Glajca 16.12.2010 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Witam. Czy ktoś może orientuje się jak rozwiązać problem skroplin w wyciągu kuchennym? Mieszkamy w domu od wiosny i wszystko było dobrze, niestety teraz w zimie w związku z różnicą temperatur para w rurze ponad okapem kuchennym przy przejściu przez izolację (30 cm ekofibru) gwałtownie schładza się (na poddaszu obecnie temperatury ujemne) i skrapla. Starsznie irytujące jest wieczne kapanie na kuchenkę i na garnki. Czy ktoś zna jakiś sposób na obejście problemu? Dodam, że rura wentylacyjna od okapu to spiro (aluminiowe?), która zaraz w ekofibrze łaczy się z kolankiem 110 kanalizacyjnej i już kanalizacyjnymi rurami poziomo na ekofibrze dochodzi do komina wentylacyjnego (ok 5m w linii prostej). Proszę o porady. Zaznaczam, że poddasze nie jest użytkowe i dostęp do tych rur jest mocno utrudniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 17.12.2010 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 wypieprz wszystkie pcvałki , zamień na spiro , spiro zaizolować wełną , tylko dokładnie , owiń wełną i drutem wiązałkowym a najlepiej taśmą samoprzylepną , powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Glajca 18.12.2010 23:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 Oki - to może być rozwiązanie na wiosnę, ale jak już wspomniałem, nie da się tam teraz przecisnąć w czymkolwiek grubszym na grzbiecie. Bardziej by mi chodziło o rozwiązanie na teraz, już... A druga sprawa - czy jeśli wszystkie rury wymienię na spiro (wszak nieco mniej szczelne), to wówczas wilgoć nie będzie się magazynować w ekofibrze? Czy to nie będzie jeszcze bardziej niebezpieczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 19.12.2010 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 jeżeli teraz nie da się tego zrobić to czekaj wiosny i cierp , nie wiem jaka jest zasada z tymi pcvałkami i spiro , słaby jestem z fizyki , ale tkwiąc w zawodzie naście lat wiem że w pcv mimo izolacji może dalej się skraplać , podałem ci sposób który u mnie przy wykonywaniu takich rzeczy po prostu działa, robiłem to u ludzi , zrobiłem to u siebie ,jest ok , tylko jak pisałem wyżej , nie daj ciała z izolowaniem spiro bo wystarczy kilka cm kwadratowych nie zaizolowanych i będzie się skraplało , pozdrawiam i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roobertt 19.12.2010 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 (edytowane) Witam Czy da rade ktoś wyjaśnić dlaczego spiro jest lepsze bo ja mam tak samo ale w innym miejscu Edytowane 19 Grudnia 2010 przez Roobertt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.12.2010 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 Tak!Da radę!Ja. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roobertt 19.12.2010 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 To prosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 19.12.2010 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 Witam. Czy ktoś może orientuje się jak rozwiązać problem skroplin w wyciągu kuchennym? Mieszkamy w domu od wiosny i wszystko było dobrze, niestety teraz w zimie w związku z różnicą temperatur para w rurze ponad okapem kuchennym przy przejściu przez izolację (30 cm ekofibru) gwałtownie schładza się (na poddaszu obecnie temperatury ujemne) i skrapla. . Ocieplić rurę. Nic innego się raczej nie wymyśli. Chyba że wstawisz grzałkę która będzie ci podgrzewać rurę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dam1719507347 19.12.2010 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 Kupiłbym rolkę wełny gr. 10 cm i przykrył rurę. Na wiosnę podnieś wlot do komina wentylacyjnego najwyżej jak się da i dobrze owiń rurę wełną i sznurkiem. Mam zrobione podobnie ( rura PCV pod kątem ok. 70*) i od ośmiu lat nic nie wypłynęło. A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fader42 22.04.2012 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 witam jestem na etapie wymiany rury od okapu kuchennego mam taką--spiro http://www.netgips.pl/pl/p/Rura-aluminiowa-SPIRO-FLEX-100mm/616myślałem założyć plastikową ,ale czytam wasze porady i się zastanawiam co zrobić -ta rura co mam jest bardzo delikatna chciałem coś bardziej sztywnego zastosować -mówiono ze co jakiś czas trzeba czyścic ten kanał wentylacyjny od okapu --a ta rura jest do tego za słaba ,czy jest coś co by można zastosować --w miarę sztywnego/mocnego a w czym by sie ta woda nie wykraplała ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 23.04.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 (edytowane) myślałem założyć plastikową ,ale czytam wasze porady i się zastanawiam co zrobić -ta rura co mam jest bardzo delikatna chciałem coś bardziej sztywnego zastosować Samo ocieplanie rur PCW czy spiro pomoże tyle, co umarłemu kadzidło Szczególnie w przypadku okapu nadkuchennego (ale także w przypadku łazienki lub pralni) zawsze będzie więcej lub mniej skroplin dlatego, że są to rury nienasiąkliwe. W kanałach murowanych też jest masa wilgoci, ale jej nie widzimy, bo gdy jest w nadmiarze, to spływa na ich dno lub spływając wsiąka sobie w ściany, a gdy mniej, to odparowuje. Reasumując: na dole rurociągu należy zainstalować trójnik. a w nim odskraplacz, z którego skropliny należy skierować cienką rurką do zlewu lub do kanalizacji. Gdy skroplin jest mniej, to wystarczy zbiorniczek nadmiarowy z którego w okresie mniejszej wilgotności skropliny będą sobie odparowywać. Tak można zrobić w przypadku np. pomieszczeń mieszkalnych (mało wilgoci). Pozdrawiam Edytowane 23 Kwietnia 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toyo69 24.04.2012 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Miałem to samo. Rura spiro, choć zaizolowana domowym sposobem to kapało. Wymieniłem wszystkie spiro na przewody tak jak na poniższym obrazku. Problem z głowy już od trzech lat nie skrapla się.http://i.st-firmy.net/933yyzm/przewody-izolowane-termoflex-systerm-zywioly-pod-kontrola.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fader42 28.04.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 dzieki za rady--czy mam rozumieć Kolego - Toyo ze ta rura z twego obrazka poprawiła sytuacje i sie nie wykrapla para ???,a możecie mi poradzić jaka musiała by być doża chodzi o srednice 100 , 150 , 200 mm rura, żeby mogla odprowadzić z domu zużyte powietrze -dom parter jakies 90m i chciałem do niej podpiąć tez okap poprzez takie kolano http://sklep.vent-systems.pl/pl/p/Baza-System-Wentylacji-AWENTIS-I-A/232a na dach założyć takie cos http://www.zyjbezpieczniej.pl/?1,pl_turbowent-tu-150-ocalino pytanie jaka średnica tej zbiorczej riry wentylacyjnejktoś mi radził by ten kanał byl z gładkiej rury wtedy są mniejsze opory powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 29.04.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 a możecie mi poradzić jaka musiała by być doża chodzi o srednice 100 , 150 , 200 mm rura, żeby mogla odprowadzić z domu zużyte powietrze -dom parter jakies 90m i chciałem do niej podpiąć tez okap poprzez takie kolano Znaczy jak jedna rura na cały dom czy jak?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fader42 09.05.2012 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 myślałem by zrobić wloty swierzego powietrza w pokojach czystych -a zbiorczy wylot w kuchni,i podpiąć pod niego okap kuchenny poprzez to kolano http://www.awenta.pl/?awentis-ii,14 tylko nie mam rozeznania- jaka musi być szeroka rura żeby nadążyła (oczywiście mam na myśli grawitacyjnie ) PODOŁAĆ ODPROWADZENIU ZUŻYTEGO POWIETRZA Z DOMU FAJNIE JAKBY SIĘ TO UDAŁO ZROBIĆ NA JEDNEJ Rurze I OKAP I CALA RESZTĘ dzięki za wszelkie rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts