Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł Vaillant ecoTec 240 3-5

wanda33

Recommended Posts

Witam:)

A już myślałam, że najgorsze za mną...hm...

Od listopada użytkuję kocioł Vaillanta; Powierzchnia domu: 200 m2. Dom ocieplony styropianem 15 cm. Na poddaszu wełna 15+5 cm. Wszystko zamknięte kartongipsami. Na ok 140 m2 - podłogówka - reszta zwykłe grzejniki. Na razie nie grzejemy wody - kocioł ma zastosowanie wyłacznie do CO. I mam problem: DOBOWE ZUŻYCIE GAZU... 30 m3. Ja naprawdę rozumiem: nowy dom, pierwszy sezon grzewczy, zimno na zewnątrz... ale u większości osób w tej samej sytuacji zużycie jest o połowę mniejsze!!! Miałam najpierw podłączoną pogodówkę - zdemontowałam, bo myślałam, że właśnie dlatego kocioł tak pożera gaz (ustawia wyjściową temperaturę na wyższą z racji mrozu na podwórku). Był też "serwisant", który stwierdził, że tak ma być (nic nie regulował, nic nie sprawdzał, wrrrr...) i pojechał. Czy jest jakiś sposób na zmniejszenie zużycia? Czy może w tych kotłach reguluje się jakoś dysze albo coś? Jako baba nie muszę się znać na tym ustrojstwie i dlatego PROSZĘ O POMOC!!!

Edytowane przez wanda33

Co steruje piecem? Jaki regulator? Jaką masz temperaturę w domu? Jaka temperatura jest ustawiona na piecu?

U mnie w szczycie dobija do 13m3/dobę przy 20st C w domu (i -10 na dworze) 270m2 ogrzewanych z wentylacją grawitacyjną. Ocieplone podobnie jak u Ciebie.

Piecem steruję ja :) Regulator odłączyłam, więc ustawiam temp. na kotle manulanie. W domu jest ok 15 stopni (i to mi wystarcza, bo na razie tam nie mieszkamy) a na kotle ustawione 35 stopni. Podłogowka grzeje fajnie, bo jak pomacam podłogę, to jest cieplutka. Grzejniki też ciepłe. Gdyby mi ktoś powiedział, jak poustawiać ten regulator (CalorMatic 430) żeby to faktycznie współgrało z kotłem i pozwoliło na oszczędności to stawiam dobrą flaszkę:) Ja to odłączyłam, bo ktoś mi powiedział, że przy "pogodówce" jak jest czujnik na zewnątrz a jest temperatura - 10, to kocioł będzie ustawiał temp. wyjściową o wiele wyższą niż zadana i nie będzie się w ogóle wyłączał. Już sama nie wiem co robić - ostatnie zużycie dobowe 31m3!!! Nawet mi wypłaty nie starczy na ten cholerny gaz....