Piterpan 16.12.2010 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Witam,Planuję na wiosnę rozpocząć budowę domu. Niestety mam wąską działkę. Projekt który sobie upatrzyłem wchodzi ledwo ledwo.Dowiedziałem się, że jak działka ma szerokość mniejszą niż 16m to mogę wybudować dom ścianą bez okien na 1.5m, a ściana z oknami - 4m od granicy działki.I teraz mam do Was pytanie te wymiary są do muru czy do okapu dachu ? jak do okapu to można to jakoś jeszcze przybliżyć ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_FIX_ 16.12.2010 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Są to wymiary do muru. Przy mniejszej odległości, aby doświetlić wnętrze domu, możesz mieć zamiast okien luksfery (pamiętaj, że są zimne) lub okna fixy z szybami piaskowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piterpan 17.12.2010 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Są to wymiary do muru. Przy mniejszej odległości, aby doświetlić wnętrze domu, możesz mieć zamiast okien luksfery (pamiętaj, że są zimne) lub okna fixy z szybami piaskowymi. Dziś rozmawiałem z architektem i nie do końca tak. 4m, ok okap może być np.80 cm. Ale przy postawieniu 1.5m od granicy okap nie może być już 0.8. W tym momencie 1.5m musi być od okapu. Więc mam problem. Bo brakuje mi 50cm. Bo chyba dobrze liczę: dom 8.7 + 4 + 1.5 +0.8=15m Działka ma 14.5m. Nawet jak obetnę okap do 0.5m to braknie - wtedy 20cm (14.7m). Ktoś miał podobny problem ? Jest jakieś sensowne rozwiązanie ?? No bez okapów to lipa, bo będzie deszcz zacinał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 17.12.2010 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Przy mniejszej odległości, aby doświetlić wnętrze domu, możesz mieć zamiast okien luksfery (pamiętaj, że są zimne) lub okna fixy z szybami piaskowymi. a to dla mnie coś nowego... mogę prosić o jakąś podstawę prawną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 17.12.2010 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Piterpan 8,7 + 4 +1,5 = 14.2 czyli masz miejsce na okap 0.3 male ta odległość to nie jedyny problem który czycha na Twoje marzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piterpan 18.12.2010 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 Piterpan 8,7 + 4 +1,5 = 14.2 czyli masz miejsce na okap 0.3 m ale ta odległość to nie jedyny problem który czycha na Twoje marzenie W ogóle to się okazało, że po pomiarach działka zwęża się w tym miejscu do 14m. No nic, już wybrałem inny projekt który też mi się podoba, po niedzieli jadę się dowiedzieć czy można i za ile wprowadzą kilka zmian. A o czym myślałeś mówiąc o problemach ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts