Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacja pieca gazowego zimą

Gobelin

Recommended Posts

Witam,

Mam w domu do wykonania instalację pieca gazowego, zasobnika na cwu oraz podłączenie kaloryferów, rozdzielaczy itp. Instalacja (łącznie z podłogówką) są już zainstalowane.

Czy są jakieś przeciwskazania do instalacji pieca oraz jego uruchomienia przy takich temperaturach jakie obecnie mamy ?

W domu przy posadzce jest w tej chwili -2 st. C, czy powiniem probować ogrzewać dom (np elekrtycznie) ?

Zależy mi na tym aby jak najszybciej uruchomić ogrzewanie.

pozdrawiam

Ja uruchomiłem ogrzewanie tydzień temu. Czyli było już zimno, Piec Viessmann 200 WB2C. Instalator hydrauliki nie chciał tylko zalać instalacji wodą zanim nie pojawi się serwisant pieca. Instalacja została zalana wodą tuż przed odpaleniem pieca. Wszystko ruszyło i zrobiło się od razu cieplej. Dodam, że przed odpaleniem ogrzewania dogrzewałem dwoma konwekcyjmi piecykami elektrycznymi (olbrzymie koszty).

Pozdrawiam.

no właśnie też zastanawiam się nad opcją dodatkowego ogrzewania, choćby po to żeby utrzymać temperaturę dodatnią w budynku, ewentualnie jakimś piecykiem gazowym na gaz z butli.

Najgorsze jest to że jeszce temperaturę w pomieszczeniu mogę zmierzyć ale nie mam pewności co sie dzieje w posadzkach i w ścianach.

Pomijając samo uruchomienie pieca i zalanie wodą instalacji, to rozumiem że na potrzeby wykonywania prac instalacyjnych temperatura moze być ujemna ?

pozdrawiam