sewerynslowi 09.03.2011 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 A ja od przedstawiciela firmy Botament dostałem informację, że użycie płyty Botact na balkonie "nie jest zalecane". Napisał wyraźnie, że jest to płyta przeznaczona do prac wewnątrz budynków. A szkoda bo cenowo Botact to atrakcyjna opcja. oficjalnie tak, ale nieoficjalnie można coś takiego zastosować - przedstawiciel, z którym się kontaktowałem sam się zastanawia, dlaczego Niemcy (właściciele firmy) jeszcze tego rozwiązania nie opatentowali. Mam się spotkać z przedstawicielem gdy będę się za to zabierał, ponieważ mam zamiar zastosować ich materiały do wykonania balkonów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 10.03.2011 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 wg mnie tez nie powinno byc problemu, materiały użyte do produkcji tej płyty nie mają przeciwskazań do stosowania na zewnątrz, zadzwoncie do Jarka Kuracha (moj rejon, mazowieckie) facet jest z Botamentu i pracuje tam juz .... naście lat. Zęby zjadł na tego typu rozwiązaniach wiec udzieli bardzo rzeczowej odpowiedzi. Przedstawiciele sie czesto zmieniaja, zanim sie nauczy - juz pracuje dla innej firmy a Pan Kurach - niezmiennie w Botamencie "od zawsze" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 14.03.2011 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 ja też tak uważam, tak samo przedstawiciel na mój region gdy tylko będzie lepsza pogoda, zacznę remont balkonu - będę własnie stosował te płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 12.09.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Jak tam doświadczenia z ocieplenia balkonów takimi płytami (kładliście już coś na te płyty)? Czy przed ociepleniem balkonu trzeba zrobić obróbkę blacharską i barierki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 13.09.2011 06:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 barierki - ja jestem za mocowaniem z czoła albo od spodu płyty. obróbka blacharska - ja dałem pod płytkami, na do izolacja dwuskładnikowa izohanu, a następnie płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 20.09.2011 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 (edytowane) Czy przyklejając płytę (wedi, styrodur) na wierzch balkonu to przy jego krawędziach z boku wysuwa się tą płytę o tyle cm ile będzie ocieplenia z boku płyty? Czy ta wysunięta płyta (np. 5cm) poza krawędź balkonu wytrzyma? Czy ocieplacie czoło balkonu styropianem/styrodurem czy jednak dajecie deski aby przymocować obróbkę blacharską? Tak jeszcze się zastanawiam czy nie lepszym wyjściem od takich specjalnych płyt będzie styrodur + wylewka 3cm zrobiona zaprawą wyrównującą np. cekol zw04, zbrojoną siatką z włókna szklanego? Edytowane 20 Września 2011 przez phans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 01.10.2011 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Co do ocieplenia balkonu od góry to będę robił: styrodur synthos 4cm + wylewka zbrojona z gotowej zaprawy cekol zw04 grubości 3cm. Kierownik budowy i przedstawiciel cekola twierdzą, że 3cm zbrojonej wylewki na balkonie (pow. nie jest duża!) jest takim minimum i to będzie ok. Co innego gdyby ta pow. była duża np. taras.Gotowe płyty wychodzą o wiele drożej nawet botact na który nikt mi gwarancji na piśmie nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biro 08.03.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Czy ktoś zastosował z Was na balkonie lub tarasie płytę wedi Balco lub płytę Botact budowlaną? I jak się sprawuje po latach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 13.03.2013 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 ja mam płyty BOTACT - takie dostałem u nas w regionie, wedi nie było na ten czas. Sprawuje się dobrze - znaczy się nie mam na razie żadnych problemów z balkonami. pamiętaj tylko o hydroizolacji - ja stosowałem system izohanu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bruno123 07.09.2013 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 (edytowane) Hej,Mój pierwszy taras i pierwsza w życiu praca tego typu.Ja zawsze robię tak, aby się nie napracować. Fachowiec zdemolował mi taras, skuł starą wylewkę uszkadzając wszystko dookoła.Podziękowałem mu, i teraz musiałem się sam zabrać za robotę - bo z żoną nie ma żartów. Jak wyliczył mi "fachowiec" - muszę kupić 80 worków wylewki. Nie kupiłem wylewki. Kupiłem płytę XPS twardą 6cm grubą (to nie jest styropian) , przykleiłem ją na kleksy do skutego podłoża tarasu , na wszelki wypadek przytwierdziłem płyty klipsami do mocowania styropianu, Krawędź obciętej równo płyty lekko wychodziła na rynnę. Wszystko zaschło. poziomy grały niekoniecznie. Aby nie mieć problemów z poziomowanie podczas kładzenia płytek złapałem poziom cienką warstwą kleju elastycznego do płytek i zatopiłem w nim siatkę z włókna szklanego.- fajna i prosta robota .Na to dałem 1mm warstwę Mapelastic ponownie z siatką z włókna szklanego + jak w instrukcji - drugą warstę Mapelastik II też ok 1 mm. To jest warstwa hydrofobowa - zatrzymująca wilgoć i wodę.przykleiłem taśmę zatrzymującą wodę na narożniki .Położyłem kafle na prosto (nie w caro- bo łatwiej.. Z czoła tej warstwy - nic, żadnych docinanych kafli- tak jak obciąłem nożem płytę - tak zostało ta płyta nie utlenia się.. Kafle wypuściłem o 1,5 cm dalej poza płytę Pod krawędź kafli przykleiłem Kap-band (tak to się nazywa) do skapywania wody prosto w rynnę. Druga zima - i nic . Taniej, dużo taniej, lekka praca i duzo satyswakcji - sam zrobiłem ! , Wcześniej taras mi przeciekał, pod tarasem odpadł mi baranek. Teraz w ten sam sposób robię taras dolny, na pełnym luzie - 20m2. Mam gdzieś wszystkie rady "fachowców" - : wylewka ? musi być ! Edytowane 7 Września 2013 przez bruno123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts