Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie odnośnie betonu komórkowego

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie odnośnie bloków z betonu komórkowego. Interesuje mnie blok na ścianę jednowarstwową szerokość 24 plus ocieplenie. Mam pytanie odnośnie klas betonu. Jaka jest różnica między klasą 500 a 600. Mam ofertę na 500 i 600 różnica cenowa między nimi to 0.70 gr. Czy ma to jakieś znaczenie? Czy lepiej wybrać 400? Prosze o rady które pomogą w podjęciu decyzji.

WITAJ, nim zapytasz, poszukaj odpowiedzi - masz takie fajne hasło pod nickiem zastosuj sie do niego

Pytasz o ściane dwuwartwowa nie jedno. Klasa betonu komorkowego oznacza jego gęstośc a co za tym idzie im lżejszy tym cieplejszy. K dla całej sciany muisz miec poniżej 0,3 .

im wyższa klasa tym bloczek mocniejszy jego gęstość większa, ale jednocześnie zimniejszy. Przy ścianach 2 warstwowych ocieplenia ma być ciepłe więc zdecydowanie wybierz klasę 600, choć ja polecał bym bardziej silkę

mocny zimny materiał który dobrze akumuluje ciepło(zimą ciepło nawet jak się przez jakiś czas nei grzeje latem chłodniej niż w domu z betonu komórkowego)

A co masz w projekcie?

Izolacyjnością się nie przejmuj bo docieplasz, a ze względu na wytrzymałość to jeżeli nie masz wąskich filarków to 400 wytrzyma typowy domek. Generalnie znam lepsze materiały np silikat albo ceramika, które przegrywają z BK jedynie izolacyjnością. Dodam ze 1m2 styropianu grubości 1cm kosztuje 1PLN.

Jeżeli jeden i drugi rodzaj spełniają normy dot. wytrzymałości na ściskanie, to wybierz ten tańszy. Współczynnikiem przenikania ciepła się nie przejmuj, jeśli dobrze docieplisz budynek.

A to nie każdy materiał dopuszczony na rynek spełnia normy dot. wytrzymałości na ściaskanie?

akumulacyjnością

Ma to znaczenie w przypadku przerw w dostawach ciepła w budynku, wiec slaby argument, z 2 poprzednimy zgodze sie ale to wszystko nic po ... ktore sa dopisane nic nie dopiszemy.

izolacyjnosc dzwiekowa, jezeli sie buduje bunkier, bo te czasy gdzie przy drogach szybkiego ruchu staly budynki przechodzi do lamusa, mamy ekrany ktore tlumia odglosy z ulicy, do tego stosuje sie odpowiednio szczelne okna i drzwi.

Ma to znaczenie w przypadku przerw w dostawach ciepła w budynku, wiec slaby argument, z 2 poprzednimy zgodze sie ale to wszystko nic po ... ktore sa dopisane nic nie dopiszemy.

izolacyjnosc dzwiekowa, jezeli sie buduje bunkier, bo te czasy gdzie przy drogach szybkiego ruchu staly budynki przechodzi do lamusa, mamy ekrany ktore tlumia odglosy z ulicy, do tego stosuje sie odpowiednio szczelne okna i drzwi.

Nie wiem jak z dostawami ciepła w budynku ale ja nie grzeje 24h na dobę i cenię sobie to,że można utrzymać stabilną temperaturą bez ciągłego dogrzewania.

Zresztą nie będę się Tobie tłumaczył z wyborów bo nikomu swojego nie narzucam. Poza tym chciałem zauważyć,że istnieją jeszcze ściany wewnętrzne a nie tylko zewnętrzne.

Edytowane przez Aedifico

Nie wiem jak z dostawami ciepła w budynku ale ja nie grzeje 24h na dobę i cenię sobie to,że można utrzymać stabilną temperaturą bez ciągłego dogrzewania.

Zresztą nie będę się Tobie tłumaczył z wyborów bo nikomu swojego nie narzucam. Poza tym chciałem zauważyć,że istnieją jeszcze ściany wewnętrzne a nie tylko zewnętrzne.

ja nie wymagam abys mi sie tlumaczyl tylko poprosilem o rzeczowe argumenty.

co do scian wewnetrznych zgodze sie gdy jest to zabudowa wielorodzinna i miedzy budynkami chcemy wygluszyc do minimum odglosy sasiada, bo bez przesady czy to ceramika czy bk wszystkie tlumia odglosy z sypialni kuchni salonu itd, przeciez nie mamy scian dzialowych z k/g.

Twoje pytanie (mniej więcej takie)

Czy ktoś może mi powiedzieć jaka jest różnica pomiędzy odmianami 500 i 600 betonu komórkowego.

500 czy 600 oznacza gęstość w g/dm3. Do budownictwa jednorodzinnego spokojnie wystarcza nawet odmiana 400, jeżeli chodzi o nośność. Im gęstszy, tym mocniejszy, co może mieć znaczenie np. przy wieszaniu ciężkich szafek. Wraz z gęstością pogarszają się jednak własności izolacyjne. Skoro dajesz i tak ocieplenie, nie będzie to miało zbyt dużego znaczenia. Dla przykładu bloczek 600 trzeba dać min. 10 cm ocieplenia.

co do scian wewnetrznych zgodze sie gdy jest to zabudowa wielorodzinna i miedzy budynkami chcemy wygluszyc do minimum odglosy sasiada, bo bez przesady czy to ceramika czy bk wszystkie tlumia odglosy z sypialni kuchni salonu itd, przeciez nie mamy scian dzialowych z k/g.

Moim zdaniem są rzeczowe, cenię silikaty za wytrzymałość i wygodę przy np. montażu różnych elementów na ścianach, pojemność i związaną z tym stabilność temperatur i tłumienie dźwięków a nie chodzi w głównej mierze o ściany zewnętrzne.

Natomiast to czy ktoś inny uważa,że te parametry są dla niego mniej ważne i wybiera BK to jego sprawa i nie mam zamiaru na nic namawiać bo jak każdy materiał ma swoje zalety i wady.

Akurat kolega podał argumenty bardzo rzeczowe, a ściany z K-G w typowym wykonaniu (wełna w środku) są jednymi z najlepszych jeśli chodzi o izolację akustyczną. Obawiam się jednak, że jeśli argumenty oczywiste do kogoś nie docierają to i pewnie ten fakt zostanie zbyty niedowiarstwem.

• 3 weeks później...
Akurat kolega podał argumenty bardzo rzeczowe, a ściany z K-G w typowym wykonaniu (wełna w środku) są jednymi z najlepszych jeśli chodzi o izolację akustyczną. Obawiam się jednak, że jeśli argumenty oczywiste do kogoś nie docierają to i pewnie ten fakt zostanie zbyty niedowiarstwem.

k/g i welna ma byc jedna z najlepszych scian jezeli chodzi o akustyke?

no prosze Cie, gdybys napisal ze silikaty sa takie to to bym zrozumiał...

Moim zdaniem są rzeczowe, cenię silikaty za wytrzymałość i wygodę przy np. montażu różnych elementów na ścianach, pojemność i związaną z tym stabilność temperatur i tłumienie dźwięków a nie chodzi w głównej mierze o ściany zewnętrzne.

Natomiast to czy ktoś inny uważa,że te parametry są dla niego mniej ważne i wybiera BK to jego sprawa i nie mam zamiaru na nic namawiać bo jak każdy materiał ma swoje zalety i wady.

a co złego jest przy innych materiałach, dla mnie to za słaby argument...

ale to twoje zdanie ktorego nie mam zamiaru atakowac wybrales swoj material i trzymasz sie tego nie mam do tego zastrzezen, natomiast akumulacyjnosc i wytrzymalosc to dalej malo

to tak jakby napisac ze ceramika jest dobra bo to ceramika

a co złego jest przy innych materiałach, dla mnie to za słaby argument...

ale to twoje zdanie ktorego nie mam zamiaru atakowac wybrales swoj material i trzymasz sie tego nie mam do tego zastrzezen, natomiast akumulacyjnosc i wytrzymalosc to dalej malo

to tak jakby napisac ze ceramika jest dobra bo to ceramika

Nie wybrałem tego materiału ale pytałem mieszkańców budynków, które wcześniej wznosiłem o wrażenia i z reguły w tych obiektach gdzie stosowania też. m.in. ściany z silikatów mieszkańcy zwykłe wypowiadali się dobrze jeśli chodzi o np. akustykę.

Co złego wg mojej oceny w innych materiałach to pisałem ale to podkreślam moja ocena (choć też wynika z właściwości fizycznych) i nie będę miłośnikom Alfa Romeo udowadniać ,że Audi solidniejsze.

Jeśli akumulacyjność i wytrzymałość to dalej mało to ile to znaczy dużo? Kolor? Faktura? Jedyny minus jaki widzę dla mnie to to trudność w obróbce i narzekania murarzy,że ciężkie.