duplikat 13.12.2010 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Pytanie jak w temacie. Zwiewa mi ciepło a powinno być wszystko ok. Jak sprawdzić którędy ? Fotka kamerką kosztuje ładne parę zł. , może jakieś domowe sposoby ?I pytanie dodatkowe : Czy to, że część dachu jest niezaśnieżona a cześć przykryta śniegiem świadczy o ucieczce ciepła przez dach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 13.12.2010 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Po pierwsze pokaż dach. Są metody pozwalające chałupniczo wychwycić drogę ucieczki ciepła z domu -np opisywana tu obszernie i ciekawa opowieść o teście gromnicznym-poszukaj na forum. Pozatym termometr.Można takze obliczyć zapotrzebowanie na ciepło i porównać z rachunkami-można zrobić samdzielnie pod warunkiem, ze ma się duzo samozaparcia;) Oczywiście to wszystko obarczone jest jakimś błędem i nie koniecznie wykryjesz w ten sposób małe straty.Jeśli jednak zimą widzisz, ze na dachu masz nierówną powierzchnię sniegu, to na kamerze nic więcej nie zobaczysz oprócz zbliżonej temperatury powierzchni dachu- w tych miejscach, w których jest nieszczelność, albo slaba izolacja temperatura będzie wyższa.Znając temperatury po zewnętrznej i wewnętrznej stronie przegrody można już coś tam obliczyc, ale tak naprawdę, to dla uzytkownika liczy się to, żeby znaleźc i poprawić izolację, a nie liczyć ciepło idące w kosmos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrisowaty 13.12.2010 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Tak pisałeś badanie termowizyjne kosztuje parę złotych, ale szybko może się zwrócić, jeśli usuniesz znalezione usterki. Wiem co piszę, bo walczyłem ze zarządcą budynku dwa lata, po badaniu w ciągu pół roku naprawił większość usterek. Bo badaniu zresztą dojrzałem do wymiany stolarki okiennej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek63 14.12.2010 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 Pytanie jak w temacie. Zwiewa mi ciepło a powinno być wszystko ok. Jak sprawdzić którędy ? Fotka kamerką kosztuje ładne parę zł. , może jakieś domowe sposoby ? I pytanie dodatkowe : Czy to, że część dachu jest niezaśnieżona a cześć przykryta śniegiem świadczy o ucieczce ciepła przez dach ? Alternatywnie można "odstrzejać" chatę pirometrem nabytym w drodze kupna za 200-400 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 29.12.2010 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 ...niby można pirometrem ale to nie to samo co kamera....raczej nic nie zastąpi zdjęcia termo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
t_ku 31.12.2010 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 Witam. Odpowiedź jest jedna http://www.termodom.waw.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 01.01.2011 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 ...coś czuję, że jak będziesz tak obiektywnie odpowiadał to moderator też da Ci jedyną słuszną odpowiedź - ban .... będziesz miał wtedy wiele czasu na przemyślenia na tematy filozoficzne np takie : do czego służy forum i gdzie umieszczamy reklamy własnych firm... hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.01.2011 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 Kamera termowizyjna to matryca pirometryczna.Taki prostokąt z pirometrów, na który przez obiektyw rzucamy obrazek domu... ( na przykład domu)Reszta - jak w telewizji. Rozważacie metody chałupnicze....JEDEN pirometr (zamiast matrycy) i dużo pomiarów a jeszcze więcej myślenia...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 01.01.2011 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 ...masz rację Adam...tylko w praktyce pirometr nie zastąpi kamery.... po prostu nikt nie jest w stanie zbadać pirometrem tylu punktów i z taką dokładnością co kamera...można przebadać jakieś typowe miejsca i rzeczywiście coś odkryć, ale można też wiele miejsc istotnych pominąć i dlatego pomimo, że zgadzam się, że oba badania są przeprowadzane "na podobnych zasadach" , bo to jest niepodważalne, to jednak przy badaniu budynków kamera bije na głowę pirometr.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.01.2011 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 Chałupniczo - NIE! To metoda o wiele sprawniejsza i doskonalsza, ale już nie CHAŁUPNICZA. Fakt! JEST lepsza. Ale i ja (na razie) mam tylko pirometr, to puki co, muszę myśleć, jak mierzę... Oby ten rok był dla wszystkich lepszy! Oby i Wam się te kamery, pirometry i inne potrzeby ziściły szybko i bez wysiłku! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 01.01.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 ..hehe... i samych ciepłych i energooszczędnych domków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 02.01.2011 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Czyto teoretycznie, można by taki pirometr zaprząc do maszyny stworzonej na wzór drukarki do murów (http://www.facadeprinter.org/en/index.php). Pozostaje kwestia oprogramowania tego oraz pokonania ograniczeń, typu niestała odległość od badanych punktów elewacji.Lub jakiś rama na elewację, po której porusza się głowica z pirometrem (na wzór skanera komputerowego).Robota dla tego co ojca i matkę... Z pomysłów (może) bardziej sensownych.Może można by do tego celu użyć odpowiednio spreparowanego aparatu fotograficznego?Obraz termowizyjny to tylko obraz promieniowania elektromagnetycznego z określonego zakresu.Większość aparatów fotograficznych posiada wbudowany filtr podczerwony, ale istnieją zapaleńcy, którzy wymontowują ów filtr z aparatu.Istnieją także wersje specjalne aparatów, np. Canon 20Da ("astronomiczna" odmiana Canona 20D) fabrycznie pozbawiony tego filtra. Pozostaje pytanie, czy tak spreparowana matryca będzie czuła na interesujący zakres promieniowania? Jeśli tak, "wystarczy" już tylko stworzyć odpowiedni filtr na obiektyw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 27.01.2011 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Dziś znalazłem na "Gazeta.pl Technologie" ten artykuł:DARPA chce smartfonów z termowizorami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 28.01.2011 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Kamera termowizyjna to matryca pirometryczna. Taki prostokąt z pirometrów, na który przez obiektyw rzucamy obrazek domu... ( na przykład domu) Reszta - jak w telewizji. Rozważacie metody chałupnicze.... JEDEN pirometr (zamiast matrycy) i dużo pomiarów a jeszcze więcej myślenia... Adam M. Adamie z pirometrami nie jest tak różowo . Sam się wachałem nad ich zakupem dla siebie ale ich dokładność pomiaru jest o kant dupy rozbić więc nimi da się jedynie wykryć większe mostki ale mniejszych już nie. Dokładność rzędu +-2oC (czyli w sumie 4oC) to już może być różnica temperatur między temp. pomieszczenia a temp. powierzchni ściany. Dodatkowo dochodzi powtarzalność np. co do 1oC i ta nasza metoda chałupnicza robi się naprawdę chałupniczą i to raczej do domu w stanie "chałupniczym". pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 28.01.2011 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Mierzylem tanim (ok 400) pirometrem z roboty co sie u mnie dzieje. Generalnie sprawdza sie dobrze do badania czy na calej powierzchni jest taka sama temperatura. Za duzo jest zmiennych wsp. emisyjnosci zeby porownac rzetelnie np temp sufitu z KG i sciany. Tak czy owak wyszlo ze straty w przewodach od rekuperatora na strychu nieogrzewanym oblozonych 15 cm welny (bez folii) to jakies 10 stopni. Do tego jeszcze narozniki przy sciance kolankowej znaczaco zimniejsze niz reszta sciany mimo 20 cm styro na zewnatrz .... Takie same efekty/dokladnosc mozna uzyskac termometrem na podczerwien tylko ilosc pomiarow ciut wieksza. Tylko ze to nie rozwiazuje problemu co dalej z tymi mostkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 28.01.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 ...nawet kamera sama mostków nie usunie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 29.01.2011 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 Mierzylem tanim (ok 400) pirometrem z roboty co sie u mnie dzieje. Generalnie sprawdza sie dobrze do badania czy na calej powierzchni jest taka sama temperatura. Za duzo jest zmiennych wsp. emisyjnosci zeby porownac rzetelnie np temp sufitu z KG i sciany. A to pirometr nie pozwala zmienić współczynnika emisyjności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 29.01.2011 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 ...znowu się wtrącę na dwa słowa... Krysiek może i pirometr pozwala na zmianę współczynnika emisyjności, ale mimo tego nie zastąpi on nigdy kamery....wiem, że moje zdanie może spotkać się z krytyką, ale uważam, jak już wcześniej pisałem, że nie da się pomiarami pirometrem uzyskać tego samego co kamerą....każdy kto weźmie do ręki kamerę zrozumie to od razu...po prostu jest chyba ludzką niemożliwością dokonanie takiej ilości pomiarów i przestawienie wyników w sposób tak czytelny jaki daje obraz z kamery....przede wszystkim podczas dokonywania pomiarów pirometrem (które muszą trwać dość długi okres czasu) mogą się zmienić warunki co może mieć wpływ na wyniki.... w kamerze widzimy dany obszar z jego temperaturami w tym samym czasie i już samo to sprawia, że jest to pomiar o wiele bardziej przydatny do analizy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 31.01.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Niektóre zwykłe kamery video posiadają tzw. Nightvision pozwala to na nagrywanie w nocy jako film czarnobiały. To coś w rodzaju noktowizora- cieplejsze na obrazie jest jaśniejsze. Jakby sfilmować tym dom w zupełnej ciemności- może pokaże miejsca którymi ucieka ciepło ? Tylko nie krzyczcie mocno za ten pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 31.01.2011 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 można kupić http://cgi.ebay.com/AGEMA-THERMAL-CAMERA-THERMOVISION-880-/250762303544?pt=BI_Cellular_Optical_Television_Test_Equipment&hash=item3a62991838#ht_500wt_1156 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts