Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jestem w trakcie wyboru ekipy budowlanej. Mam 7 kandydatów i chce uzyskać od nich ofertę na stan surowy otwarty + dach. Z tego powodu mam prośbę,c zy zawarłem wszystkie istotne punkty w zapytaniu ofertowym. Wiem, że ekipy wyceniają różnie i w różnym zakresie, a nie chce się później rozczarowwać. Ponizej list prac / zagadnień, prosze o komentarz i uwagi co do braków lub nadmiarowości. Na co zwracać jeszcze uwagę lub co oddać do listy!:

BUDOWA

Kondygnacja 0 -piwnica

Roboty ziemne

Budowa kanalizacji piwnicy +drenaż

Fundamenty

Ściany nośne zewnętrzne i wewnętrzne

Sciany działowe

Strop nad piwnicą

Schody żelbetonowe

Izolacja pozioma i pionowa przeciwwilgociowa / przeciwwodna

Ocieplenie

Kondygnacja 1 - parter

Ściany nośne zewnętrzne i wewnętrzneparteru

Sciany działowe

strop nad parterem

Kominy parteru

Taras (elementy nośne)

Schody żelbetonowe wewnętrzne

Schody zewnętrzne (wejściowe)

Kanalizacja parteu

Kondygnacja 2 - poddasze

Śniany nośne zewnętrzne (kolankowa) i wewnętrzne

Ściany działowe

Kominy poddasza

Kanalizacja poddasza

Dach

Więźba dachowa

Położenie dachu

INNE

Kanalizacja, POŚ, etc.

https://forum.murator.pl/topic/15137-wyb%C3%B3r-ekipy-budowlanej-jak-por%C3%B3wna%C4%87-oferty/

Ja bym podał dokładniej na czym mają polegać roboty ziemne (np. zdjęcie humusu, wykopy, obsypanie fundamentów, piasek pod podłogę w piwnicy), a szczególnie co mają zrobić z ziemią - bo będzie jej sporo - bo może nie chcesz mieć takiej dużej górki na działce. Przy dachu też trzeba sprecyzować, czy chodzi o deskowanie + papa, folia + łaty, kontrałaty i dachówka, czy co innego), chyba że projekt to wyraźnie opisuje. Oczywiście oferenci powinni zadeklarować zgodność z projektem, używanie tylko materiałów nowych, z wymaganymi aprobatami/certyfikatami. Może trzeba coś dodać o podłączeniu wody - przy budowaniu trzeba jej dużo?
https://forum.murator.pl/topic/15137-wyb%C3%B3r-ekipy-budowlanej-jak-por%C3%B3wna%C4%87-oferty/#findComment-244857

U mnie kanalizacja byla na samym koncu - traktowana łącznie niemal jako element robót wykonczeniowych przed tynkowaniem, razem z ogrzewaniem, wodą, prądem, anteną, etc. Robila to inna ekipa.

Brak w wykazie izolacji ścian - zależy czy 2 czy 3 warstwowe - to różnie kosztuje i na innym etapie sie robi.

Brak też wzmianek o zbrojeniu i wylaniu belek nadokiennych - żeby potem nie powiedzieli, że "tego nie było".

Racje ma Tom, jak pyta o to "co z ziemią" - zależnie czy wywózka czy splantowanie - koszt będzie różny, ale zawsze będzie i trzeba go ująć w obowiązkach wykonawcy.

Ocieplenie dachu - ile i jakiego materiału, ewentualne wstawienie okien (także w ścianach). Dobrze jest probować wytargować zaplatę ostatnich 10% np. w 2 miesiące po zakonczeniu prac. Da ci to bat na niesolidnych.

U mnie tak bylo - nie mialem projektu instalacji, więc mi go zrobili ołówkiem, niemalże na serwetce, a kier. budowy chce porządny, do akt. I szukam teraz tych moich wykonawców, jak ostatni frajer, bo zaplacilem im 100%. Za wczesnie.

https://forum.murator.pl/topic/15137-wyb%C3%B3r-ekipy-budowlanej-jak-por%C3%B3wna%C4%87-oferty/#findComment-246423

ElaB - -zbieram wszystkie informacje o potencjalnych wykonawcach, właśnie nawet gdzie mieszkają. W tym względzie pytam się w jaki sposób organizowali budowę w kontekście mijsca zamieszkania i gdzie dojezdżali najdalej. Mogę to potem zweryfikowac z inwetorami, czy rzeczywiście się sporawdzili (tzn. załatwili sobie noclgi czy tez sumiennie dojeżdżali) :)
https://forum.murator.pl/topic/15137-wyb%C3%B3r-ekipy-budowlanej-jak-por%C3%B3wna%C4%87-oferty/#findComment-249438

• 3 weeks później...
  • 1 year później...

Witam,

Ja przede wszystkim kierowałem się opiniami tych, którym już ekipa zbudowała domy. I to w dłuższym okresie czasu. Oglądałem m.in. dom zbudowany przez "moich" Budowlańców 5 lat temu. I opinia jego właścieli mnie przekonała, że warto się na nich zdecydować.

I mam propozycję - jak wybierzesz ekipę, to spróbuj sie dogadać (mi sie udało), że np. 5% wartości zapłacisz po 3 latach + odsetki (ja się umówiłem na 5,5%). A w tym czasie ekipa ma usunąć wszelkie usterki.

Moim zdaniem suma jest na tyle mała, że się zgodzą i na tyle duża, że jak coś będzie nie tak, to szybko poprawią (z i co najważniejsze, podczas budowy będa staranni).

Ja mam taką umowę - mam nadzieję, że będzie działać. Ale o tym za... 3 lata.

https://forum.murator.pl/topic/15137-wyb%C3%B3r-ekipy-budowlanej-jak-por%C3%B3wna%C4%87-oferty/#findComment-906653

• 2 years później...