mamut 74 14.12.2010 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 witam, co sądzicie o stropie filigranowym na terenach górniczych, jak to wychodzi w porównaniu ze stropem monolitycznym taki mam w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 14.12.2010 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 pytanie to nie jak to wychodzi na terenach gorniczych tylko jak finansowo...bo raczej taniej niz plyta zelbetowa to specjalnie nie bedziedo tego latwo popelnic blad przy montazu, sciany musza byc rowno wymurowane, wieniec i tak nalezy zaszalowac, belki rowniez, dozbrojic go, zabetonowac - w domku jednorodzinnym wiecej wad niz zaletmoze ktos mnie uswiadomi jesli sie myle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 14.12.2010 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 pytanie to nie jak to wychodzi na terenach gorniczych tylko jak finansowo...bo raczej taniej niz plyta zelbetowa to specjalnie nie bedzie do tego latwo popelnic blad przy montazu, sciany musza byc rowno wymurowane, wieniec i tak nalezy zaszalowac, belki rowniez, dozbrojic go, zabetonowac - w domku jednorodzinnym wiecej wad niz zalet moze ktos mnie uswiadomi jesli sie myle j.w. i jeszcze dźwig do montażu http://www.indeco.de/images/Decken/Filigran1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 14.12.2010 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 19 000 brutto z dźwigiem i murarzem przed wylewką to dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 14.12.2010 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 Też taki chcę. Pierwszy raz spotykam się z negatywnymi ocenami filigranu. Wydawało mi się że brak szalunku, szybkość układania i gładka powierzchnia sufitu to plusy w porównaniu z monolitem. Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tymi równymi ścianami i szalunkami wieńca. Przecież wieniec zalewa się razem z filigranem? Równe ściany? Muszę wybrać czy monolit czy filigran. Filigran wyjdzie trochę drożej niz monolit, to wiem. Na chłopski rozum filigran jednak powinien byc bardziej dla inwestora korzystny ze względu na mniejszą możliwość popełnienia błędów przez wykonawcę. Chłopski rozum nie jest dobrym doradca na budowie. Może ktoś te stropy jakoś porównać? Mało co na ten temat wiem, tyle co poczytałem tu i ówdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 14.12.2010 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 19 000 brutto z dźwigiem i murarzem przed wylewką to dużo? dokladniej prosze...co w tej cenie zawarte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 14.12.2010 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 (edytowane) Też taki chcę. Pierwszy raz spotykam się z negatywnymi ocenami filigranu. Wydawało mi się że brak szalunku, szybkość układania i gładka powierzchnia sufitu to plusy w porównaniu z monolitem. mie ma braku szalunku bo i tak go trzeba podstemplowac Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tymi równymi ścianami i szalunkami wieńca. Przecież wieniec zalewa się razem z filigranem? Równe ściany? sciana musi byc idealnie wypoziomowana pod filigran(mozna teoretycznie oprzec filigran na tzw. bidze ale nie wiem jaki bedzie tego rezultat) wieniec musisz zaszalowac i zazbroic przed wylaniem sam strop tez nalezy dozbroic przy podporach, w miejscach łaczenia plyt, trzeba wylac beton na niego Na chłopski rozum filigran jednak powinien byc bardziej dla inwestora korzystny ze względu na mniejszą możliwość popełnienia błędów przez wykonawcę m in. co wyzej wymienilem juz jest bardziej klopotliwe dla wykonawcy, aby ulozyc ten strop jak sie nalezy potrzeba do niego fachowcow a malo jest takich co maja doswiadczenia z tym stropem, wiec byle ekipa moze go popsuc bardzo Muszę wybrać czy monolit czy filigran. Filigran wyjdzie trochę drożej niz monolit, to wiem. Chłopski rozum nie jest dobrym doradca na budowie. Może ktoś te stropy jakoś porównać? Mało co na ten temat wiem, tyle co poczytałem tu i ówdzie. wyjdzie nie troche tylko sporo drozej, chlopski rozum czasem dobrze doradza Edytowane 14 Grudnia 2010 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 14.12.2010 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 jeszce konkluzja:dotyczaca ceny tegoz stropu:jesli to bedzie domek bez uzytkowego poddasza (i ono nigdy uzytkowe nie bedzie czytaj - mieszkalne), biegac beda po nim tylko myszy i go nie obciazymy zbytnio to moze i bedzie to uzasadnione ekonomicznie (mozna by go leciutko dozbroic albo wcale i zalac tylko zebra) - jednak nie mam pelni przekonania dotyczaca czasu trwania prac:strop monolityczny zelbetowy ze schodami o pow. ok 100m2 wykonuje sie w ok 2 tygodnie w 4 osobystrop filigranowy o tej samej powierzchni na gotowo z dozbrojeniem z wiencami, schodami i zalaniem wykona 4 osoby w 6-7 dniczy ta roznica jest az taka ogromna?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.12.2010 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 Dzięki Face.Wydawało mi się że to takie klocki. Szybko i bezproblemowo. Chyba jednak wybiorę tak jak pierwotnie chciałem monolit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 15.12.2010 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 (edytowane) Dzięki Face. Wydawało mi się że to takie klocki. Szybko i bezproblemowo. Chyba jednak wybiorę tak jak pierwotnie chciałem monolit. dla zrozumienia ten strop nie jest zlym rozwiazaniem, gdzies gdzie liczy sie czas i buduje sie naraz np 15 i wiecej domkow w zabudowie szeregowej, ma sie ekipe doswiadczona to jest jak najbardziej wskazany natomiast domki jednorodzinne niekoniecznie, szybko sie plyty uklada ale raczej problemowo i jest pracy "wykonczeniowej" z tym stropem troche Edytowane 15 Grudnia 2010 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Limagraf 06.02.2011 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Ja mam strop o powierzchni 650m o rozpietosci od 9m do 12m, w projekcie jest strop monolityczny z belkami co 3m, ale zastanawiam sie wlasnie nad Filigranem. Wg mnie bede potrzebowal mniej szalunku i moze bede mogl uciec od tych belek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 07.02.2011 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Ja mam strop o powierzchni 650m o rozpietosci od 9m do 12m, w projekcie jest strop monolityczny z belkami co 3m, ale zastanawiam sie wlasnie nad Filigranem. Wg mnie bede potrzebowal mniej szalunku i moze bede mogl uciec od tych belek. 650 m , to pałac. jeżeli chodzi to szalunki to zgoda , ale co do belek to nie wiem czy filigran w tym pomoże. Zobaczymy co wymyśli konstruktor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Limagraf 07.02.2011 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Dzis oddalem projekt do firmy produkujacej Filigran, ale juz na wstepie pytal czy projekt przewiduje belki stropowe. Poczekamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts