Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Termowizja - metody chałupnicze

duplikat

Recommended Posts

Niektóre zwykłe kamery video posiadają tzw. Nightvision pozwala to na nagrywanie w nocy jako film czarnobiały. To coś w rodzaju noktowizora- cieplejsze na obrazie jest jaśniejsze. Jakby sfilmować tym dom w zupełnej ciemności- może pokaże miejsca którymi ucieka ciepło ? Tylko nie krzyczcie mocno za ten pomysł ;-)

mam taki aparacik sony h-50 z opcją nightshot i niestety aparacik ma zbyt słabą matrycę i nie zdaje egzaminu... ładnie widzi pilota od tv - świeci ładnie ale ciepło ma inną długość promieniowania i są mniejsze różnice

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Niektóre zwykłe kamery video posiadają tzw. Nightvision pozwala to na nagrywanie w nocy jako film czarnobiały. To coś w rodzaju noktowizora- cieplejsze na obrazie jest jaśniejsze. Jakby sfilmować tym dom w zupełnej ciemności- może pokaże miejsca którymi ucieka ciepło ? Tylko nie krzyczcie mocno za ten pomysł ;-)

Niestety nie zadziała - nightvision polega na tym, że sprzed matrycy jest usuwany filtr podczerwieni i włączany jest dodatkowo oświetlacz IR.

Noktowizor nie pokazuje cieplejszych obiektów - on wzmacnia natężenie światła - mylisz noktowizor z termowizorem. :) :)

• 1 year później...
Niestety nie zadziała - nightvision polega na tym, że sprzed matrycy jest usuwany filtr podczerwieni i włączany jest dodatkowo oświetlacz IR.

Noktowizor nie pokazuje cieplejszych obiektów - on wzmacnia natężenie światła - mylisz noktowizor z termowizorem. :) :)

Chyba to nie do końca tak, jak piszesz - o wzmacnianiu natężenia światła, bo go w nocy nie ma, a cieplejsze przedmioty są przecież jaśniejsze.

Chyba to nie do końca tak, jak piszesz - o wzmacnianiu natężenia światła, bo go w nocy nie ma, a cieplejsze przedmioty są przecież jaśniejsze.

Pisałem w uproszczeniu i może zostałem źle zrozumiany - chodziło mi o to, że przekształca niewidzialne dla ludzkiego oka odbite promieniowanie podczerwone w światło widzialne, co nie zmienia faktu, że z kamery IR nie zrobisz kamery do termowizji - jeśli byłoby to możliwe, to ludzie nie płacili by takich pieniędzy jakie płacą za flira o najmniejszej rozdzielczości, tylko przerabialiby masowo aparaty/kamery/webcamy. :). Nightvision nie ma niestety takiej szerokości pasma jak termowizja.

Matryca z aparatu bez filtra IR "wyłapuje" nie to IR na którym nam zależy (~0,3-1um) ... matryce "wyłapujące" odpowiedni zakres są baaardzo drogie(~5um->14um).

Jest projekt na arduino taniej "taniej kamerki" termowizyjnej -> http://www.youtube.com/watch?v=iSTZ0l0vfvE tylko szybkie to nie jest ;)

Podobny efekt uzyskasz ostrzeliwując pirometrem -> w starym domku pirometr się przydał - widać które szpalety są "ciepłe" a które do "naprawy"

"jedziesz" po ścianie i widać w którym momencie temp się zmienia

Zrobić badanko normalną kamerką - jak jest już po 150 zeta a resztę posiłkować się pirometrem jak ktoś ma ... w zimie "widać" mostki :)

ND od poddaszy i DEZET jego uczeń :D takie pierdoły :lol:

A kto to ND, bo nie bardzo rozumiem Twój tok myślenia... chociaż sygnaturka wszystko wyjaśnia ;-)

Ja rzuciłem luźny pomysł- dobrze, że jest ktoś mający szerszą wiedzę na temat zakresu promieniowania IR i termowizji, bo i ja się czegoś dowiem.

Pomiar kamerą termowizyjną (pirometrem także) jest pomiarem pośrednim.

Aby wykalibrować otrzymane fotki IR, należy wprowadzić kilka dodatkowych zmiennych:

- temperaturę powietrza,

- temperaturę otoczenia (i tu przydaje się trochę wiedzy i praktyki)

- wilgotność względną,

- emisyjność materiału,

- odległość od badanego obiektu.

Z tego co udało mi się sprawdzić, przesłana fotka nie było kalibrowana,

miała ustawione standardowe wartości (wykonana kamerą FLIR i3, matryca 60x60, czułość <150mK):

- temperatura powietrza i otoczenia +20C,

- wilgotność 50%,

- emisyjność 0,95

- odległość 1m,

Po kalibracji na wartości przybliżone, fotka wygląda tak:

IR_0004.jpg

Aby wyciągnąć odpowiednie wnioski, potrzebna jest jeszcze fotka w świetle widzialnym,

oraz wiedza o konstrukcji budynku oraz warunków pogodowych (aktualnych i przeszłych).

Cieplejszy cokół może być efektem:

- "ciepłego cienia",

- wypromieniowywania zakumulowanego ciepła (ciemny kolor + słońce w dzień),

- cieńszej warstwy izolacyjnej,

Można zgadywać.

Pstryknąć fotkę jest łatwo, natomiast prawidłowa analiza wymaga trochę wiedzy, doświadczenia i masy informacji od inwestora dotyczących budowli.

Pozdrawiam

GREGOR

PS. Chętnie pomogę w analizie termogramów.

Edytowane przez xmsg
Zapomniałem dopisac emisyjności.

• 2 months później...
  • 2 years później...