Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

2włączniki 3 lampy

fhaello

Recommended Posts

witam

zakładam wąłśnie instalację elektryczną w łazience i mam mały problem. mianowicie instalacje przewiduje 2 włączniki i 3 skupiska światła. problem w tym żeby włącznik nr1 włączał i wyłączał światła w skupiskach "A" i "B" natomiast włącznik nr2 włączał i wyłączał światło w slupiskach "B" i "C" nie wiem jak to podłączyć aby po włączeniu obu właczników cyli zaświeceniu wszystkich skupisk światła nie powstało zwarcie. z góry dziekuję za odpowiedz. pozdrawiam

Gdyby to była instalacja 12V to byłoby prościej, ale 230V nie jest dużym problemem.

Narysowałem sobie na kolanie 2 schematy takiej instalacji.

Mogę Ci przesłać te moje wypociny z opisem, odezwij się na priv - podaj @.

Mam jeszcze trzeci schemat, w sumie najtańsze (kilka zł) i najprostsze rozwiązanie.

Czekam na @, wracam do wycen i faktur :(

Edytowane przez robertsz
Olśnienie

... mianowicie instalacje przewiduje 2 włączniki i 3 skupiska światła. problem w tym żeby włącznik nr1 włączał i wyłączał światła w skupiskach "A" i "B" natomiast włącznik nr2 włączał i wyłączał światło w slupiskach "B" i "C" nie wiem jak to podłączyć ...

Wariant 1 - oszczędność puszek, tylko 2 puszki instalacyjne:

Mozna to zrobic na dwóch podwójnych łącznikach swodowych z tym, że:

Łącznik podwójny schodowy 1 obsługuje: A i B

Łącznik podwójny schodowy 2 obsługuje: C i B

Wariant 2 - 4 puszki instalacyjne:

W 1 miejscu łącznik pojedynczy i łącznik schodowy - obsługa A i B

W 2 miejscu łącznik pojedynczy i łącznik schodowy - obsługa C i B

Chyba proste choć wariantów można by jeszcze kilka wymyślić. Podałem te najprostsze.

to jak ?

wrzucisz to?

pozdrawiam

Oj niecierpliwy jesteś, niecierpliwy... i do tego nie czytasz wiadomości na priv, a Ja nie lubię być goniony zwłaszcza za friko.

Oto i moje rozwiązania tego mega problemu.

Lampę B (wspólną) musisz odseparować od pozostałych.

Do separacji możesz użyć wspomnianych przekaźników lub diody lub innych elementów.

1) Lampę A podłączasz do wyłącznika 1, lampę C do wyłącznika 2.

Dodatkowo potrzebujesz 2 przekaźniki z pojedynczymi stykami typu NO - czyli najzwyklejsze i najtańsze przekaźniki.

Styki przekaźników łączysz równolegle i zasilasz z nich lampę B.

Cewkę jednego przekaźnika podłączasz do lampy A, cewkę drugiego przekaźnika do lampy B.

Układ prawie nie ma wad, jest tani, działa niezależnie od tego ile faz masz w obiekcie, działa niezależnie od wartości napięcia, jest niezawodny.

2) Lampy A i C łączysz podobnie.

Lampę B zasilasz z 2 mostków Greatz'a połączonych równolegle.

Jeden mostek podpinasz do lampy A, drugi do lampy B.

Układ jest jeszcze tańszy od poprzedniego, ale będzie działał poprawnie tylko z żarówkami zwykłymi i halogenowymi.

Jeśli planujesz energooszczędne lub LED to zastosuj przekaźniki.

3) Rozwiązanie to bazuje na gotowych elementach automatyki produkcji F&F.

Opis pominę bo jest rozwlekły i na forum zabraknie miejsca na ten opis.

I generalnie musisz mieć trochę miejsca w rozdzielnicy. Dwa poprzednie rozwiązania chowasz w puszkach instalacyjnych nawet tych płytkich.

4) Wszelkie układy bazujące tylko na wyłącznikach nie będą działać.

... 4) Wszelkie układy bazujące tylko na wyłącznikach nie będą działać.

Z tego co teraz zrozumiałem o co chodziło Autorowi wątku to tak jak napisałeś wszelkie rozwiązania bazujące na samych włącznikach pojedynczych, świecznikowych czy schodowych nie będą działały. Moje warianty się nie sprawdzą w Twoich potrzebach. One są do załączania z dwóch samodzielnych i oddalonych miejsc - bo tak zrozumiałem.

• 3 weeks później...