Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podtynkowo czy w peszlach ?

Recommended Posts

Witam!

Mam do was pytanie. Jak macie ułożoną instalację elektryczną w domu. Czy jest to "dyt" (czyli podtynkowo) czy może pojedyńcze przewody w peszlach.

Znajomy elektryk układa przewody w rurkach RL, które są prowadzone po posadzce (jeszcze przed styropianem i wylewkami).

Chciałbym wiedzieć która metoda jest popularniejsza u Was.

Jeżeli już taki post istnieje to proszę o link, ale z tego co szukałem to na tym forum nie znalazłem.

Dzięki robertsz za zwrócenie uwagi. Poszperałem trochę i rzeczywiście niektórzy mają problemy z instalacja podtynkową.

Dla chętnych do poczytania jeden z przykładów

http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090131/DOM/37092487

A czy wy też się z tym spotykacie? Pytanie do osób mających instalację podtynkową.

Ja mam dom z silikatów więc kucie bruzd trochę uciążliwe bo materiał twardy a dodatkowo cięcie szlifierką powoduje dużo pyłu (pochodzącego głównie z wapna). Ale jeśli trzeba będzie tak robić to trudno.

... A czy wy też się z tym spotykacie? Pytanie do osób mających instalację podtynkową.

Ja mam dom z silikatów więc kucie bruzd trochę uciążliwe bo materiał twardy a dodatkowo cięcie szlifierką powoduje dużo pyłu (pochodzącego głównie z wapna). Ale jeśli trzeba będzie tak robić to trudno.

Ja mam również dom z silikatów i ... instalację podtynkową ale bez bruzd. Warunkiem jest odpowiednia grubość tynku ale jak chodzę po budowach to różne już cuda widziałem. Minimalna grubość tynku cementowo - wapiennego to 4 mm i dobrze, że tam przewodów nie było.

Uważam, że tynkarzy również trzeba przypilnować.