Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wypełnienie szpar po zamontowaniu okien????

Recommended Posts

Witam.

Mam zamontowane okna + drzwi wejściowe do domu. Po opiankowaniu przez montażystów pozostawiłem to na rok czasu, teraz zamierzam dobrze te szpary czymś wypełnić bo wiecie pianka po jakimś czasie się utlenia a poza tym jakoś pianka mnie do końca nie przekonuje jako dobra izolacja...

Proszę czym dobrze wypełnić te szpary tak żeby było dobrze na 100 lat....

poza tym jakoś pianka mnie do końca nie przekonuje jako dobra izolacja...

Podrzyj futro z norek na strzępy i zmiel w młynku. To doskonały materiał izolacyjny. Piankę poliuretanową wymyślił jakiś niespełna rozumu naukowiec ale i tak wszyscy wiedzą, że ona nie do końca przekonuje jako dobra izolacja:mad:

Ramzes,

koledzy pewnie byli pewnie nadwyrężeni ciężkim dniem, a i Twoje pytanie.. jest z natury tych bardzo oczywistych.

Wystarczy sięgnąć do wątków typu "szukam dobrych okien" i tam co chwila jest odpowiedź.

Wg. najnowszych wytycznych pianka powinna być zabezpieczona taśmą /folią paroprzepuszczalną od zewnatrz i paroszczelną wewnątrz, z tym że teraz to "popij wodą" bo idealnie jej nie przykleisz.

Normalnie piankę zasłania się tynkiem, ociepleniem + klej itp. Tak się dzieje na 90% budów. Proste, oczywiste, ale wiesz już że mogą być lepsze rozwiązania.

Poza tym 100 lat... optymista jesteś. Idę o zakład że za ok 20 lat stolarkę wymienisz na nową.

Witam.

Mam zamontowane okna + drzwi wejściowe do domu. Po opiankowaniu przez montażystów pozostawiłem to na rok czasu, teraz zamierzam dobrze te szpary czymś wypełnić bo wiecie pianka po jakimś czasie się utlenia a poza tym jakoś pianka mnie do końca nie przekonuje jako dobra izolacja...

Korkiem

Faraonie, zmiłuj się. Udowodniłeś już wszystkim którym się wydaje że wiedzą coś na temat montażu stolarki że myślą schematami, gdzież im do Twego lotnego umysłu wizjonera :-( To forum Cię ogranicza, nie daj się ;-)

P.S. Chyba mam! Wspomniałeś o 100 latach. Najstarsze okna jakie wymieniałem miały co prawda tylko około 80 (przedwojenna willa) i uszczelnione były włosiem z końskiego ogona. Włosie było w idealnym stanie. Nie spotkałem trwalszego materiału uszczelniającego. Jeśli pomogłem to cieszę się, a jeśli nie ? Chciałem dobrze, oszczędź mi prawdy o lotności mego zaściankowego umysłu.

Pozdrawiam