pawgar 17.12.2010 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 witam Czytam sobie wątek ogólnoforumowa pyskówka dla niezorientowanych jest to najgrzeczniejszy wątek forumowiczów który z założenia miał być największa jadką dla desperatów i osób niezrealizowanych życiowo. Wracając do tematu wywiązała się tam dyskusja na temat zmiany dostawcy energii elektrycznej. Henok zapowiedział, że przekaże 50% przyszłych oszczędności jeżeli znajdę mu tańszego dostawcę pradu. I co w dobie kampani reklamowej, wielkich bilbordów, akcji społecznych prąd to też towar w zasadzie nie znalazłem zwięzłej informacji ile kosztuje jedna kilowatogodzina i abonament u poszczególnych z dostawców energii dla taryf dwutaryfowych. Powstałe co prawda rządowa strona masz wybór, ale co się okazuje. w zasadzie strona to wykaz firm w moim rejonie 15 firm z których do każdej z osobna powinienem napisać , zadzwonić i zapytać jakie są warunki ile abonamnet ile kilowatogodzina jak umowa. Proszę o pomoc i w imieniu HenoK (i oczywiście bez jego wiedzy i zgody) ogłaszam konkurs. Proszę o wskazanie gdzie jest spis, wykaz czy inna strona kompleksowo zestawiająca wszystkich sprzedawców energii. Kto znajdzie rozwiązanie m au Henoka 50% udział od oszczędności Założenia: Roczne zużywa w 1 taryfie ok. 3100kWh i w 2 taryfie 4700kWh, za co płacę w ciągu roku (razem z opłatami stałymi) ~3400zł. Obecny dystrybutor i dostawca energii to ENERGA o/Słupsk. Cytuję za Henok: Jeżeli znajdziesz mi tańszego dostawcę, to odpalam Ci 50% z rocznych oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 17.12.2010 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 w Proszę o wskazanie gdzie jest spis, wykaz czy inna strona kompleksowo zestawiająca wszystkich sprzedawców energii. Kto znajdzie rozwiązanie m au Henoka 50% udział od oszczędności Porównać można tu:http://www.eprad.pl/01,01,02 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 17.12.2010 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Porównać można tu:http://www.eprad.pl/01,01,02 Wg kalkulatora na tej stronie mógłbym zaoszczędzić 211zł na taryfie G12NN (Niedzielna) z PGE Lubelskie Zakłady Energetyczne S.A., tylko, że tam 2 taryfa obowiązuje w niedziele oraz w normalne dni od godz. 1:00 do5:00, czyli nie miałbym najmniejszej szansy skorzystać z 2 taryfy w 60%. Inne pozycje są już mniej korzystne. Może jeszcze ciekawie wygląda taryfa Ciepły Dom z Enea. Można tam zaoszczędzić 76zł rocznie i godziny 2 taryfy określa się w umowie. Pytanie tylko na ile jest to elastyczne rozwiązanie? Czy te 10h z 2 taryfy można podzielić np. na 3 części? No i jeszcze pytanie czy inne godziny obowiązywania 2 taryfy u dostawcy i sprzedawcy energii nie będą istotną przeszkodą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 18.12.2010 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 Wg kalkulatora na tej stronie mógłbym zaoszczędzić 211zł na taryfie G12NN (Niedzielna) z PGE Lubelskie Zakłady Energetyczne S.A., Inne pozycje są już mniej korzystne. Może jeszcze ciekawie wygląda taryfa Ciepły Dom z Enea. Można tam zaoszczędzić 76zł rocznie i godziny 2 taryfy określa się w umowie. Pytanie tylko na ile jest to elastyczne rozwiązanie? Czy te 10h z 2 taryfy można podzielić np. na 3 części? No i jeszcze pytanie czy inne godziny obowiązywania 2 taryfy u dostawcy i sprzedawcy energii nie będą istotną przeszkodą? Dla mnie ta strona jest tylko fajnym zestawieniem stawek i godz.obowiązywania II taryf. Enea Ciepły Dom jest chyba najkorzystniejsza. Ja u siebie teoretycznie mogę kupić energię z PGE Łódż.Ale to tylko teoria.Już o tym wspominałem przy innej okazji. Po kilku próbach telefonicznych i mailowych ,także po rozmowach w URE wiem,że inne godziny obowiązywania 2 taryf u dostawcy i sprzedawcy są istotną przeszkodą.To wszystko działa tak,że dystrybutor na swoim terenie jest praktycznie monopolistą.Jego licznik i jego czasy obowiązywania 2 taryf.I to właściwie zamyka NASZ WYBÓR. Do tego te 10h II taryfy w Enea o której wspomniałeś,nie jest elastyczne w wyborze.Od 22-6 do standard a pomiędzy 13 a 16 masz 2h tak jak oni ustalą.Jest teraz 13-15 obowiązujące.I jeszcze istotna sprawa,stawki z przytoczonej strony są dla odbiorców energii z danego terenu.Przy chęci zmiany dostawcy energii trzeba je negocjować indywidualnie na korzyść,pytanie czyją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawgar 22.12.2010 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Wg kalkulatora na tej stronie mógłbym zaoszczędzić 211zł na taryfie G12NN (Niedzielna) z PGE Lubelskie Zakłady Energetyczne S.A., tylko, że tam 2 taryfa obowiązuje w niedziele oraz w normalne dni od godz. 1:00 do5:00, czyli nie miałbym najmniejszej szansy skorzystać z 2 taryfy w 60%. Qurcze bez rewelacji. 15 różnych firm do wyboru i za rachunek prawie 3500zł/ rok możesz zaoszczędzić najwyżej 17zł/m-c a i to przy pewnych obostrzeniach. Czy cała kampania prąd to też towar to ogólnopolska ściema? Ty Henok płacisz koło 0,36 zł /kWh w taryfie nocnej. Avatar25 w taryfie Weekendowej G11W 0,24gr/kWh. Za to w dzień Ta G11W jest dużo droższa od taryfy G11. Przez pół roku będę miał taniej nocne grzanie co się automatycznie skompensuje wyższymi rachunkami dziennymi i brakiem oszczędności latem gdy II taryfowe ogrzewanie z natury sprawy nie jest potrzebne. W rezultacie wyjdzie na zero. Coś mi się zdaje Henok, że kiepsko te nasze Operatorskie Zakłady Energetyczne konkurują ze sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 22.12.2010 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Bo i o konkurencję tu nie chodzi. Wszystkie stawki za prąd i jego dostawę są tak skalkulowane, aby nikt na żadnej zmianie nie skorzystał.Pisałem już o tym w innym wątku. Pomimo tego, że TEORETYCZNIE mogę kupić prąd w PGE Lublin, to ......tak naprawdę nie mogę, bo jestem z poza okolic Lublina, a dla tych odbiorców grupa PGE (jako całość) ma inne stawki. Ergo jak wszystko zliczę, dojdę do tego miejsca w którym jestem. O co zatem chodzi ? O fasadę, o iluzję, o zamknięcie ust Komisji Europejskiej. O nic więcej. Polskie elektrownie są przestarzałe, nie remontowane i nie udoskonalane przez lata. Kiedyś (kiedy były państwowe) wszystkim to wisiało, aby Prezesi i członkowie Zarządu swe pensje wzięli. Kiedy je sprywatyzowano i ktoś wybulił masę kasy na zakup, to nie myśli o dalszym inwestowaniu. Najpierw trzeba się odkuć finansowo. Jak się odkuję to może Państwo lub Fundusze Europejskie sfinansują modernizację ? Będzie git. Będzie bardziej nowocześnie (trochę energii odnawialnej, może atom ?) i wtedy da się .......zarobić jeszcze więcej, bo inni się nie zmodernizują i będą trzymać wysokie ceny. A jak inni mają wysoko to my też. I kółko się zamyka. Tylko niech mi ktoś nie mówi, że w tym kraju jest coś takiego jak polityka energetyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawgar 22.12.2010 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Tylko niech mi ktoś nie mówi, że w tym kraju jest coś takiego jak polityka energetyczna. A tak pięknie miało być już widziałem w wyobraźni 1kWh po 0,24gr. W przypływie liczenia, juz zacząłem liczyć ile koszowałoby postawienie małej przydomowej elektrowni na ekogroszek lub drewno z automatycznym podjanikiem. Wartść opałowa ekogroszku to 8kWh/kg więc wytworzenie bez strat 1kWh to koszt 0,10zł, jeszcze taniej wyjdzie drewnem ok 0,04zł Do tego akcyzy podatki, homonto i inne badziewie i wyjdzie 0,2zł kWh. I tak nieźle. Może mała plantacja wierzby energetycznej. Tak sobie tylko dywaguję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.12.2010 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 Ty Henok płacisz koło 0,36 zł /kWh w taryfie nocnej. Moje ceny podawałem tutaj : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169179-Og%C3%B3lnoforumowa-pysk%C3%B3wka-(na-tematy-zwi%C4%85zane-z-domem)&p=4462134&viewfull=1#post4462134 : U mnie jednak cena 1kWh wynosi w 2 taryfie 0,30793zł/kWh i to bez liczenia kosztów stałych (16,10zł/miesiąc). Z kolei w 1 taryfie energia kosztuje 0,587918zł/kWh. Są to ceny brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawgar 23.12.2010 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 Moje ceny podawałem tutaj Nie doczytałem, przepraszam. Twoją kwotę II taryfy oszacowałem na podstawie jedynie liczby zużytych KWh w I i II taryfie w roku i kwoty jaką za nie zapłaciłeś. Nie doczytałem że podałeś do 5 miejsca po przecinku ile cię to kosztuje Chłopie pamiętaj ty musisz uważać na to co piszesz. Bardzo mi się podoba to co piszesz i jak myślisz. Chyba muszę stwierdzić, że jesteś dla mnie autorytetem. I tu masz przechlapane. Wszytkie swoje obliczenia robię w oparciu między innymi o twoje wypowiedzi, Jeżeli gdzieś bachniesz się z wyliczankami, wszystkie moje wyliczenia wtedy biorą w łep. A wtedy będę miał do Ciebie pretensje, że podawane wartości przyjąłem za dogmaty Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.12.2010 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 Nie doczytałem, przepraszam. Chłopie pamiętaj ty musisz uważać na to co piszesz. Bardzo mi się podoba to co piszesz i jak myślisz. Chyba muszę stwierdzić, że jesteś dla mnie autorytetem. I tu masz przechlapane. Wszytkie swoje obliczenia robię w oparciu między innymi o twoje wypowiedzi, Jeżeli gdzieś bachniesz się z wyliczankami, wszystkie moje wyliczenia wtedy biorą w łep. A wtedy będę miał do Ciebie pretensje, że podawane wartości przyjąłem za dogmaty Zawsze staram się pisać w sposób wyważony opierając się na swojej wiedzy i doświadczeniu. Niektórzy jednak chyba mnie przeceniają. Wczoraj dostałem bardzo nieprzyjemne PW, w której jeden z Forumowiczów pisze, że na podstawie mojej opinii podjął, jego zdaniem nietrafioną decyzję. Oto fragment jednej z nich. Mam pretensje że polecasz firmę o wątpliwej fachowości!!!!! .... Chodzi o fachowość tych Panów i o wykonanie (między innymi estetyczne ).Oni nie mają pojęcia o tym co robią!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!(lub mają znikome) Czego przykładem jest moja pompownia!!!!!!!!!!!!!!!!(Ona działa lecz jej wykonanie jest wielce niekompetentne) Więc kolego nie polecaj tej firmy bo nie masz bladego pojęcia jak powinna być pompownia wykonana!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ludzie z forum nic nie piszą o ich robotach "bo myślą że tak musi być!!!!" Sprawa na forum będzie opisana już wkrótce!!!! Tak więc radzę ostrożnie podchodzić do opinii wyrażanych na Forum, nie tylko moich. To co sprawdza się u jednych, niekoniecznie musi sprawdzić się u innych. Każdy ma swoje własne preferencje. Dla mnie estetyka wykonania "pompowni" była sprawą drugorzędną, zaś nad fachowością wykonywanych robót sam czuwałem. Jeżeli inwestor nie potrafi takich rzeczy wyegzekwować od wykonawcy (sam lub z pomocą inspektora nadzoru), to do kogo może mieć pretensje? Mam nadzieję, że zgodnie z obietnicą sprawa zostanie opisana na Forum, abyśmy mogli wspólnie ją ocenić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawgar 23.12.2010 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 (edytowane) Wczoraj dostałem bardzo nieprzyjemne PW, w której jeden z Forumowiczów pisze, że na podstawie mojej opinii podjął, jego zdaniem nietrafioną decyzję. Tak więc radzę ostrożnie podchodzić do opinii wyrażanych na Forum, nie tylko moich. Henok słuchaj tak na poważnie JA i tylko JA podejmuję decyzje na temat tego co i jak ma być zrobione i tylko do SIEBIE mogę mieć pretensje, że coś nie jest zrobione/wybrane tak jak oczekiwałem (a nie do innych forumowiczów). Na podstawie wypowiedzi innych buduję sobie pogląd w danej sprawie ale decyzja należy i tak tylko do MNIE. Głowa do góry. Takiej jest życie. Raz jest fajnie czasem mniej fajnie. Tak sobie jednak myślę: Rozpoczynając pracę z jakąś firmą podpisuję umowę i w tej umowie piszę co i jak ma być wykonane. Jeżeli wykonawstwo jest niezgodne z umową-nie płacę. Nie wiem zatem w czym jest problem. Dodatkowo dobrze wykonana praca u jednego wykonawcy niekonicznie automatycznie oznacza, że u innego coś nie spaprzą. Taka PREFA np: Ileś domków postawiła ok a jedenj osobie skaszanili i to na całej lini, czy to oznacza że osobie której zawalili sprawę może mieć roszczenia do innych forumowiczów, że polecili im tą firmę? Ryzyko i błędy w budowlance mogą być zawsze, inaczej na forum muratora nie byłoby wątków: pomocy, ratunku, co zrobić Różne też są oczekiwania. Np: są samochody piękne ale techniczne gorszej jakości, są też samochody lepsze technicznie ale o gorszej stylistyce. Jeżeli temu panu chodzi o estetykę wykonania (brudne elementy, wyłażące pakuły na połączeniach itd.) to po prostu muszą to poprawić i tyle. Pozdrawiam Edytowane 23 Grudnia 2010 przez pawgar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.12.2010 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 Henok słuchaj tak na poważnie JA i tylko JA podejmuję decyzje na temat tego co i jak ma być zrobione i tylko do SIEBIE mogę mieć pretensje, że coś nie jest zrobione/wybrane tak jak oczekiwałem (a nie do innych forumowiczów). Na podstawie wypowiedzi innych buduję sobie pogląd w danej sprawie ale decyzja należy i tak tylko do MNIE. Podobnie odpowiedziałem na tą PW. Sęk w tym, że nawet nie wiem o co dokładnie ten Forumowicz ma pretensje. Przesłałem mu linka do tego wątku, mam nadzieję, że dowiemy się szczegółów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 23.12.2010 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 (edytowane) Avatar25 w taryfie Weekendowej G11W 0,24gr/kWh. Za to w dzień Ta G11W jest dużo droższa od taryfy G11. Przez pół roku będę miał taniej nocne grzanie co się automatycznie skompensuje wyższymi rachunkami dziennymi i brakiem oszczędności latem gdy II taryfowe ogrzewanie z natury sprawy nie jest potrzebne. W rezultacie wyjdzie na zero. Mam G12w w Enei. Nie jest tak źle. WT wychodzi 0,6361 (brutto) NT wychodzi 0,249 (brutto) dla odbiornika chodzącego 24h/dobę średnia cena wychodzi 0,4633 (brutto) a cena w G11 to 0,4937 (brutto). Wynika to z tego że drogi prąd jest przez 5x9h + 2x24h w tygodniu a drogi 5x15h w tygodniu. Średni zysk u mnie z G12w w stosunku do G11 (z uwzględnieniem opłat stałych) wynosi od 30 do 50PLN miesięcznie (rewelacji nie ma). Z odbiorników co do których pilnujemy godzin włączenia to pralka, zmywarka, oświetlenie akwarium i mini podłogówka w łazience. Tak więc jeśli ktoś ma ogrzewanie elektryczne które może więcej pobierać w taniej taryfie to powinno wyjść lepiej. Bardziej szczegółowe rozbicie poboru prądu u mnie można zobaczyć tutaj http://www.tomkii.net/tech/pomiary/wyniki/prad.html Jest też pewien minus. Kombinują przy proporcjach cen prądu w taryfach. Co zmiana cen prądu to spada zysk z G12w w stosunku do G11 przy stale włączonym odbiorniku. Edytowane 4 Stycznia 2011 przez Tomkii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawgar 24.12.2010 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2010 Bardziej szczegółowe rozbicie poboru prądu u mnie można zobaczyć tutaj http://bin.tomkii.net/stats/dom/wykresy/prad.html Tomkii nie można takich fajnych wykresów pokazywać takiej osobie jak ja czyli lubiącej takie gadżety. W chwili obecnej monitoruję temperaturę podłogówki w domu 24g/h. Rozpracowuję temat zliczania prądu i wody. Podziel się Proszę jak to u Ciebie jest zrobione. Pochwal się jak monitorujesz Zrobiłem sobie w tej chwili rejstrator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 24.12.2010 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2010 Tomkii nie można takich fajnych wykresów pokazywać takiej osobie jak ja czyli lubiącej takie gadżety. ... Pochwal się jak monitorujesz Prąd jest stosunkowo prosty w monitorowaniu. Mam założony własny licznik (Legrand 04673) na którym można skonfigurować wysyłanie impulsów S0 (co ile, jakie długie itd.). Szkoda że ma tylko jedno wyjście S0 bo sam licznik mierzy również moc pozorną i byłby kolejny wykresik... Dalej jest licznik na DS2423 i odpowiedni skrypt w bash-u. Rozbicie na taryfy wykonuje skryptem w zależności od godziny i daty (z uwzględnieniem świąt ruchomych) - czyli tak jak jest w taryfie G12w. Do tego mam tak samo zrobiony wodomierz i przymierzam się do gazomierza (będę dokładał moduł do gazomierza). Skrypt dokonuje również analizy poboru wody pod kątem potencjalnej awarii (wyciek wody). W zamyśle ma w takim przypadku zamknąć główny zawór wody przed budynkiem. Analizuje czas poboru wody i szybkość przepływu. Na razie nie steruje jeszcze zaworem wody ale zasadnicza część jest już gotowa. Pomiary z czujników temperatury sterują piecem CO i docelowo mają również sterować elektrozaworami od pionów (to jeszcze nie działa). Sądzę również że można by wstępnie sygnalizować pożar np. w przypadku gdy temperatura w pomieszczeniach przekroczy 35°C. Będę w najbliższym czasie dorabiał jeszcze pomiar mocy szczytowej (tak z ciekawości) ale to już jest tylko kwestia obróbki danych które już są. No i korci mnie zrobić pomiar mocy dostarczanej przez panel słoneczny (na razie brak na to czasu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts