fhaello 17.12.2010 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 witam zakładam wąłśnie instalację elektryczną w łazience i mam mały problem. mianowicie instalacje przewiduje 2 włączniki i 3 skupiska światła. problem w tym żeby włącznik nr1 włączał i wyłączał światła w skupiskach "A" i "B" natomiast włącznik nr2 włączał i wyłączał światło w slupiskach "B" i "C" nie wiem jak to podłączyć aby po włączeniu obu właczników cyli zaświeceniu wszystkich skupisk światła nie powstało zwarcie. z góry dziekuję za odpowiedz. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 17.12.2010 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 A tam od razu zwarcie, temat jest możliwy w realizacji na parę sposobów.Pytanie strategiczne - Czy to jest oświetlenie 12V czy 230V? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fhaello 17.12.2010 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 wszystko 230 V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amstrong89 17.12.2010 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Trochę tych kabelków trzeba będzie rozłożyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 17.12.2010 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 (edytowane) Gdyby to była instalacja 12V to byłoby prościej, ale 230V nie jest dużym problemem. Narysowałem sobie na kolanie 2 schematy takiej instalacji. Mogę Ci przesłać te moje wypociny z opisem, odezwij się na priv - podaj @. ****** Mam jeszcze trzeci schemat, w sumie najtańsze (kilka zł) i najprostsze rozwiązanie. Czekam na @, wracam do wycen i faktur Edytowane 17 Grudnia 2010 przez robertsz Olśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fhaello 17.12.2010 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 wysłałem wiadomość na priv.cena nie gra roli ważne żeby działało i nie było problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 17.12.2010 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 robertsz, dawaj na forum, może się komuś jeszcze przyda, sam bym chętnie zerknął, do montażu właczników mam jeszcze trochę czasu, może się skuszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fhaello 18.12.2010 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 to jak ?wrzucisz to?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 18.12.2010 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 ... mianowicie instalacje przewiduje 2 włączniki i 3 skupiska światła. problem w tym żeby włącznik nr1 włączał i wyłączał światła w skupiskach "A" i "B" natomiast włącznik nr2 włączał i wyłączał światło w slupiskach "B" i "C" nie wiem jak to podłączyć ... Wariant 1 - oszczędność puszek, tylko 2 puszki instalacyjne: Mozna to zrobic na dwóch podwójnych łącznikach swodowych z tym, że: Łącznik podwójny schodowy 1 obsługuje: A i B Łącznik podwójny schodowy 2 obsługuje: C i B Wariant 2 - 4 puszki instalacyjne: W 1 miejscu łącznik pojedynczy i łącznik schodowy - obsługa A i B W 2 miejscu łącznik pojedynczy i łącznik schodowy - obsługa C i B Chyba proste choć wariantów można by jeszcze kilka wymyślić. Podałem te najprostsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 18.12.2010 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 chyba nie o to chodziło fhaello, jak dobzre rozumiem to on chce jednym włącznikiem (klawiszem) właczyć A i B (jednoczesnie, razem) a drugim B i C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 18.12.2010 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 Daj dwa przekaźniki z dwoma stykami każdy, jeden styk zapala A, 2 zapala B i analogicznie 1-C i 2-B Przekaźniki z cewką~230V do rozdzielki albo puszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 19.12.2010 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 to jak ? wrzucisz to? pozdrawiam Oj niecierpliwy jesteś, niecierpliwy... i do tego nie czytasz wiadomości na priv, a Ja nie lubię być goniony zwłaszcza za friko. Oto i moje rozwiązania tego mega problemu. Lampę B (wspólną) musisz odseparować od pozostałych. Do separacji możesz użyć wspomnianych przekaźników lub diody lub innych elementów. 1) Lampę A podłączasz do wyłącznika 1, lampę C do wyłącznika 2. Dodatkowo potrzebujesz 2 przekaźniki z pojedynczymi stykami typu NO - czyli najzwyklejsze i najtańsze przekaźniki. Styki przekaźników łączysz równolegle i zasilasz z nich lampę B. Cewkę jednego przekaźnika podłączasz do lampy A, cewkę drugiego przekaźnika do lampy B. Układ prawie nie ma wad, jest tani, działa niezależnie od tego ile faz masz w obiekcie, działa niezależnie od wartości napięcia, jest niezawodny. 2) Lampy A i C łączysz podobnie. Lampę B zasilasz z 2 mostków Greatz'a połączonych równolegle. Jeden mostek podpinasz do lampy A, drugi do lampy B. Układ jest jeszcze tańszy od poprzedniego, ale będzie działał poprawnie tylko z żarówkami zwykłymi i halogenowymi. Jeśli planujesz energooszczędne lub LED to zastosuj przekaźniki. 3) Rozwiązanie to bazuje na gotowych elementach automatyki produkcji F&F. Opis pominę bo jest rozwlekły i na forum zabraknie miejsca na ten opis. I generalnie musisz mieć trochę miejsca w rozdzielnicy. Dwa poprzednie rozwiązania chowasz w puszkach instalacyjnych nawet tych płytkich. 4) Wszelkie układy bazujące tylko na wyłącznikach nie będą działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 19.12.2010 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 ... 4) Wszelkie układy bazujące tylko na wyłącznikach nie będą działać. Z tego co teraz zrozumiałem o co chodziło Autorowi wątku to tak jak napisałeś wszelkie rozwiązania bazujące na samych włącznikach pojedynczych, świecznikowych czy schodowych nie będą działały. Moje warianty się nie sprawdzą w Twoich potrzebach. One są do załączania z dwóch samodzielnych i oddalonych miejsc - bo tak zrozumiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fhaello 06.01.2011 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 wielkie dzięki o to mi chodziło.jak podłącze to dam znać czy działą.pozdrawiam Fhael Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts