Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podlogówka: wybór materiału , wykonanie , kompleksowe wykonanie

pironek

Recommended Posts

Witam,

cięzko jest tu przeczytać choćby 1 pełny wątek więc nie wiem czy zadał ktoś już to pytanie:

1) wiadomo, że o przydatności do stosowania do ogrzewania podłogowego wskazuje opór cieplny materiału. Czy w praktyce można jednak stosować litą deskę, czy w tej sytuacji konieczne jest dobranie wyższej temperatury czynnika?

2) w jaki sposób realizowane są układy mieszane, tj. podłogówka i grzejniki czy w tej sytuacji układ dzielony jest na dwa obiegi różnotemperaturowe..w jaki sposób sterowana jest w takim przypadku praca kotła?

Z góry dziękuję Wam za pomoc :)

postaram się odpowiedzieć na 2 pytanie bo na pierwsze niekoniecznie mogę prawidłowo odpowiedzieć a więc w takim układzie stosuje się sprzęgło hydrauliczne i piec utrzymuje odpowiednią temperaturę w sprzęgle za pomocą odpowiedniej elektroniki niech to będzie 55 stopni najodpowiedniejsza temperatura dla pieców kondensacyjnych natomiast z sprzęgła odpowiednia pompa z zaworem mieszającym z siłownikiem pobiera ciepło na grzejniki 55 stopni a inna pompa z zaworem mieszającym z siłownikiem pobiera ciepło na podłogówkę 25 stopni jest to sterowane niezależne od pieca i sterowane elektroniką pogodową czyli elektronika tak steruje zaworem trójdrożnym za pomocą siłownika aby uzyskać temperaturę wyliczoną z krzywej grzewczej jest to temperatura zależna od temperatury zewnętrznej czyli im zimniej na dworze tym wyższa temperatura zasilania czy to grzejników czy podłogówki i na odwrót im cieplej na dworze tym niższa temperatura zasilania czy to grzejników czy podłogówki pozwala to zaoszczędzić znaczne ilości energii Edytowane przez mariobros35

Witam,

cięzko jest tu przeczytać choćby 1 pełny wątek więc nie wiem czy zadał ktoś już to pytanie:

...

:)

nie ciężko tu przeczytać tylko leń w d..ę wlazł ! :)

szukajka, google, godziny przed komp. i masz wiedzę

inaczej się nie da ;)

np. ja pzred wykonaniem bufora wątek "jak to się robi..." który ma 83 strony przeczytałem 2 razy, cały, i kilka innych poobnych, teraz np. ubijam "ekonomiczne spalanie węgl..." tez coś pod 90 stron

da sie? da, tylko trzeba chcieć... :)

Witam,

1) wiadomo, że o przydatności do stosowania do ogrzewania podłogowego wskazuje opór cieplny materiału. Czy w praktyce można jednak stosować litą deskę, czy w tej sytuacji konieczne jest dobranie wyższej temperatury czynnika?

2) w jaki sposób realizowane są układy mieszane, tj. podłogówka i grzejniki czy w tej sytuacji układ dzielony jest na dwa obiegi różnotemperaturowe..w jaki sposób sterowana jest w takim przypadku praca kotła?

Z góry dziękuję Wam za pomoc :)

ad.1

W skrócie: grzać będzie jak położysz deski,ale grzanie będzie o wiele mniej efektywne i o wiele mniej odczuwalne. Duże straty itp. Drewno robi jako izolator a nie nośnik ciepła.

Decydując się na ogrzewanie podłogowe powinno się stosować materiały takie jak kamień, terakota itp.

Niektórzy sprzedawcy nawet polecają panele i twierdzą, że są specjalne do podłogówki. I maja rację, ale nie chodzi o to że lepiej przewodzą ciepło bo to nadal drewno, tylko o to, że nie wypaczą się od temperatury.

Temperaturę możesz dać większą,ale komfort może się zmniejszyć w użytkowaniu i na pewno nie będzie to opłacalna inwestycja.

Po za tym deska jest ciepła sama w sobie, ja nie widze sensu w tym pomyśle.

Edytowane przez Monti2008

:)

nie ciężko tu przeczytać tylko leń w d..ę wlazł ! :)

hej edde, to nie tyle kwestia lenia po też przebieram przez tematy dotyczące wyboru pieca gazowego mające po 80 stron..na szczęście są ludzie, którzy pomogą bez konieczności szukania dniami po necie..tak zwana ludzka życzliwość ;p nie wiem ile czasu trzebaby spędzić na przeglądnięciu historii choćby Muratora ;p

dziękuję Ci za komentarz, ale zabrakło mi konstruktywnej porady ;)

Mariobros,

dziękuję Ci za wyjaśnienie. Zasada sprzęgła nie jest dla mnie jeszcze zupełnie zrozumiała. Z tego co napisałeś rozumiem, że bardziej odbywa się na hydraulicznym "rozbiciu" instalacji z niezależnymi pompami sterowanymi zaworami mieszającymi sterowanymi pogodówką.

Tylko:

1) gdzie ustawia się parametry na poszczególnych obiegach, dzięki którym temperatura na grzejnikach wynosi powiedzmy 55C, a na podlogowce 25C? Zakładam, że pogodówka ma tylko 1 krzywą grzewczą, a potrzeba czegoś co reguluje temperaturę w obydwóch obiegach.

2) w jaki sposób można niezależnie ustawiać temperaturę na piętrach, tak żeby np. w nocy temp na górze była wyższa niż na dole w salonie? Rozumiem, że trzeba mieć dwa reg. pokojowe umieszczone w pom reprezentatywnych tylko w jaki sposób sterować nimi piecem..sam regulator nie wystarczy przecież żeby "przydławić'" piętro gdzie zadana temperatura została osiągnięta i należy dogrzewać tylko drugie piętro???

Monti,

dziękuję za kwestię materiałową. Bynajmniej nie upieramy się na podłogówką w połączeniu z deską. Ale zastanawiamy się na opcją systemu mieszanego vs konwencjonaly(grzejnikowy). jeśli więc miałby to być mieszany zastanawiamy się gdzie poza łazienkami byłoby to uzasadnione. Zawsze marzyła się nam podloga z litego drewna z drugiej strony czytałem, że podłogówka poprzez niższe parametry daje oszczędności. Mamy np. salon z szczytową ścianą 4,5m i tam zastanawiałem się żeby dać podłogówke, żeby ciepło na drodze konwekcji nie uciekało do góry.

Nie mogę sobie wyobrazić salonu w kaflach żeby nie tracić "domowego" klimatu.

Słyszałem o drewnie tekowym, które podobno jest lepszym przewodnikiem..czy wiecie może coś na ten temat.

Szukamy materiału, który byłby sensowny...chyba nikt przecież nie ma no, kafli w sypialni! :)

Mariobros,

dziękuję Ci za wyjaśnienie. Zasada sprzęgła nie jest dla mnie jeszcze zupełnie zrozumiała. Z tego co napisałeś rozumiem, że bardziej odbywa się na hydraulicznym "rozbiciu" instalacji z niezależnymi pompami sterowanymi zaworami mieszającymi sterowanymi pogodówką.

Tylko:

1) gdzie ustawia się parametry na poszczególnych obiegach, dzięki którym temperatura na grzejnikach wynosi powiedzmy 55C, a na podlogowce 25C? Zakładam, że pogodówka ma tylko 1 krzywą grzewczą, a potrzeba czegoś co reguluje temperaturę w obydwóch obiegach.

2) w jaki sposób można niezależnie ustawiać temperaturę na piętrach, tak żeby np. w nocy temp na górze była wyższa niż na dole w salonie? Rozumiem, że trzeba mieć dwa reg. pokojowe umieszczone w pom reprezentatywnych tylko w jaki sposób sterować nimi piecem..sam regulator nie wystarczy przecież żeby "przydławić'" piętro gdzie zadana temperatura została osiągnięta i należy dogrzewać tylko drugie piętro???

Pisałem już to raz i napiszę i drugi sterowanie obiegami grzewczymi jednym na podłogówkę drugim na grzejniki odbywa się za pomocą niezależnego od pieca gazowego sterownika który posiada obsługę i ustawianie niezależnych krzywych grzewczych dla podłogówki i dla grzejników do takiego sterownika przypięte są też regulatory pokojowe jeden na podłogówkę drugi na grzejniki za pomocą ich odczytu sterownik pogodowy czuje temperaturę na parterze gdzie jest podłogówka i na piętrze gdzie są grzejniki i odpowiednio steruje temperaturą zasilania obiegów przez sterowanie zaworami trójdrożnymi.Na danym obiegu np grzejniki można ustawić temperaturę obniżenia to znaczy wartość o jaką ma się obniżyć temperatura zasilania wyliczona z krzywej grzewczej po tym jak w pomieszczeniach ogrzewanych przez grzejniki uzyskamy temperaturę docelową np 22 stopnie i podobnie rzecz się ma względem podłogówki co do sprzęgła hydraulicznego jest to realne urządzenie wpisz sobie ten temat w przeglądarkę a wyrzuci ci wyjaśnienie.Składam takie systemy rozdzielaczowe z sprzęgłem i grupami pompowymi wykonane z nierdzewki i z powodzeniem stosuje w wykonanych przez siebie instalacjach nie są tanie ale efekt murowany mam nadzieję że rozwiałem twoje wątpliwości i wyjaśniłem co nieco

Edytowane przez mariobros35

Monti,

dziękuję za kwestię materiałową. Bynajmniej nie upieramy się na podłogówką w połączeniu z deską. Ale zastanawiamy się na opcją systemu mieszanego vs konwencjonaly(grzejnikowy). jeśli więc miałby to być mieszany zastanawiamy się gdzie poza łazienkami byłoby to uzasadnione. Zawsze marzyła się nam podloga z litego drewna z drugiej strony czytałem, że podłogówka poprzez niższe parametry daje oszczędności. Mamy np. salon z szczytową ścianą 4,5m i tam zastanawiałem się żeby dać podłogówke, żeby ciepło na drodze konwekcji nie uciekało do góry.

Nie mogę sobie wyobrazić salonu w kaflach żeby nie tracić "domowego" klimatu.

Słyszałem o drewnie tekowym, które podobno jest lepszym przewodnikiem..czy wiecie może coś na ten temat.

Szukamy materiału, który byłby sensowny...chyba nikt przecież nie ma no, kafli w sypialni! :)

ja u siebie zrobiłem system mieszany: łazienki,przedpokoje i sień to podłogówka(terakota), a reszta to grzejniki (panele)

domek: http://www.z500.pl/projekt/z56,Eksluzywny,dom,z,nuta,fantazji.html i jest na razie dobrze,choć to początki :)

W takim salonie jak twój można pomieszać. Środkiem dać deskę,a dookoła puścić pasek 1m terakoty i podłogówke pod spodem. Widziałem takie rozwiązanie i fajnie to wygląda i grzeje.

redlum,

serdecznie dziękuję Ci za linka jak widzę, że podłogówka nie wyklucza naszej wymarzonej deski :D

sterowanie obiegami grzewczymi jednym na podłogówkę drugim na grzejniki odbywa się za pomocą niezależnego od pieca gazowego sterownika

Mariobros.

dziękuję za uzupelnienie :) Już prawię rozumiem, muszę tylko doczytać na temat sprzęgła oraz regulacji temperatury na poszczególnych obwodach żeby mnie instalator w balona nie robił przy kompletowaniu instalacji ;p

Jeśli mogę mieć ostatnią prośbę czy możesz przesłać mi jakiś link/zdjęcie tego sterownika bo Wujek Google wyrzuca mi różne sterowniki..nie koniecznie te odpowiednie ;p

ja u siebie zrobiłem system mieszany: łazienki,przedpokoje i sień to podłogówka(terakota), a reszta to grzejniki (panele)

Monti, fajny fukcjonaly projekt, gratuluję :)

My mamy 3 kondygnacje z czego środkowa ma 2,55 brutto więc podłogówka odpada , a i tak w najlepszym przypadku będzie 2,45 netto.

Pozostaje nam praktycznie piwnica, łazienka na środkowej (nie sądzę żeby był sens montować rozdzielacz tylko dla 1 pom)..no i góra...tam w tej sytuacji ładować będziemy też nasze deski (warstowe :-))

Pomysł terakoty wokoło jakoś do mnie nie przemawia, ale skonsultuję z Szefową od Wykończeniówki ;-)