Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściany konstrukcyjne 30cm.

anka1988_88

Recommended Posts

A jak jest z wytrzymałością na ściskanie tych pustaków? Bo one służą do tego, aby później je zalać betonem, czyż nie? ;) I dopiero wówczas konstrukcja uzyskuje pełną wytrzymałość. Więc do ceny pustaka musisz doliczyć koszt betonu + robocizna zalewania z zagęszczeniem (choć tu pewnie wyjdzie podobnie jak robocizna klejenia bloczków).

Moj drogi otoz o tym wiem, ze tam jeszcze wlac trza:) Zobacz na kalkulacje na 100m scian:

I) Pustaki szalunkowe 30cm/B15

4,50 zl kosztuje 1 pustak, 6,9 szt wchodzi na 1m kw, do zalania 1 pustaka potrzeba 0,03m szesciennego betonu

pustaki: 100m x 6,9 szt =690szt x 4,5 zl= 3105 zl

beton: 0,03x 690= 20,7 kubikow betonu, razy 230zl (B15) to ok 4760 zl

stal fi 10 - to 400 zl

Razem: ok 8300 zl

II) Bloczki betonowe 24 cm/B20

1 szt - ok 3zl, wchodzi na 1m 22 szt

100x22= 2200 sztx 3 zl=6600zl

zaprawa niech bedzie tysiak

do tego slupy pomiedzy, bo musza byc przy cienszej scianie ( beton= stal) 500-1000zl

Wychodzi mi prawie na to samo, no chyba ze bloczki zmienilabym na B15 ( tansze). Generalnie roznica to max 1000 zl, ale przy szalunkach mam grubsza sciane i to zazbrojona

Yes sir:)

PS. Przed chwila dzwonil do mnie malz. Rozmawial z kierbudem. Wg niego jak najbardziej bloczki 24 cm z tym ze dajemy 7 slupow, i czy kupimy B15 czy B20 nie bedzie znaczacej roznicy???? Nawet przekonywal go do bloczkow zamiast pustakow szalunkowych. Dodam ze gosc nie jest z pierwszej lapanki, prowadzi oprocz domkow tez duze budowy typu bloki wielorodzinne.... i badz tu madry. Ufac mu czy nie...

Edytowane przez MusiSieUdac