Terry 16.12.2010 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Pytam, ponieważ właśnie otrzymałam rachunek za prąd. Dom 140m2, 4 osoby a rachunek za 2 miesiące to 600zł, Zużycie przez ten czas to 920 kwh. Fakt, że nadal mamy prąd budowlany ale to i tak wydaje nam się dużo. Proszę napiszcie jak to wygląda w Waszych domach. Dodam że dzwoniłam dzisiaj do Enei (jesteśmy z Poznania) i pani stwierdziła, że mamy napisać pisemko i nie płacić do momentu ekspertyzy licznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terry 16.12.2010 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Aha nie dodałam, że NIE ogrzewamy domu prądem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 16.12.2010 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Ja w swoim domku 136m2 4 osoby CWU na prąd , wentylacja mechaniczna, zużywam około 14 kwh na dobe czyli za 2 m-ce ok 840kwh. Czyli twoje 920 to nie tak najgorzej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terry 16.12.2010 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Ale ja nie ogrzewam domu prądem i wydaje mi się to trochę dużo, ciepła woda też na gaz, chodzi tylko pompa do cyrkulacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 16.12.2010 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 ja też ci podadeł zużycie prądu bez ogrzewania, wychodzi ci średnio 15 kwh na dobe, jakie masz urządzenia, jak częste ich używasz, wystarczą 2 duże telewizory przez 5 godzin dziennie i juz masz 4 kwh, zmywarka 2, pralka też 2 i już masz 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terry 16.12.2010 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Kurcze wszyscy moi znajomi mieszkający w domkach twierdzą, że płacą ok 250 zł. W domu mam ok 25 halogenów, jeden 46calowy TV, jeden mały TV, zmywarka, pralka, zmiękczacz wody ( nie wiem ile to zużywa ) komputer non stop na czuwaniu i inne lampy. Ja się jednak cały czas porównuję do innych i wydaje mi się to dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terry 16.12.2010 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Ostatnio oglądałam jakiś program w TV właśnie o tym jak enea oszukiwała ludzi, a po zobaczeniu własnego rachunku byłam prawie pewna, że jestem ich kolejną ofiarą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terry 20.12.2010 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 Może ktoś jeszcze się wypowie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 21.12.2010 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 ja zużywam około 9 kwh na dobę....biorąc średnią z ostatnich 12 miesięcy tego roku3 osoby, pralkaco drugi dzień, tv42 " plazma chodzi po 10 godzin dziennie....zmywarka co drugi dzień, lodówka AAA+, i wszędzie żarówki energooszczęne, 2 pompki do CO na I biegu 70 W, co na miał, woda z bojlera ogrzewanego piecem,(latem nie chodzą żadne pompki....z pieca do bojlera idzie gorąca woda grawitacyjnie........prąd budowlany często w swoich opłatach posiada dużą wartość opłat dodatkowych stałych....wiem bo sam jeszcze początkiem ubiegłego roku płaciłem...i mnie szla....trafiał....że aż tyle za bardzo nie wielką ilość kwh zuzytych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
symik 21.12.2010 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Pytam, ponieważ właśnie otrzymałam rachunek za prąd. Dom 140m2, 4 osoby a rachunek za 2 miesiące to 600zł, Zużycie przez ten czas to 920 kwh. Fakt, że nadal mamy prąd budowlany ale to i tak wydaje nam się dużo. Proszę napiszcie jak to wygląda w Waszych domach. Dodam że dzwoniłam dzisiaj do Enei (jesteśmy z Poznania) i pani stwierdziła, że mamy napisać pisemko i nie płacić do momentu ekspertyzy licznika. U mnie 993 kWh z tym, że za 4 miesiące, faktura 460zł. Dom 123m2 4 osoby. Od września chodzą pompy, wentylacja mechaniczna całą dobę i do tego 20 halogenów, pozostałe żarówki energooszczędne, zmywarka co drugi dzień, telewizor LED 40cali kilka godzin dziennie, dekoder HD z nagrywarką (podobno dużo prądu zużywa), komputer, laptop kilkanaście godzin dziennie. Wydaje mi się, że dużo płacę. Zmieniłam żarówki halogenowe na świetlówki energooszczędne, zobaczymy czy zmniejszy się zużycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daszaA 21.12.2010 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 U mnie około 420-450 KW/m-c. Gotuję na prądzie, pompy od pieca , wentylacja mechaniczna + inne sprzęty domowe. Mieszkają 3 osoby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 21.12.2010 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Nie wiem dokładnie ile to kilowatów, ale ostatnio przyszedł rachunek za pół roku - około 900 zł. Dom 120 m2, 3 osoby, zmywarka, pralka, TV, zmiekczacz, pompa od pieca, pompa do szmba ekolog. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DonGemolo 21.12.2010 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Telewizor, 2 komputery,pralka, 20 halogenów, płyta elektryczna, krajzega do drewna, i elektryczny przepływacz 15kw - tylko latem, oraz pompka i dmuchawa do pieca CO..380zł co drugi miesiąc.3 osobowa rodzina, 125m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terry 21.12.2010 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 A więc po przeczytaniu tego co napisaliście, utwierdziłam sie w przekonaniu, że coś jest nie tak, chyba poproszę o tę ekspertyzę. Z drugiej strony jeśli z licznikiem wszystko będzi OK to jeszcze będę musiała zapłacić 90 zł za samą ekspertyzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tytusdj 21.12.2010 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Ja ostatnio zacząłem się poważnie zastanawiać, jak mogę dziennie zużywać 11-13KW [dom 150m2 - dwie dorosłe osoby, dwoje dzieci, kuchenka gazowa!] . Tak mi wychodzi z wyliczeń. Nie chodzi o koszt [także ciągle prąd budowlany ale o ilość prądu]. Wydawało mi się to strasznie dużo. Do tego są miesiące, gdzie zużywam tylko ok 60% tej ilości, przy tym samym użytkowaniu. Stąd moje podejrzenia, że coś nie gra.Wydaj 90zł, może się okazać, że zwróci ci się za dwa miesiące... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 21.12.2010 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 witam temat już kiedyś był poruszany, proponuję zakupić na allegro licznik zużycia energii, watomierz, można tym zmierzyć pobór prądu każdego urządzenia el. Zakupiłem podobny ponad dwa lata temu i jakie było moje zdziwienie ile prądu pobiera każda " el perdółka". Jak się okazało, że np dekoder pobiera w czuwaniu 40W to go wyłączam z sieci, telewizor LCD 32" w zal od ustawienia jasności pobiera od 90 do 130W, ale plazma 42" potrafi brać ponad 350W, za to w czuwaniu ok 2W - nie warto wyłączać z sieci. Wymieniłem żarówki na energooszczędne (te które długo świecą). I po roku - miłe zaskoczenie - przez 6 lat zużywałem ok 3500 - 3600kWh rocznie a w 2009 roku zużycie spadło do 2600kWh, w tym wychodzi podobnie - to jest tańsze niż ekspertyza i może skutecznie pomóc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts