The_Pooh 17.12.2010 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Mam pytanie:Używam pieca Vitodens 200 z komikiem z płaczem wodnym z kratki plus wymiennik ciepła. Od trzech lat, palę w kominku głownie weekendami. Przez pierwsze sezony kominek, jego płaszcz był w stanie ogrzać obieg pieca do temperatury 60 – 70 stopni. Ostatnim czasem zaobserwowałem sytuacje, że temperatury na piecu dochodzi do ok. 55 stopni, a kominek zaczyna „gotować wodę” czyli odbiór /przekazywanie ciepła nie jest wystarczające. Czy jest możliwym spadek wydajności wymiennika? Z góry dzięki za radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 17.12.2010 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 są 2 przyczyny takiej sytuacji pierwsza może wynikać z zanieczyszczenia filtrów siatkowych na systemie wymiennikowym jeżeli je posiadasz zalecenie spuścić wodę lub odciąć zaworami filtry i wyczyścić druga wynika z za-kamienienia wymiennika płytowego zalecenie zdemontować wymiennik i wyczyścić z kamienia środkami do od-kamienienia lub koncentratem octu np jabłkowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
The_Pooh 17.12.2010 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Dzię-ku-je! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 17.12.2010 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Pro-szę bar-dzo niema za co ca-ła przy-je-mność po mo-jej stro-nie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
The_Pooh 25.01.2011 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 No cóż. Nie jest pięknie. Wymiennik rozkręciłem, przepłukałem, zalałem gorącym octem przykręciłem i problem pozostał. Dziwnym jest, że jeżeli kominek pracuje zamyka zawór w obiegu CO i woda płynie przez wymiennik (robię to ręcznie). Jak poprzednio wymiennik pracuje z bardzo niską sprawnością. Jednak kiedy zawór jest otwarty (tzn. woda nie płynie przez wymiennik), bezpośrednio po zamknięciu zaworu (woda zaczyna płynąć przez wymiennik), jej temperatura jest bardzo wysoka. Myślę, ze powody mogą być dwa: (1) powierzchnia wymiennika jest za mała (dziwne w poprzednich latach było OK; (2)w którymś obiegów (CO lub kominek) przepływ jest zawężony. Jeżeli (2) to chyba chodzi o obieg kominka bo nie dogrzewa CO (za mało wody z płaszcz w wymiennik nie jest w stanie ogrzać wody przepływającej w obiegu CO. Tak sobie pomyślane i przekręciłem wymiennik odwrotnie tj. zmieniłem miejscami CO z kominkiem w płaszczu. Ale problem nie zniknął. Na chwilę obecną nie ma innych pomysłów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 25.01.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 The_Pooh, gdzie masz ten kominek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
The_Pooh 25.01.2011 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Eee, no w domu. A dokładniej w duzym pokoju naprzeciwko wielkiego okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
The_Pooh 25.01.2011 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Chyba, że chodzi o geografie to w okolicach Oświecimia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 25.01.2011 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Chyba, że chodzi o geografie to w okolicach Oświecimia No jaki bystry ,kapnął się ... Oświęcim , pozamiatane - za daleko. Spytaj Foresta ,może zna kumatego Hydraulika w okolicy - to jego kraina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
The_Pooh 14.03.2011 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Coby zamkąc sprawe.Problemy były dwa:1. Zapowietrzona pompa w obiegu płaszcza wodnego2. Zanieczyszczony filr przed pompą.Po sprzataniu wszystko działa OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 14.03.2011 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Coby zamkąc sprawe. Problemy były dwa: 1. Zapowietrzona pompa w obiegu płaszcza wodnego 2. Zanieczyszczony filr przed pompą. Po sprzataniu wszystko działa OK. Tak.A nie pisałem że zapchany filtr a zapowietrzenie było międzyinnymi wynikiem zapchanego filtra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts