IKA 10.05.2002 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2002 Witam Wszystkich.Prosze bardzo poradżcie, jak prawidłowo wykonać schody wejściowe z małym tarasem w kształcie półkola?Jak i z czego wykonać szalunek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 10.05.2002 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2002 Nigdy tego nie robiłem, ale mam wrażenie, że szalunek który nie jest prosty trzeba wykonać z materiału który można odkształcić. Dobrym elementem będzie zwykła płyta pilśniowa którą można prawie że dowolnie formować. Oczywiście trzeba ją solidnie przymocować do palików zakotwionych w ziemi. Cały taras nie ma zbyt dużych obciążeń, więc płyta pilśniowa wytrzyma - beton się nie wyleje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 12.05.2002 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2002 Dobry pomysł. Ja u siebie kiedy robiłem różne łuki uzywałem desek 22mm grubych i 7-8 szerokich najlepiej jak są mokro można ja dośc łatwo wyginać nawet na małe promienie ale pamiętaj wszystko ma swoją wytrzymałość. Oczywiście dobrze umocować do podłoża. Przy wiekszej grubości pamiętaj o związaniu u góry aby się nie odgieło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 13.05.2002 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2002 Roben ma gotowe takie schody - składasz po prostu półkola na siebie - od największego do najmniejszego - ładnie wyglądają - niestety nie wiem jaka cena. Widziałam też osoby, które jako szalunek traktują cegły lib bloczki - wymurowują na okrągło i zalewają - jest to też jakieś wyjście z sytuacji.pozdrawiamAgnicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 13.05.2002 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2002 Agnicha - mają i owszem, ale w ograniczonej "rozmiarówce". Można oczywiście zamówić, ale biorąc pod uwagę ile kosztuje metr nadrproża, to taniej wyjdzie wykonać samemu. W dodatku zakładasz, że mają być z cegły (czy też bruku) klinkierowego.U mnie półkole wkęsłe wylewali w szalunku z mokrych desek robiąc odpowiednie podpórki i rozpórki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.05.2002 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2002 Mam polokragle schody ogrodowe. Wylanie to nie problem. Kombinujesz rozmaicie, deseczki, gieta plyta itd. Problem pojawia sie, gdy chcesz je obrobic. Nie bardzo jest czym. Trzeba docinac plytki, stopnice. Trzeba dobrego majstra, ktory odpowiednio Cie podsumuje. Przemysl swoj pomysl. Moze lepiej zrobic schody kanciaste...pzdrBob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.05.2002 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2002 Mam polokragle schody ogrodowe. Wylanie to nie problem. Kombinujesz rozmaicie, deseczki, gieta plyta itd. Problem pojawia sie, gdy chcesz je obrobic. Nie bardzo jest czym. Trzeba docinac plytki, stopnice. Trzeba dobrego majstra, ktory odpowiednio Cie podsumuje. Przemysl swoj pomysl. Moze lepiej zrobic schody kanciaste...pzdrBob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts