memo9 15.12.2010 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 Witam , Na początku przyszłego roku mam zamiar zabrać się za remont mieszkania w kamienicy z roku 1935 roku. Na początku chcę zacząć od remontu dwóch pokoi po 18 m^2 i łazienki 4 m^2,wysokość pomieszczeń 3m. Proszę Was o pomoc w ocenie zakresu prac które są do wykonania oraz doradzeniu jakich technologii najlepiej użyć. Fachowa porada przyda mi się w rozmowie z ekipami remontowymi , wiadomo, że różnie to z nimi bywa (już słyszałem opinie od ‘majstra’ że najlepiej wszędzie walnąć regipsy na stare , odpadające tynki! ) Zakres prac : - skucie starych tynków i wykonanie nowych ( jaki tynk : maszynowy czy cementowo-wapienny ? ) + gładzie - strop, podłogi - jakie prace są do wykonania jeżeli chciałbym zakonserwować i odciążyć strop. Wiem że tutaj najlepiej przydałaby się ocena specjalisty, który sprawdzi stan belek stropowych itd. ale chciałbym mniej więcej wiedzieć jakie prace wykonuje się przy renowacji i izolacji stropu. Jakich materiałów użyć żeby przygotować podłogę pod panele w pokojach i kafelki w łazience ? - sufity - z tego co się orientuje to na suficie jest trzcina ale nie wiem co jest nad nią (prawdopodobnie deski). Czy przed wykonaniem sufitu podwieszanego wymagane jest zrywanie tej całej trzciny ? - wykonanie nowej instalacji elektrycznej ( czy da radę wykonać nową instalację tylko w remontowanych pomieszczeniach i wpiąć ją w starą aluminiową ?) Czy orientujecie się jaki może być koszt robocizny i materiałów przy wykonaniu takiego remontu używając materiałów wykończeniowych ze średniej półki cenowej ? Ostatnio fachman wycenił mały remont tylko w pokojach (robociznę z materiałami) na 5500 zł : - zerwanie starych tapet - położenie gładzi i dwukrotne malowanie na biało - położenie nowych wykładzin (bez wykładzin oczywiście ) - wykonanie podwieszanego sufitu Dziękuję za poświęconą uwagę i odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts