznie. Jeżeli do tej ściany gr.25 trafimy na kiepskiego murarza który zmieni proporcje zaprawy ( o co przeciez nietrudno) zrobi fugę grubości 3-4cm mamy gotowy problem za chwilę.

Tak tytulem uzupelnienia dla potomnych to mowa o działowych ścianach nośnych żebyśmy obaj zostali właściwie zrozumiani.

eee tam

Panowie

problem parcia czyli sił w poziomie rozwiązuje praktycznie przykrycie takich ścian stropem, takie są zalecenia przy wykonywaniu budynków podpiwniczonych

jeżeli piwnica nie służy jako miejsce kultu dla kilkuset osób to można założyć, że wysokość będzie ok 2,50-2,70m

nie wiem, co projektant miał na myśli pisząc pustak betonowy gr.30cm, ale nie sądzę, aby zamiana na 25 cm coś tu zmieniła

co oznacza, że wcale nie jest tak, że ciężar domu to nic znaczącego - to on równoważy te siły poziome, jak twierdzą fachowcy już w momencie przekrycia stropem piwnicy

a wspomniane problemy z popękanymi ścianami z powodu parcia gruntu to jest możliwe praktycznie w dwóch przypadkach - zasypaniu i zagęszczaniu bez przekrycia stropem, bądź przyłożenia znacznej siły przy ścianie fundamentowej, tak, że biorąc pod uwagę naprężenia - obciąży znacznie ścianę, przychodzi mi tu na myśl zagęszczanie zasypywanych piwnic walcem drogowym, ewentualnie postawienie przytulonego fundamentu innego budynku na rzędnej płytszej niż istniejacego

o wyboczeniu tu nie mówię, choć jak ściany wymurowane rozpaczliwie krzywo, uciekające od pionu o więcej niż nakazywałby rozsądek, to kto wie

ale ile - trza by było policzyć

ale ja nie jestem projektantem

Edytowane przez Barbossa
uściślenie

W domkach przy najczęściej spotykanych przypadkach przy ścianach równych i powyżej 250 mm obliczenia nie są wymagane. Chyba,że ktoś ma agresywne wody gruntowe, piwnice wyższą niż 2,60 m,piwnicę zagłębioną w gruncie ponad jej wysokość, znacznie obciążony naziom, ściany piwnic bez usztywniających etc. to może wtedy byłoby inaczej.

• 2 months później...

Mam podobny dylemat. Pierwotnie w projekcie gotowym byly sciany piwnicy monolityczne 30 cm. Projektant adaptujacy wpisal sciany z bloczka 30 cm. Bloczkow 30 cm nigdzie nie mozemy kupic.:mad: Znalezlismy pustaki szalunkowe i bylysmy do nich przekonani, ale Kierbud twierdzi, ze nie potrzeba az takich grubych scian i ze wystarczy bloczek B15 o grubosci 24 cm.

Co o tym myslicie, kupowac pustaki szalunkowe 30 cm ( bysmy dozbrajali fi10 co druga warstwe poziomo i w narozach pionowo) i spac spokojnie czy zaoszczedzic dwa tysie i klasc bloczki 24 cm. Boje sie, czy to wystarczy, ale jak przegladam rozne budowy to ludzie klada bloczki 24 cm jako sciany piwnicy i stoja latami

Grunt to piasek, wod gruntowych- brak, działka pochyla. Piwnica wysoka 2,5 z trzech stron obsypana

Rzut ław

fundament.JPG

Co radzicie, musimy podjac decyzje i mamy metlik

Hmm... Nie wiem, jak inni, ale jak dla mnie to pustak betonowy != bloczek betonowy. Jak sama nazwa wskazuje, pustak jest pusty w środku. Daje to zmniejszenie masy przy zachowaniu sztywności. Pewnie dlatego w projekcie wpisano "pustak", aby zmniejszyć obciążenie ław.

Natomiast w przypadku, gdy mam w projekcie wpisane "bloczek", to nie ma się co zastanawiać i trzeba dać bloczek. Być może szerokość da się zmniejszyć, ale obowiązkowo przy zwiększeniu klasy betonu. Jeśli w projekcie jest B15, to przy chudszym rozmiarze dać klasę B20.

Różnica kosztów nie jest chyba aż tak drastyczna, a dzięki tej kwocie zyskuje się święty spokój na wieki, który jest bezcenny.

Hmm... Nie wiem, jak inni, ale jak dla mnie to pustak betonowy != bloczek betonowy. Jak sama nazwa wskazuje, pustak jest pusty w środku. Daje to zmniejszenie masy przy zachowaniu sztywności. Pewnie dlatego w projekcie wpisano "pustak", aby zmniejszyć obciążenie ław.

Natomiast w przypadku, gdy mam w projekcie wpisane "bloczek", to nie ma się co zastanawiać i trzeba dać bloczek. Być może szerokość da się zmniejszyć, ale obowiązkowo przy zwiększeniu klasy betonu. Jeśli w projekcie jest B15, to przy chudszym rozmiarze dać klasę B20.

Różnica kosztów nie jest chyba aż tak drastyczna, a dzięki tej kwocie zyskuje się święty spokój na wieki, który jest bezcenny.

W projekcie nie bylo ani pustak, ani bloczek - byl monolit. Projektant adaptujacy ( nie przeliczajac tego) wpisal bloczek 30cm, ktorych ni cholery nigdzie nie mozna kupic.

Suma sumarum, rozumiem ze jak chcemy zmienic na bloczek 24 to musi byc B20??