robertsz 15.12.2010 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 "W związku z podwyżką cen metali na Londyńskiej Giełdzie Metali..... nastąpi zmiana cen wyrobów...." W skrócie, od 30.12.2010r ceny netto wzrosną od 5-7%.Od 01.01.2011r ceny brutto wzrosną o różnicę w VAT. Podpowiedź: Jesteś na etapie zakupu materiałów do instalacji, zrób to teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek73 15.12.2010 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 W tym roku przewody poszły już do góry o ok. 31%, a będzie w sumie 37%. Ale ten rok i tak jest lepszy od zeszłego. W tym było tylko 8 podwyzek, a w 2009 były 11 podwyżki. Miedź na giełdach szaleje. Tylko KGHM sie cieszy. I zanosi sie na to że trend z podwyzkami sie utrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 15.12.2010 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 ... W skrócie, od 30.12.2010r ceny netto wzrosną od 5-7%. Od 01.01.2011r ceny brutto wzrosną o różnicę w VAT. Podpowiedź: Jesteś na etapie zakupu materiałów do instalacji, zrób to teraz. Bezsensu. Załóżmy ktoś chce kupić (w grudniu) materiału na instalację elektryczną za 10k ale już w styczniu za to samo może zapłacić o jakieś 50-70 zł (+podwyżka Vatu) więcej i uważasz, że warto z tego powodu szaleć? Ja śmiem twierdzić, że nie ma co przesadzać bo załóżmy kupisz czegoś za dużo lub niepotrzebnego i co wtedy z tym? Pozorne oszczędności, jak za czasów komuny - kupować co mają, nie ważne czy się przyda czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emirat 15.12.2010 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 Moim zdaniem też nie warto oszczędzać 50 zł, a potem żałować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 17.12.2010 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Bezsensu. Załóżmy ktoś chce kupić (w grudniu) materiału na instalację elektryczną za 10k ale już w styczniu za to samo może zapłacić o jakieś 50-70 zł (+podwyżka Vatu) więcej i uważasz, że warto z tego powodu szaleć? Ja śmiem twierdzić, że nie ma co przesadzać bo załóżmy kupisz czegoś za dużo lub niepotrzebnego i co wtedy z tym? Pozorne oszczędności, jak za czasów komuny - kupować co mają, nie ważne czy się przyda czy nie. W wolnej chwili weź kalkulator i sprawdź ile to jest 5-7% z 10k Na moim kalkulatorze wychodzi 500-700zł. Tak, uważam że dla takiej sumy warto się sprężyć w zakupach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 17.12.2010 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 W wolnej chwili weź kalkulator i sprawdź ile to jest 5-7% z 10k Na moim kalkulatorze wychodzi 500-700zł. Tak, uważam że dla takiej sumy warto się sprężyć w zakupach. Upss. Troszkę mi się pokiełbasiło gdy zobaczyłem wyliczenia: W tym roku przewody poszły już do góry o ok. 31%, a będzie w sumie 37%... Ciekawe gdzie te tak wysokie podwyżki. Idąc tym tropem powinniśmy kupić 200l beczki z paliwem, 200 brutów chleba itd. Podwyżki było ale nie tyle, nawet połowę z tego nie było w stosunku do roku poprzedniego. Owszem można kupić przewody ale co dalej. Kto to będzie zakładał? Jeżeli sami to jeszcze jest o co się bić ale jeżeli zlecamy to wykonawcy VAT to nie ma mowy o zysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek73 17.12.2010 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 (edytowane) Ciekawe gdzie te tak wysokie podwyżki. . Fakt troche za dużo tych procent mi sie policzyło. Podwyżka rok do roku bedzie 33% a nie jak napisałem 37%. Wystarczy sprawdzić ceny (np. na stronie TF). Na koniec zeszłego roku YDYp3x1,5 / 750 kosztował 3227 PLN/km a na koniec 2010 bedzie 4306 PLN/km. To są oczywiście ceny fabryczne. Od nich odliczamy rabat. Ale on się przez ostatni rok niewiele zmienił. Jeżeli ktoś sam potrafi sobie położyć przewody i mniej więcej wie czego i ile mu potrzeba to dla kilku stów warto kupić wcześniej przewody. Edytowane 17 Grudnia 2010 przez Tomek73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elrem 26.12.2010 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 Zakup materiałów łatwiej i taniej powiezyc wykonawcy - upusty w hurtowniach (supermarketów nie polecam) - jakość ale i cena zazwyczaj kupuję materiały lepszej jakości i taniej w hurtowniach . Ostatnio sprawdzałem przekroje - przewód 2,5 mm2 miał miejscami 2,2 o tandetnej izolacji nie wspomnę. Supermarkety chwalą się niskimi cenami a zapytajcie w pobliskiej hurtowni. Jedynym problemem może być czas np. na zamówiony osprzęt nalezy poczekac parę dni. Planując wykonanie instalacji lepiej potargować sie z wykonawcą . Przykładowo ja robiąc zakupy dzwonię do inwestora i informuję o cenach rabatach (inny mam kupująć "na siebie") Jeżeli dojdziemy do porozumienia - materiały są . Inwestor kupując materiały samodzielnie powinien mieć świadomość co ma kupić - nie zawsze to się udaje , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 26.12.2010 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 Jasne, że jeśli jesteś wykonawcą, to dla Ciebie lepiej jest, gdy załatwiasz materiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elrem 30.12.2010 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Oczywiście ale, jak napisałem dzwonie do inwestora i informuje - kabelek w promocji np.Brico kosztuje x zł moge kupić w hurtowni lepszy gatunek x - 5% , i wszyscy są hapy z wyjatjiem Brico. Poprostu jadąc do pracy mogę pomagać i wolę takie działania niż obciążanie klienta zakupami bo, często inwestor robiący zakupy samodzielnie przywozi materiały nieodpowiednie albo w nieodpowiedniej ilości. Na kogo będzie wystawiona faktura to już kwestia dogadania się. A co ja z tego mam - mniej problemów i drobne profity w hurtowniach. Pozdrowienia Noworoczne dla Forumowiczów oraz obecnych i przyszłych klientów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 30.12.2010 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 ... Na kogo będzie wystawiona faktura to już kwestia dogadania się... Tego to ja nie rozumiem. Albo powiem, że rozumiem i wcale się nie dziwię, że zleceniodawca sam chce kupować materiał. Najlepszym rozwiązaniem jest gdy faktura za materiał jest na mnie jako wykonawcę (bo sobie odliczę różnicę Vatu) i to ja wystawię fakturę końcową na usługę z materiałem w wysokości 7% (jeszcze przez kilkanaście godzin ) a nie osobno na materiał i usługę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elrem 01.01.2011 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 Niestety, są ludzie nauczeni złymi doświadczeniami "proszę mi załatwić materiały - zainstaluje i skasuję" , albo mniej ufni przy pierwszych kontaktach, dlatego nie biorę zaliczek, przedpłat itp ,jeżeli nawet klient "powisi " mi 6 mcy. z głodu nie padnę .Ja tu sobie piszę a,czas się uczyć liczyć VATy. od poniedziałku a piat kierat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts