Anuka86 20.10.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 o tę wnękę także mi chodzi, gdzies tam wyczytalam ze nazywa sie to podcien w salonie;) ale chodzi nam takze o przesuniecie calej sciany bocznej tzn tej salonu i kuchni o dajmy na to metr w bok, i wtedy zwiekszy sie nie tylko ten maaaaly salon ale tez dwa pokoje u gory. narazie czekamy na odpowiedz z urzedu odnosnie pola potem ruszamy z adaptacja projektu wiec rozwazamy rozne opcje. a jak sie ogolnie mieszka w tym domku? jakie rady po jakims czasie mieszkania co by tam jeszcze zmienic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agur82 20.10.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 My jeszcze nie mieszkamy, dopiero na wiosnę się wprowadzimy. Wybiliśmy dodatkowe okno na klatce schodowej, bo wydawała nam się ciemna, mamy dodatkowe wyjście na taras - ale to zależy od usytuowania domu. Akurat ta ściana u nas jest południowa i z tej części tarasu będziemy korzystać częściej. Teraz z tej strony zrobiłabym główne wyjście na taras a to drugie wyjście (które u nas jest od wschodu) zmniejszyłabym do jednego skrzydła tylko. Wszystko widać na zdj domu które zamieściłam trochę wyżej. Jeśli buduje Pani ten dom z garażem, z pewnością podniosłabym dach do wysokości dachu domu, zrobiłabym tam wejście od strony pokoju i zagospodarowałabym to jako garderobę i pralnie. My mamy tam tylko strych na który wchodzi się z garażu. Bardzo żałuję że nie podniosłam tego dachu, no ale jest za późno. Pomiędzy salonem i kuchnia postawiliśmy ścianę - bo nie lubimy zapachów z kuchni . Zwiększyliśmy łazienkę na dole kosztem pokoju. Nasza czteroosobowa rodzina pomieści się u góry, ten pokój na dole będzie pełnił rolę biblioteki i pokoju na gości więc nie zależało nam żeby był duży. Pralnie zrobiliśmy w łazience na górze, trochę zmniejszając ten największy pokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anuka86 26.10.2013 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 zastanawia nas tez pewna sprawa, mianowicie planujemy rozpoczac budowe zaraz po zimie, narazie papierkowa robota:( i chcielibysmy sie w przyszlym roku takze wprowadzic, czyli bez tzw "zimowania" domu. co sadza o tym osoby ktore juz wybudowaly dom lub maja doswiadczenie? czy do aby napewno dobry pomysl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafpud1719510314 24.01.2014 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Najbardziej aktualne fotki z jesieni: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalinamaj 16.02.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 (edytowane) Mam pytanie odnośnie zmian w projekcie domu z75? Czy salon jest rzeczywiście mały? A koszt budowy do wprowadzenia się? My jesteśmy prawie zdecydowani na ten projekt, ale nie wiem czy koszty podane przez pracownie z500 są realne?I jeszcze jedno pytanie na temat ogrzewania: jakie macie piece i jakie macie średnie koszty ogrzewania zimą??? Edytowane 16 Lutego 2014 przez kalinamaj dodanie pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafpud1719510314 22.02.2014 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Witam.Trudno odpowiedzieć na pytanie o rozmiary salonu, bo to zależy od potrzeb. Cały dom jest mały więc i salon nie może być duży. Na pewno jest mało ustawny. My nie mamy kaloryferów więc jakoś dało się tam poustawiać meble. Dla nas jest w sam raz. Pomysł półokrągłej ścianki powinien odpaść na wstępie. Zamiast kominka zrobiliśmy tam jadalnię i to był dobry pomysł.Koszt budowy ze strony nie jest realny. Nas ten domek pod klucz wyniósł około 260kpln. Oszczędzaliśmy jak tylko się dało.Kocioł mamy gazowy. Ogrzewanie zimą+ ciepła woda + kuchenka to 1100m3/rok czyli około 2700pln.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam Hajok 28.02.2014 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 U nas salon jest w sam raz, ale wiem, że dla niektórych jest on za mały. Fakt - mało ustawny - ale bez przesady. Koszt ogrzewania od sierpnia do końca lutego to jakieś 675m3 czyli ok. 1600-1700zł (ogrzewanie+ciepła woda+2 palniki kuchenki - bo pozostałe dwa to indukcja). Piec mamy gazowy kondensacyjny Viesmanna, a oprócz niego rekuperator (ale bez gwc). To co piszą w wycenach - to bajka. My zakładaliśmy ok. 240k + 20% na nie przewidziane wydatki i taki też wzięliśmy kredyt. Ale w trakcie budowy zmieniliśmy kilka rzeczy i wyszło drożej. Między innymi zainwestowaliśmy mocno w docieplenie i instalacje grzewcze wysokiej klasy. Poza tym domek stawiała nam firma i raczej nie oszczędzaliśmy - więc do zamieszkania wyszło nam 330k, a licząc z kosztami dodatkowymi (przygotowanie placu budowy, papierkologia itp., umeblowanie, częściowe urządzenie ogrodu) prawie 400k. Jeszcze z 15k wyłożymy na całkowite wykończenie i umeblowanie domu, a potem już tylko ogród rafpud - bardzo ładnie urządzony ogród! U nas taki efekt - to może za dwa-trzy lata dopiero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalinamaj 03.03.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 MASAKRA!!! Skąd ta cena 400 tys. - przecież to niecałe 100 m2??? w tym domu naprawdę musi być przepych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam Hajok 04.03.2014 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Tak jak napisałem - część tej kwoty to typowe wyposażenie domu i zagospodarowanie terenu wokół domu. Zresztą w mojej okolicy to nie są jakieś kosmiczne pieniądze, skoro znajomi niedawno kupowali mieszkanie w stanie deweloperskim (a więc do dość sporego jeszcze wykończenia) za 380k za 78m2 i z wykończeniem to ich grubo ponad 400k wyszło. Tak samo jak średnia cena nowych mieszkań (nie domów) - ponad 4k za m2. Także nie uważam, że w moim przypadku to jakoś przesadnie wysoka kwota. Oczywiście znajdą się tacy, którzy taki sam domek postawią i zamieszkają w nim za połowę tej kwoty - budując samemu tzw. systemem gospodarczym i...chwała im za to. Natomiast ja ani nie posiadam wystarczających umiejętności do samodzielnego budowania domu, ani tym bardziej nie posiadam na to czasu. Natomiast co do domu - to przepychu nie ma, są za to nowoczesne instalacje - dzięki którym użytkowanie tego domu jest bardzo komfortowe i...tanie zarazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anuka86 16.05.2014 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 Do osob ktore budowaly dom z silikatow, jaka jest wasza opinia jako bogatszych o doswiadczenia? Warto zastosowac ta technologie, czy lepiej pozostac przy zwyklej cegle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikanika 30.07.2014 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Witam Wszystkich , razem z mężem zdecydowaliśmy się na budowę domu z75. Podoba nam się ten niewielki domek. Czytałam to forum kilka razy i już mogę z góry podziękować za wszystkie podpowiedzi jak budować i na co zwrócić uwagę. Niektórzy z Was uważają ten dom za niewielki, ale jest to pojęcie względne. Chciałabym zweryfikować moje pojęcie "niewielki" i w związku z tym mam pytanie do rafpud czy byłaby możliwość obejrzenia Twojego domku. Jesteśmy z Lublina. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofKK 15.01.2015 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Kupiliśmy ten sam projekt i jesteśmy teraz na etapie adaptacji .Na wiosnę ruszamy z budową, okolice Krakowa, bardzo prosimy o ew. sugestie co do samej budowy , użytych materiałów , kosztów itd. Może ma Pani sprawdzoną ekipę budowlaną,?Jeżeli to nie sprawiło by wielkiego kłopotu chętnie zobaczyli byśmy jak wygląda taki domek w środku? Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niebieski Blue 19.01.2019 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Witam Szanownych Forumowiczów,Poszukuję kontaktu z osobami, które wybudowały już dom w oparciu o projekt z 75.Będę bardzo wdzięczny za udzielenie odpowiedzi na kilka pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts