Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolejność prac remontowych w mieszkaniu

dawiddur

Recommended Posts

Ja proponuje wszystko dobrze przemyśleć co gdzie i jak ma być usytuowane (i tak pewnie w między czasie 100 razy będziesz zmienial zdanie), a później starał się o PNB na ogrzewanie i ewentualne uchwaly o wymianie stolarki okiennej... ;) W między czasie obniżył sufity i wykoanł wszytskie instalacje, które będą schowane w stelarzach lub pod tynkami oraz podłogi (zależy co masz na myśli: wymiana stropów- poziomowanie- panele, itp.) Później to już tylko tynki, malowanie, kafelki, biały montaż, przeprowadzka i pozostaje najmilsze w tym wszystkim- PARAPETOOFJA !!! :D

Nie orientuje się co to PNB i co to jest uchwała o wymianę stolarki okiennej?.

O , to jeszcze dużo nauki "budowlanej "przed Panem;)

PNB - Państwowy Nadzór Budowlany

Prace polegające na wymianie grzejników należy kwalifikować jako roboty stanowiące remont. W związku tym nie będą one podlegały obowiązkowi uzyskania decyzji o pozwoleniu na budowę. Przed przystąpieniem do wymiany grzejników wystarczające będzie zgłoszeniu zamiaru zrealizowania tej pracy właściwemu organowi

architektoniczno-budowlanemu.

Wymiana okien i drzwi nie wymaga zgłoszenia o ile nie narusza konstrukcji i parametrów technicznych budynku .

Ważna jest też kolorystyka okien.

W przypadku ewentualnej zmiany potrzebna jest zgoda administratora.

Mieszkanie o którym mówimy, znajduje się w kamienicy będącej własnością wspólnoty mieszkaniowej której jestem członkiem, czyt. właścicielem mieszkania.

Mówicie o grzejnikach, ja niestety muszę stworzyć całe centralne ogrzewanie z niedużym kotłem na paliwo stałe. Gazu w mieście nie ma, a na ogrzewanie prądem zwyczajnie w świecie mnie nie stać.

Przy ogrzewaniu gazowym na 100% trzeba uzyskać decyzję pozwolenia na budowę+ uchwałę wspólnoty ze zgodą na takie ogrzewanie, nie wiem jak to jest przy ogrzewaniu na węgiel czy cuś innego... Dowiedz się czy kamienica jest objęta ochroną konserwatora zabytków (ważne!!!). Na którym piętrze miaszkasz !? Jeżeli nie masz gazu, a prądem nie chcesz grzać to jakie planujesz ogrzewanie ?! Czy bierzącą wodę też chcesz podłączyć do instalacji grzewczej ?! Dużo miejsca chyba zajmie Ci taki kocioł i miejsce na składowanie do niego paliwa...

Akurat rozkład pomieszczeń w mieszkaniu jest na tyle korzystny, że te kilka metrów kwadratowych spokojnie znajdę. W całej kamienicy wszyscy (około 20 mieszkań) ogrzewają się w ten sposób, lub kominkami z płaszczem i starsze pokolenie posiada jeszcze pewnie piece kaflowe. Jestem świadom, że jest to w jakimś stopniu uciążliwe. Niestety na super wygodę mnie nie stać (czyt.. ogrzewanie prądem, bo gazu zwyczajnie nie ma).

Widzę, że już troszkę schodzimy z głównego wątku, tj. kolejności wykonywania prac. Na samym początku napisałem w wielkim skrócie co trzeba zrobić, dlatego pytam w jakiej kolejności to robić. Wolałbym nie opierać się tylko na wizji "majstra".

Witam ponownie, ja zaczynałem od wszelkiego rodzaju instalacji, w między czasie szkielety ścianek tak by móc przeprowadzić kable. Póżniej sufity, gipsy, biały montaż i finito... Zależy co chcesz robić z podłogami. Przy instalacjach trzeba pamietać żeby nie pozamykać ścianek i o czymś nie zapomnieć... Zaplanuj sobie już na przyszłość gdzie chcesz mieć coś powieszone np. szafki, grzejniki, telewizor, itp., tak żeby za płyty wstawić sobie na zapas jakieś wzmocnienia...

Zaplanuj sobie już na przyszłość gdzie chcesz mieć coś powieszone np. szafki, grzejniki, telewizor, itp., tak żeby za płyty wstawić sobie na zapas jakieś wzmocnienia...
Zgadzam się, warto pomyśleć nad wszystkimi dodatkami, które spoczną na ścianach, a pewnie będzie ich mnóstwo...

Jeżeli chcesz poprowadzić rurki w murze to trzeba kuć bruzdy i dodatkowo ocieplić taką koszulką z pianki, nie wiem dokładnie jak to sie nazywa... Pamiętaj o przeprowadzeniu próby szczelności instalacji żeby się nie okazało, że będziesz musiał szukać przecieku i kuć nowe tynki... Zrób sobie również zdjęcia przed położeniem tynków żebyś na przyszlość wiedział, którędy i na jakiej wysokości idą rurki, przydaje się to np. gdy montujesz listwy przypodlogowe ;) Rurki na tynku może brzydko wyglądają, ale zawsze dodatkowo ocieplają pomieszczenie i jest mniej problemu w przypadku awarii :) Jeżeli chodzi o koszta: pianka na rurki nie jest droga, ale może Cię ktoś skasować dodatkowo za wykonanie bruzd w ścianie, jeden zrobi to bruzdownicą i młotowiertarką, a drugi będzie się bawił majzlem i młotkiem- więc sam widzisz jakie z tym są problemy :D