Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

[Pomoc] Remont mieszkania w kamienicy

memo9

Recommended Posts

Witam ,

Na początku przyszłego roku mam zamiar zabrać się za remont mieszkania w kamienicy z roku 1935 roku. Na początku chcę zacząć od remontu dwóch pokoi po 18 m^2 i łazienki 4 m^2,wysokość pomieszczeń 3m.

Proszę Was o pomoc w ocenie zakresu prac które są do wykonania oraz doradzeniu jakich technologii najlepiej użyć. Fachowa porada przyda mi się w rozmowie z ekipami remontowymi , wiadomo, że różnie to z nimi bywa (już słyszałem opinie od ‘majstra’ że najlepiej wszędzie walnąć regipsy na stare , odpadające tynki! :-))

Zakres prac :

- skucie starych tynków i wykonanie nowych ( jaki tynk : maszynowy czy cementowo-wapienny ? ) + gładzie

- strop, podłogi - jakie prace są do wykonania jeżeli chciałbym zakonserwować i odciążyć strop. Wiem że tutaj najlepiej przydałaby się ocena specjalisty, który sprawdzi stan belek stropowych itd. ale chciałbym mniej więcej wiedzieć jakie prace wykonuje się przy renowacji i izolacji stropu. Jakich materiałów użyć żeby przygotować podłogę pod panele w pokojach i kafelki w łazience ?

- sufity - z tego co się orientuje to na suficie jest trzcina ale nie wiem co jest nad nią (prawdopodobnie deski). Czy przed wykonaniem sufitu podwieszanego wymagane jest zrywanie tej całej trzciny ?

- wykonanie nowej instalacji elektrycznej ( czy da radę wykonać nową instalację tylko w remontowanych pomieszczeniach i wpiąć ją w starą aluminiową ?)

Czy orientujecie się jaki może być koszt robocizny i materiałów przy wykonaniu takiego remontu używając materiałów wykończeniowych ze średniej półki cenowej ?

Ostatnio fachman wycenił mały remont tylko w pokojach (robociznę z materiałami) na 5500 zł :

- zerwanie starych tapet

- położenie gładzi i dwukrotne malowanie na biało

- położenie nowych wykładzin (bez wykładzin oczywiście :-) )

- wykonanie podwieszanego sufitu

Dziękuję za poświęconą uwagę i odpowiedzi