drewniany111 15.12.2010 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 Witam. Wiosną tego roku ocieplono mi dom drewniany na zewnątrz płytami styropianowymi osadzonymi na kołkach. Po opadach śniegu zauważyłem mocne zawilgocenie ścian wewnętrznych wokół okien. Prosze o pomoc ,czy problem wynika z wadliwego sposobu izolacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 15.12.2010 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 masz mostek termiczny między styropianem a ścianą powinna być szczelina wentylacyjna wilgoć jest wchłaniana przez drzewo i zatrzymuje się na styropianie i stąd prawdopodobnie ta wilgoć , potęguje to też brak lub wadliwa wentylacja w domu Czy w domu robione były wylewki , lub inna mokra robota? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drewniany111 16.12.2010 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Tak,mostek termiczny jest i wentylacja także.Nic na mokro nie było Ponieważ problem dotyczy tylko jednej jak na razie ściany:confused: na piętrze(poddaszu),podpowiedziano mi,że przyczyną może być jakaś nieszczelność w dachu. Ma już kilkanaście lat. Może macie jeszcze inne sugestie. Będę wdzięczny bo zima dopiero się rozkręca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lais 27.12.2010 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Witam. Wiosną tego roku ocieplono mi dom drewniany na zewnątrz płytami styropianowymi osadzonymi na kołkach. Po opadach śniegu zauważyłem mocne zawilgocenie ścian wewnętrznych wokół okien. Prosze o pomoc ,czy problem wynika z wadliwego sposobu izolacji? No cóż, miałeś "świetny" pomysł na drewniany dom w styropianie, jak dalej pójdziesz tą drogą, to pozostanie Ci tylko styropian, on wolniej gnije niż drewno.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drewniany111 06.01.2011 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 No cóż, miałeś "świetny" pomysł na drewniany dom w styropianie, jak dalej pójdziesz tą drogą, to pozostanie Ci tylko styropian, on wolniej gnije niż drewno.... A dlaczego tak uważasz? Ocieplanie domów drewnianych styropianem często się stosuje. U mnie przyczyną zawilgocenia było powstanie mostka termicznego na styku dachu i ściany spowodowane ubytkiem miejscowym termoizolacji. Po zaizolowaniu problem jak ręką odjął Poza tym wszelkie reguły ocieplania drewna styropianem jak choćby wytworzenie szczeliny wentylacyjnej miedzy ścianą a ociepliną zostały uwzględnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andstach1 05.02.2011 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Witam. Wiosną tego roku ocieplono mi dom drewniany na zewnątrz płytami styropianowymi osadzonymi na kołkach. Po opadach śniegu zauważyłem mocne zawilgocenie ścian wewnętrznych wokół okien. Prosze o pomoc ,czy problem wynika z wadliwego sposobu izolacji? Musisz napisać coś więcej o wykonaniu na etapie szkieletu wykończenia okien. Jak masz położoną wiatroizolację, jak masz paroizolację ? To że wilgoć pojawia się wokół okien - gdzie? na szpaletach? na samej ścianie? Może być wiele czynników m.in. - wspomniane mostki termiczne - które rzadko na to wpływają .... - w przypadku okna mogą wystąpić tylko na nadprożu okiennym - jeżeli jest puste w środku i nie ocieplone - źle zamocowana i wykończona wiatroizolacja lub paroizolacja ... - wilgoć pojawia się na szpaletach wokół okna - źle osadzone okna podczas montażu ... - jak wyżej - brak wentylacji - będzie się pojawiać para na oknach - duża przenikalność szyb okien - wilgoć będzie się pojawiać na szybach - i spływać na parapet - duża przenikalność ram okien - wilgoć będzie się pojawiać na ramie - i spływać na parapet - nieszczelność okna - wilgoć będzie się pojawiać na krawędzi szyb, lub na krawędzi skrzydła okiennego - i spływać na parapet Jak widać, przyczyn może być wiele wszystko zależy od konkretów ..... Czasami również zdarza się, że wilgoć się sama pojawia i z niewiadomych przyczyn znika - albo wydaje się nam, że coś zrobiliśmy - ale powraca ... szczególnie przy długotrwałych opadach ... nie wolno tego bagatelizować ! Kończy się to nie tylko tzw pleśnią, ale kręceniem konstrukcji i rozchodzeniem się ścian!!! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts