Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

schody wejściowe w kształcie połkola

Recommended Posts

Nigdy tego nie robiłem, ale mam wrażenie, że szalunek który nie jest prosty trzeba wykonać z materiału który można odkształcić. Dobrym elementem będzie zwykła płyta pilśniowa którą można prawie że dowolnie formować. Oczywiście trzeba ją solidnie przymocować do palików zakotwionych w ziemi. Cały taras nie ma zbyt dużych obciążeń, więc płyta pilśniowa wytrzyma - beton się nie wyleje.

Pozdrawiam

Dobry pomysł. Ja u siebie kiedy robiłem różne łuki uzywałem desek 22mm grubych i 7-8 szerokich najlepiej jak są mokro można ja dośc łatwo wyginać nawet na małe promienie ale pamiętaj wszystko ma swoją wytrzymałość. Oczywiście dobrze umocować do podłoża. Przy wiekszej grubości pamiętaj o związaniu u góry aby się nie odgieło

Roben ma gotowe takie schody - składasz po prostu półkola na siebie - od największego do najmniejszego - ładnie wyglądają - niestety nie wiem jaka cena.

Widziałam też osoby, które jako szalunek traktują cegły lib bloczki - wymurowują na okrągło i zalewają - jest to też jakieś wyjście z sytuacji.

pozdrawiam

Agnicha

Agnicha - mają i owszem, ale w ograniczonej "rozmiarówce". Można oczywiście zamówić, ale biorąc pod uwagę ile kosztuje metr nadrproża, to taniej wyjdzie wykonać samemu. W dodatku zakładasz, że mają być z cegły (czy też bruku) klinkierowego.

U mnie półkole wkęsłe wylewali w szalunku z mokrych desek robiąc odpowiednie podpórki i rozpórki.

Mam polokragle schody ogrodowe. Wylanie to nie problem. Kombinujesz rozmaicie, deseczki, gieta plyta itd. Problem pojawia sie, gdy chcesz je obrobic. Nie bardzo jest czym. Trzeba docinac plytki, stopnice. Trzeba dobrego majstra, ktory odpowiednio Cie podsumuje. Przemysl swoj pomysl. Moze lepiej zrobic schody kanciaste...

pzdr

Bob

Mam polokragle schody ogrodowe. Wylanie to nie problem. Kombinujesz rozmaicie, deseczki, gieta plyta itd. Problem pojawia sie, gdy chcesz je obrobic. Nie bardzo jest czym. Trzeba docinac plytki, stopnice. Trzeba dobrego majstra, ktory odpowiednio Cie podsumuje. Przemysl swoj pomysl. Moze lepiej zrobic schody kanciaste...

pzdr

Bob