panfotograf 05.01.2011 06:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Ja myślę zrobić zadaszoną wiatę, szerokości ok 1 metra (bez ścian - sam daszek). Worki z siatki ze zrębkami układać warstwami. Każdą warstwę przekładać paletami (zostało mi ich sporo po budowie). Kosimy wierzbę zimą, zrębki do worków i niech sobie leżą do jesieni - przez lato muszą wyschnąć. Podejrzewam że suche pędy trudniej się tnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 06.01.2011 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Też o tym myślałem i nie widzę możliwości łatwego suszenia wierzby pod postacią zrębków. Ale te poucinane pędy powiązane w pęczki chyba by całkiem nieźle schły, jeśli by je ułożyć pod jakimś dachem. Witam w ciekawie rozpoczętym wątku Ja ćwiczę różne paliwa w moim piecu kumulacyjnym (pieco- kominek ).Jest to urządzenie dwu ,może nawet trzykrotnie wydajniejsze od wcześniej posiadanego kominka zwykłego (po zmianie ,zużycie drewna zmniejszyło się z 20 mp w sezonie 2008/2009 na 10 mp -2009/2010. Znajomy uprawia maliny ,które co roku musi "skosić".Wpadliśmy na pomysł by je pociąć na 50 cm kawałki ,wysuszyć i wypróbować (na tym etapie niestety to pozostało ...). Co o tym sądzicie ? Zamiana miału na owies to już praktyka znajomego w innej wsi ,który nie mógł sie przekonać nawet gdy ten miał zaczął mu "wyłazić" na ścianie kominowej w sypialni. Założył wkład z kwasówki i dopiero jak mu ten wład "zjadło" przestał sprzedawać owies Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 23.12.2011 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Znalazłem ciekawy przykład maszyny do ciecia gałęzi (np wierzby energetycznej) Gdyby takie maszyny były dostępne na rynku (w rozsądnej cenie) to myślę że wiele osób by uprawiało wierzbę energetyczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 23.07.2012 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Niestety po przeliczeniu nakładów i kosztów w stosunku do zysków, produkcja jedynie na własny użytek nie zwróci się po 10 latach - więc nie warto.dobry rębak - 11 tysmiejsce na składowanie - ok 10 tysmaszynka do ścinania (podwieszana do ciągnika) ok 3 tys+pozostałe koszty związane z posadzeniem wierzby, robocizna, paliwo, prąd=RAZEM około 30 tys Musiałbym rozpocząć produkcję na sprzedaż, a na to nie mam czasu i siły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 23.07.2012 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 A zastanawiałeś się nad podnajęciem firmy, która całą ta pracę zrobi. Sam mam kilka hektarów pola i zastanawiam się poważnie, czy nie zasadzić wierzbę. Sąsiedzi już tak zrobili. Wynajmują firmy na zbiór i całość sprzedają do elektrowni. Ponoć idzie to jak świeże bułeczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 24.07.2012 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Też słyszałem o gościu który robi kaaasę na takim biznesie, tylko on ma kilkadziesiąt hektarów. Ja mam 1,5 ha do dyspozycji, ale kiedyś dzwoniłem do najbliższej firmy w Łodzi (50 km) i mi powiedzieli że na takie maleńkie kawałeczki to im się nie opłaca z Łodzi przyjeżdżać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 28.07.2012 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2012 Biznes jeszcze trochę się pokręci i zdechnie, bo zdechnąć musi. Przynajmniejw takiej formie jaką uprawiają go polskie spółki energetyczne. Mieszają z węglem wszystko co im się nawinie w postaci tzw biomasy i spalająw najbardziej nieekonomiczny, nieekologiczny sposób. Po pierwszew piecach nie do końca przystosowanych, po drugie - biomasę mokrą.Mokra biomasa to połowa kaloryczności, ale w przypadku drewna zLasów Państwowych, spore zamieszania na rynku opału dla lokalnych odbiorców. Jest o co kopię kruszyć, bo subwencje to prawie1 miliard rocznie. Tymczasem opał pochodzący z odnawialnych źródełnie powinien być współspalany z paliwami kopalnymi, tylko w sposóbracjonalny i rozproszony. Koszty transportu i zanieczyszczenie środowiska związane z procederem uprawianym przez polskie elektrownie i elektrociepłownie, są olbrzymie. Biomasę przewozi się czasem z za granicy.Nie ma to nic wspólnego z ideą i polityką energetyczną zakładającą, żedo 2020 roku 15% naszej energii ma być ze źródeł odnawialnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 28.07.2012 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2012 Myślę że wręcz przeciwnie.Powstają kotłownie na biomasę (bo jest tańsza od węgla). I do pelletów ludzie się przekonają. Kto palił pelletem i węglem wie o czym mówię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 28.07.2012 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2012 No tak. Być może niezrozumiale to napisałem... Biznes polegający na wykorzystaniu energetyki rozproszonej, małej,przyjaznej środowisku (czyli nam), jak najbardziej będzie się rozwijał.Ukrócić należy oszustwo w wydaniu molochów, które zużywają nieskończone ilości drewna i biomasy, doprowadzając do wzrostujej cen . Wzrostu niczym nie uzasadnionego, bo biomasy nie brakowałoby, gdyby ją zużywać w racjonalny sposób. Wystarczy wysuszyć na powietrzu i jej zużycie spadnie o połowę. Austria to bogaty i zamożny kraj. 90 % energii grzewczej czerpie zbiomasy, której pochodzenie może opierać się wyłącznie na własnych źródłach. Gaz czy węgiel, jest tam źródłem dodatkowym i rezerwowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raźny 29.07.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Do suszenia tej wierzby czy innego biopaliwa można zaprząc jaśkowy wynalazek. Jego kolektor powietrzny. Latem jest zazwyczaj nadmiar ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 30.07.2012 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Jaśko wie co robi...jakaś linka, bo nie trafiłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 03.08.2012 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 (edytowane) Austria to bogaty i zamożny kraj. 90 % energii grzewczej czerpie z biomasy, której pochodzenie może opierać się wyłącznie na własnych źródłach....tak a propos Austri - kotły i plantacje biomasy do obejrzenia: OKIENKO Brandneue Hargassner Videos > weiter>> Edytowane 3 Sierpnia 2012 przez panfotograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raźny 03.08.2012 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Proszę bardzo: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?203309-ja%C5%9Bkowe-quot-wynalazki-quot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian1224 24.08.2013 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Ile ton wierzby energetycznej potrzeba do ogrzania domu 300m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 26.08.2013 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Za mało precyzyjne pytanie. Podaj ile ten dom wymaga węgla czy gazu w sezonie, to się przeliczy na wierzbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian1224 28.08.2013 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Teraz zużywam 3-4T węgla i dużo drzewa.W dobrych warunkach plon wierzby wynosi 30-40T z hektara czyli teoretycznie nawet z 0.5Ha powinno mi starczyć?Zrębki można spalać piecem na eko groszek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 28.08.2013 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 W bardzo sprzyjających warunkach może być 30-40ton, ale w niesprzyjających może być 6-8ton z ha. http://yadda.icm.edu.pl/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-article-BAR0-0051-0012/c/httpwww_itep_edu_plwydawnictwopirzeszyt682010jurczuk20i20inplonowanie20wierzby20energetycznej.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 31.07.2014 00:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Odkopuje temat czy ktoś z forumowiczów ogrzewa dom zrębkami wierzby energetycznej w piecu z podajnikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gt12345 04.08.2019 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2019 (edytowane) Odkopuję, proszę o opinię czy byłby sens się zabierać za ogrzewanie a chyba raczej wspomaganie ogrzewania domu wierzbą energetyczną w moim przypadku, założenia:1. Domek 100m2 parterowy, nowy ocieplony.2. Wierzba posadzona na niecałym hektarze nieużytki ogólnie tereny IV klasy, niezbyt stroma dolina wzdłuż potoku, docelowo powierzchnia do 1,3ha po wycięciu istn brzóz i innych liściastych.3. Ścinanie kosą spalinową z tarczą4. Cięcie na kawałki 40cm i do worków z jakiejś siatki. Cięcie na miejscu na konstrukcji naszkicowanej w załączeniu. Dokładnie wymiary konstrukcji dobiorę metodą prób i błędów żeby ciąć jak najwydajniej. Pewnie też jakiś ścisk od góry by się przydał. Cięcie piłą łańcuchową.5. Sezonowanie pod zadaszeniem. Mam budynek gospodarczy.6. Kocioł zasypowy z dmuchawą. https://zapodaj.net/ce9bfcc1dd90c.jpg.html Edytowane 4 Sierpnia 2019 przez gt12345 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 04.08.2019 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2019 Ale to jest masakryczna ilość pracy i nie wiem czy to tobie się opłaci , zajechać się idzie bo pierwsze tygodnie ok ale im dalej tym stanie się to bardziej męczące . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts