Rom-Kon 01.02.2011 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Niektóre zwykłe kamery video posiadają tzw. Nightvision pozwala to na nagrywanie w nocy jako film czarnobiały. To coś w rodzaju noktowizora- cieplejsze na obrazie jest jaśniejsze. Jakby sfilmować tym dom w zupełnej ciemności- może pokaże miejsca którymi ucieka ciepło ? Tylko nie krzyczcie mocno za ten pomysł mam taki aparacik sony h-50 z opcją nightshot i niestety aparacik ma zbyt słabą matrycę i nie zdaje egzaminu... ładnie widzi pilota od tv - świeci ładnie ale ciepło ma inną długość promieniowania i są mniejsze różnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirasek66 01.02.2011 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Ale kombinacje, a jak sam napisałeś to badanie termowizyjne kosztuje parę złotych.W jakiej okolicy ta chałupa stoi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 03.02.2011 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 można kupić http://cgi.ebay.com/AGEMA-THERMAL-CAMERA-THERMOVISION-880-/250762303544?pt=BI_Cellular_Optical_Television_Test_Equipment&hash=item3a62991838#ht_500wt_1156 W takim razie kup, a chętni na pomiar dadzą po parę złotych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirasek66 05.02.2011 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Ja akurat mam, dlatego pytam gdzie ten dom stoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 12.02.2011 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Niektóre zwykłe kamery video posiadają tzw. Nightvision pozwala to na nagrywanie w nocy jako film czarnobiały. To coś w rodzaju noktowizora- cieplejsze na obrazie jest jaśniejsze. Jakby sfilmować tym dom w zupełnej ciemności- może pokaże miejsca którymi ucieka ciepło ? Tylko nie krzyczcie mocno za ten pomysł Niestety nie zadziała - nightvision polega na tym, że sprzed matrycy jest usuwany filtr podczerwieni i włączany jest dodatkowo oświetlacz IR. Noktowizor nie pokazuje cieplejszych obiektów - on wzmacnia natężenie światła - mylisz noktowizor z termowizorem. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 31.01.2013 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Niestety nie zadziała - nightvision polega na tym, że sprzed matrycy jest usuwany filtr podczerwieni i włączany jest dodatkowo oświetlacz IR. Noktowizor nie pokazuje cieplejszych obiektów - on wzmacnia natężenie światła - mylisz noktowizor z termowizorem. :) Chyba to nie do końca tak, jak piszesz - o wzmacnianiu natężenia światła, bo go w nocy nie ma, a cieplejsze przedmioty są przecież jaśniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 31.01.2013 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Chyba to nie do końca tak, jak piszesz - o wzmacnianiu natężenia światła, bo go w nocy nie ma, a cieplejsze przedmioty są przecież jaśniejsze. Pisałem w uproszczeniu i może zostałem źle zrozumiany - chodziło mi o to, że przekształca niewidzialne dla ludzkiego oka odbite promieniowanie podczerwone w światło widzialne, co nie zmienia faktu, że z kamery IR nie zrobisz kamery do termowizji - jeśli byłoby to możliwe, to ludzie nie płacili by takich pieniędzy jakie płacą za flira o najmniejszej rozdzielczości, tylko przerabialiby masowo aparaty/kamery/webcamy. . Nightvision nie ma niestety takiej szerokości pasma jak termowizja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 31.01.2013 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Chyba to nie do końca tak, jak piszesz - o wzmacnianiu natężenia światła, bo go w nocy nie ma, a cieplejsze przedmioty są przecież jaśniejsze. Matryca z aparatu bez filtra IR "wyłapuje" nie to IR na którym nam zależy (~0,3-1um) ... matryce "wyłapujące" odpowiedni zakres są baaardzo drogie(~5um->14um). Jest projekt na arduino taniej "taniej kamerki" termowizyjnej -> http://www.youtube.com/watch?v=iSTZ0l0vfvE tylko szybkie to nie jest Podobny efekt uzyskasz ostrzeliwując pirometrem -> w starym domku pirometr się przydał - widać które szpalety są "ciepłe" a które do "naprawy" "jedziesz" po ścianie i widać w którym momencie temp się zmienia Zrobić badanko normalną kamerką - jak jest już po 150 zeta a resztę posiłkować się pirometrem jak ktoś ma ... w zimie "widać" mostki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 01.02.2013 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 ND od poddaszy i DEZET jego uczeń takie pierdoły A kto to ND, bo nie bardzo rozumiem Twój tok myślenia... chociaż sygnaturka wszystko wyjaśnia Ja rzuciłem luźny pomysł- dobrze, że jest ktoś mający szerszą wiedzę na temat zakresu promieniowania IR i termowizji, bo i ja się czegoś dowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 02.02.2013 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 A czy jest sens pożyczyć taką kamerę (na allegro 350zł/dobę) w kilka osób i się pobawić, czy raczej trzeba 'się znać' ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 02.02.2013 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 A czy jest sens pożyczyć taką kamerę (na allegro 350zł/dobę) w kilka osób i się pobawić, czy raczej trzeba 'się znać' ? Jak dla mnie jest sens - porobisz sobie fotki ze wszystkich stron i będziesz widział, gdzie jest "dziura" w izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 02.02.2013 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 nie do końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 03.02.2013 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 elewacja cokół czy tak być powinno? To u Ciebie? Jakiej grubości ten cokół ma ocieplenie- jeśli w ogóle ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 03.02.2013 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Ale co z tego zdjęcia wynika, różnica 2 st? To chyba nie taka tragedia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 03.02.2013 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 na moje oko bliżej 4 niż 2 , a skoro taki mostek to dla Ciebie nie tragedia to co nią jest?pewnie, że wieszać się nie ma sensu, ale idealna robota to nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 04.02.2013 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 (edytowane) Pomiar kamerą termowizyjną (pirometrem także) jest pomiarem pośrednim. Aby wykalibrować otrzymane fotki IR, należy wprowadzić kilka dodatkowych zmiennych: - temperaturę powietrza, - temperaturę otoczenia (i tu przydaje się trochę wiedzy i praktyki) - wilgotność względną, - emisyjność materiału, - odległość od badanego obiektu. Z tego co udało mi się sprawdzić, przesłana fotka nie było kalibrowana, miała ustawione standardowe wartości (wykonana kamerą FLIR i3, matryca 60x60, czułość <150mK): - temperatura powietrza i otoczenia +20C, - wilgotność 50%, - emisyjność 0,95 - odległość 1m, Po kalibracji na wartości przybliżone, fotka wygląda tak: Aby wyciągnąć odpowiednie wnioski, potrzebna jest jeszcze fotka w świetle widzialnym, oraz wiedza o konstrukcji budynku oraz warunków pogodowych (aktualnych i przeszłych). Cieplejszy cokół może być efektem: - "ciepłego cienia", - wypromieniowywania zakumulowanego ciepła (ciemny kolor + słońce w dzień), - cieńszej warstwy izolacyjnej, Można zgadywać. Pstryknąć fotkę jest łatwo, natomiast prawidłowa analiza wymaga trochę wiedzy, doświadczenia i masy informacji od inwestora dotyczących budowli. Pozdrawiam GREGOR PS. Chętnie pomogę w analizie termogramów. Edytowane 4 Lutego 2013 przez xmsg Zapomniałem dopisac emisyjności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 04.02.2013 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Super dawka informacji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 04.02.2013 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 No dlatego pytałem przecież, nie każdy jest taki omnibus, jak Ty Flash. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 12.04.2013 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Tu jest przykład chałupniczej termowizji: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.636428156373983.1073741828.593864663963666&type=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 13.09.2015 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2015 pozwólcie że odświeżę temat - czy ktoś może miał doczynienia z nowym produktem flir - Flir One - jako nakładka na iphone lub moduł doczepiany do iphonów albo androida.. koszt około 800-1200 zł więc już nie taki jak kamery bo tam za kamerę robi smartfon.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts