Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Średnio ile prądu zużywacie?

Terry

Recommended Posts

Pytam, ponieważ właśnie otrzymałam rachunek za prąd. Dom 140m2, 4 osoby a rachunek za 2 miesiące to 600zł, Zużycie przez ten czas to 920 kwh. Fakt, że nadal mamy prąd budowlany ale to i tak wydaje nam się dużo. Proszę napiszcie jak to wygląda w Waszych domach. Dodam że dzwoniłam dzisiaj do Enei (jesteśmy z Poznania) i pani stwierdziła, że mamy napisać pisemko i nie płacić do momentu ekspertyzy licznika.

Kurcze wszyscy moi znajomi mieszkający w domkach twierdzą, że płacą ok 250 zł. W domu mam ok 25 halogenów, jeden 46calowy TV, jeden mały TV, zmywarka, pralka, zmiękczacz wody ( nie wiem ile to zużywa ) komputer non stop na czuwaniu i inne lampy. Ja się jednak cały czas porównuję do innych i wydaje mi się to dużo

ja zużywam około 9 kwh na dobę....biorąc średnią z ostatnich 12 miesięcy tego roku

3 osoby, pralkaco drugi dzień, tv42 " plazma chodzi po 10 godzin dziennie....

zmywarka co drugi dzień, lodówka AAA+, i wszędzie żarówki energooszczęne, 2 pompki do CO na I biegu 70 W, co na miał, woda z bojlera ogrzewanego piecem,(latem nie chodzą żadne pompki....z pieca do bojlera idzie gorąca woda grawitacyjnie....

....

prąd budowlany często w swoich opłatach posiada dużą wartość opłat dodatkowych stałych....wiem bo sam jeszcze początkiem ubiegłego roku płaciłem...i mnie szla....trafiał....że aż tyle za bardzo nie wielką ilość kwh zuzytych

Pytam, ponieważ właśnie otrzymałam rachunek za prąd. Dom 140m2, 4 osoby a rachunek za 2 miesiące to 600zł, Zużycie przez ten czas to 920 kwh. Fakt, że nadal mamy prąd budowlany ale to i tak wydaje nam się dużo. Proszę napiszcie jak to wygląda w Waszych domach. Dodam że dzwoniłam dzisiaj do Enei (jesteśmy z Poznania) i pani stwierdziła, że mamy napisać pisemko i nie płacić do momentu ekspertyzy licznika.

U mnie 993 kWh z tym, że za 4 miesiące, faktura 460zł. Dom 123m2 4 osoby. Od września chodzą pompy, wentylacja mechaniczna całą dobę i do tego 20 halogenów, pozostałe żarówki energooszczędne, zmywarka co drugi dzień, telewizor LED 40cali kilka godzin dziennie, dekoder HD z nagrywarką (podobno dużo prądu zużywa), komputer, laptop kilkanaście godzin dziennie. Wydaje mi się, że dużo płacę. Zmieniłam żarówki halogenowe na świetlówki energooszczędne, zobaczymy czy zmniejszy się zużycie.

Ja ostatnio zacząłem się poważnie zastanawiać, jak mogę dziennie zużywać 11-13KW [dom 150m2 - dwie dorosłe osoby, dwoje dzieci, kuchenka gazowa!] . Tak mi wychodzi z wyliczeń. Nie chodzi o koszt [także ciągle prąd budowlany ale o ilość prądu]. Wydawało mi się to strasznie dużo. Do tego są miesiące, gdzie zużywam tylko ok 60% tej ilości, przy tym samym użytkowaniu. Stąd moje podejrzenia, że coś nie gra.

Wydaj 90zł, może się okazać, że zwróci ci się za dwa miesiące...

witam temat już kiedyś był poruszany, proponuję zakupić na allegro licznik zużycia energii, watomierz, można tym zmierzyć pobór prądu każdego urządzenia el. Zakupiłem podobny ponad dwa lata temu i jakie było moje zdziwienie ile prądu pobiera każda " el perdółka". Jak się okazało, że np dekoder pobiera w czuwaniu 40W to go wyłączam z sieci, telewizor LCD 32" w zal od ustawienia jasności pobiera od 90 do 130W, ale plazma 42" potrafi brać ponad 350W, za to w czuwaniu ok 2W - nie warto wyłączać z sieci. Wymieniłem żarówki na energooszczędne (te które długo świecą). I po roku - miłe zaskoczenie - przez 6 lat zużywałem ok 3500 - 3600kWh rocznie a w 2009 roku zużycie spadło do 2600kWh, w tym wychodzi podobnie - to jest tańsze niż ekspertyza i może skutecznie pomóc .