wanda33 16.12.2010 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 (edytowane) Witam:)A już myślałam, że najgorsze za mną...hm...Od listopada użytkuję kocioł Vaillanta; Powierzchnia domu: 200 m2. Dom ocieplony styropianem 15 cm. Na poddaszu wełna 15+5 cm. Wszystko zamknięte kartongipsami. Na ok 140 m2 - podłogówka - reszta zwykłe grzejniki. Na razie nie grzejemy wody - kocioł ma zastosowanie wyłacznie do CO. I mam problem: DOBOWE ZUŻYCIE GAZU... 30 m3. Ja naprawdę rozumiem: nowy dom, pierwszy sezon grzewczy, zimno na zewnątrz... ale u większości osób w tej samej sytuacji zużycie jest o połowę mniejsze!!! Miałam najpierw podłączoną pogodówkę - zdemontowałam, bo myślałam, że właśnie dlatego kocioł tak pożera gaz (ustawia wyjściową temperaturę na wyższą z racji mrozu na podwórku). Był też "serwisant", który stwierdził, że tak ma być (nic nie regulował, nic nie sprawdzał, wrrrr...) i pojechał. Czy jest jakiś sposób na zmniejszenie zużycia? Czy może w tych kotłach reguluje się jakoś dysze albo coś? Jako baba nie muszę się znać na tym ustrojstwie i dlatego PROSZĘ O POMOC!!! Edytowane 17 Grudnia 2010 przez wanda33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 17.12.2010 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Co steruje piecem? Jaki regulator? Jaką masz temperaturę w domu? Jaka temperatura jest ustawiona na piecu?U mnie w szczycie dobija do 13m3/dobę przy 20st C w domu (i -10 na dworze) 270m2 ogrzewanych z wentylacją grawitacyjną. Ocieplone podobnie jak u Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanda33 17.12.2010 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Co steruje piecem? Jaki regulator? Jaką masz temperaturę w domu? Jaka temperatura jest ustawiona na piecu? U mnie w szczycie dobija do 13m3/dobę przy 20st C w domu (i -10 na dworze) 270m2 ogrzewanych z wentylacją grawitacyjną. Ocieplone podobnie jak u Ciebie. Piecem steruję ja Regulator odłączyłam, więc ustawiam temp. na kotle manulanie. W domu jest ok 15 stopni (i to mi wystarcza, bo na razie tam nie mieszkamy) a na kotle ustawione 35 stopni. Podłogowka grzeje fajnie, bo jak pomacam podłogę, to jest cieplutka. Grzejniki też ciepłe. Gdyby mi ktoś powiedział, jak poustawiać ten regulator (CalorMatic 430) żeby to faktycznie współgrało z kotłem i pozwoliło na oszczędności to stawiam dobrą flaszkę Ja to odłączyłam, bo ktoś mi powiedział, że przy "pogodówce" jak jest czujnik na zewnątrz a jest temperatura - 10, to kocioł będzie ustawiał temp. wyjściową o wiele wyższą niż zadana i nie będzie się w ogóle wyłączał. Już sama nie wiem co robić - ostatnie zużycie dobowe 31m3!!! Nawet mi wypłaty nie starczy na ten cholerny gaz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 17.12.2010 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Bez regulatora generalnie żłopie więcej. U mnie mam podłączone prymitywne sterowanie typu włącz/wyłącz termostatem plus manualnie reguluje temperaturę w zależności od tego co za oknem. Przy -10 mam ustawione gdzieś tak na 55stC - ale nie mam podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts