Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fundamenty na działce ze spadkiem

mally2

Recommended Posts

Witam. Mam takie pytanie dotyczące fundamentów. Na wiosnę planujemy rozpocząć budowę domu ( dom parterowy, niepodpiwniczony ), oczywiście systemem gospodarczym, przez zimę chcemy uskładać trochę materiału na rozpoczęcie budowy. Mamy działkę na której geodeta wytyczył budynek. Działka ta jest jednak ze spadkiem. Różnica pomiędzy narożnikami budynku po przekątnej (biorąc pod uwagę położony najwyżej i najniżej) wynosi 1,3 metra. Pozostałe dwa narożniki są o 0,6 metra poniżej od narożnika najwyższego. Działka po wystawieniu fundamentów zostanie wyrównana ziemią mniej więcej do poziomu, fundamenty zostaną zasypane (mam nadzieję że pisze jasno). Moje pytanie związane jest z tym spadkiem, jak wykonać fundament na takiej działce. Czy w najniższym narożniku (który jest o 1,3 metra poniżej) wystarczy wybrać ziemię na głębokość 0,4 metra, zrobić w tym wykopie ławę, na tym ścianę fundamentową? W najwyższym narożniku ziemia powinna być wybrana na 1,2 metra. Czy na takiej działce zrobić ławę schodkową?? Mniej więcej tak wygląda moje pytanie, ale może ono być trochę nie jasne. dzięki za odpowiedź. PZDR.

Witam. Mam takie pytanie dotyczące fundamentów. Na wiosnę planujemy rozpocząć budowę domu ( dom parterowy, niepodpiwniczony ),

....

Moje pytanie związane jest z tym spadkiem, jak wykonać fundament na takiej działce. Czy w najniższym narożniku (który jest o 1,3 metra poniżej) wystarczy wybrać ziemię na głębokość 0,4 metra, zrobić w tym wykopie ławę, na tym ścianę fundamentową? W najwyższym narożniku ziemia powinna być wybrana na 1,2 metra. Czy na takiej działce zrobić ławę schodkową??

Robić ławę schodkową, rozmierzyć poziomy tak by zostało zachowane posadowienie każdego fragmentu poniżej granicy przemarzania, itd. Możesz wybrać ziemię do tej głębokości, o której piszesz, ale teren i tak należy zniwelować tak by spód ław był poniżej głębokości przemarzania.

http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view/id,586/Itemid,34/

Reszty szukaj w innych, podobnych postach bo było to wałkowane.

Staromodnie się nie da, w projekcie jest ława fundamentowa na jednym poziomie. Dlatego pozostaje ława schodkowa wg mnie.

Przepatrzyłem posty o podobnym temacie "ława schodkowa ". Według tego co wyczytałem powinienem zrobić tak, w najniższym punkcie wybrać ziemię na głębokość 40 cm (wtedy w tym miejscu po zasypaniu fundamentów ziemią, zniwelowaniu terenu ława będzie na poziomie 1,6m) i z tego miejsca robić schodki (w górę) tak żeby w najwyższym punkcie na działce ławę posadowić na 1,2 metra. Z tego co już widzę to będzie jeden schodek. Budynek o wymiarach 13x12 metra. Czy też zbroić 4 prętami fi 12 mm? Czy ziemię też wybrać schodkowo pod ławę i zaszalunkować? Czy muszą być jakieś spadki przejścia w schodkach??. wymiary ławy 60x40 cm zazbrojona (wychodzę z zasady popytam i doczytam i znowu dopytam, dlatego dzięki za odpowiedź)

Jak najbardziej możesz zrobić ławę schodkową, nie jest to wcale trudne ale wymaga indywidualnego podejścia do sprawy, koniecznie zadbaj o to by kierownik porządnie odebrał zbrojenie, ze szczególnym naciskiem na narożniki i ewentualne łączenia przy schodkach. radze też przeliczyć czy później bardziej opłaca się zasypać budynek wewnątrz kruszywem, czy lepiej ziemią z wykopu i wylać na tym płytę zbrojoną zamiast podbetonu. Pozdrawiam

Najlepiej jakby był w projekcie.

Fundament schodkowy nie jest trudny ale czasochłonny, zależy jaki masz grunt i jakie umiejetności. Zbrojenie na schodkach lepiej żeby było ciągłe a wysokość schodka na np. 2 bloczki. Ja robiłem tylko na garażu, możesz zobaczyć w moim dzienniku.

Warto sie zastanowić czy opłaca sie zasypywać prawie gotową piwnicę.

Witam. Dziennik budowy przeglądnąłem. Już mniej więcej ( tzn. więcej ) wiem o co chodzi. Dzisiaj sobie przeliczyłem i wyszło mi, że wystarczy w najniższym narożniku zrobić jeden schodek na 3 warstwy bloczka (około 40 cm). Myślę wykonać ławę szeroką na 50 cm a wysoką na 40 cm, zbrojenie 4 pręty fi 12 mm. Na tej ławie bloczki betonowe o szerokości 24 cm. Na bloczkach wieniec zbrojony 4 prętami. Parter wykonany ma być z betonu komórkowego o szerokości 24 cm + ocieplenie 10 cm. Zasypać się chyba opłaci bo w jednym narożniku ława posadowiona będzie na poziomie 1.6 m a pozostałe 3 narożniki na głębokości 1.2 metra więc do piwnicy jeszcze daleko. Tu wklejam link do zdjęcia - http://img525.imageshack.us/i/fundamenty.jpg/ - na szybko narysowana ława fundamentowa.Dobrze zrozumiałem??

Witam. Dziennik budowy przeglądnąłem. Już mniej więcej ( tzn. więcej ) wiem o co chodzi. Dzisiaj sobie przeliczyłem i wyszło mi, że wystarczy w najniższym narożniku zrobić jeden schodek na 3 warstwy bloczka (około 40 cm). Myślę wykonać ławę szeroką na 50 cm a wysoką na 40 cm, zbrojenie 4 pręty fi 12 mm. Na tej ławie bloczki betonowe o szerokości 24 cm. Na bloczkach wieniec zbrojony 4 prętami. Parter wykonany ma być z betonu komórkowego o szerokości 24 cm + ocieplenie 10 cm. Zasypać się chyba opłaci bo w jednym narożniku ława posadowiona będzie na poziomie 1.6 m a pozostałe 3 narożniki na głębokości 1.2 metra więc do piwnicy jeszcze daleko. Tu wklejam link do zdjęcia - http://img525.imageshack.us/i/fundamenty.jpg/ - na szybko narysowana ława fundamentowa.Dobrze zrozumiałem??

Ja bym przestawił jeden schodek, ten w środkowej cześci w prawo lub lewo tak aby nie był tuż obok skrzyżowania ław. Jest jakaś zasada co do ław schodkowych, coś jakby schodek nie powinien być wyższy jak wysokość ławy lub jakoś tak...jak znajde gdzie to widziałem to zapodam.

Co do przesunięcia środkowego schodka, to lepiej byłoby go przesunąć w prawo. Przesuwając go w lewo musiałbym jeszcze robić schodki na tych środkowych ławach. Wysokość ławy byłaby na 40 cm a schodek wychodzi na około 45 cm (3 x 14 cm bloczek plus zaprawa), to pewnie będzie trzeba zrobić jednak dwa schodki.

• 1 month później...
Gość zibik_eng

Jezeli twoj niezadaptowany katalogowiec ma w projekcie ławy to NIE WOLNO CI wykonać innego fundamentu niż ten który jest w projekcie. Wprowadzanie samowolnych zmian nazywa się fachowo SAMOWOLĄ BUDOWLANĄ a takie są obłożone karą do 50000 zł i nakazem rozbiórki. Nawet jezeli by ta twoja samowolka jakoś przeszła... to czy warto ryzykować stawiania na niepewnych (niezaprojektowanych) fundamentach resztę domu? Pękające ściany to nie jest przyjemny widok dla oczu a tym bardziej dla kieszeni...

Zleć adaptacje projektu do warunków lokalnych - przeprojektowanie fundamentów na schodkowe bez jakiś podchodów i kombinacji i po problemie.

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
Wbrew pozorom najtańsze może okazać się zrobienie ław w poziomie licząc najgłębszy wykop 1,2m. Szczególnie mam na myśli niewłaściwą pracę konstrukcji i pękanie. Ława schodkowa ok ale musi być rzetelnie wyliczona. Masz takie zaufanie do konstruktora? Ława w poziomie to zawsze pewniak

Jak najbardziej możesz zrobić ławę schodkową, nie jest to wcale trudne ale wymaga indywidualnego podejścia do sprawy, koniecznie zadbaj o to by kierownik porządnie odebrał zbrojenie, ze szczególnym naciskiem na narożniki i ewentualne łączenia przy schodkach.

A według czego ma odebrać zbrojenie, jak go nie ma w projekcie? Według własnego widzimisię?

Projekt trzeba zaadaptować do warunków gruntowych, a jak ci się nie chce to zaadaptuj warunki do projektu.

(odpowiedź do wiadomości prywatnej) Jeśli chodzi o moje budowanie to zacznie się na wiosnę i na moim dzienniku będę umieszczał opis przedsięwzięcia. Ja mam projekt indywidualny ze względu na spadek. Konstrukcja domu nie tylko uwzględnia ławę schodkową, ale również pozostała część budynku a mianowicie w dwóch ścianach umieszczone są od ławy fundamentowej aż po dach trzpienie żelbetowe i łącznie jest ich 11. Żeby chata się nie rozpadła będę potrzebował ponad 2,2 tony stali. w niektórych trzpieniach będzie po 10 prętów 5 fi 16 i 5 fi 12. Tak więc decyzja budowy na działce ze spadkiem wiąże się nie tylko na przeliczeniu ławy ale całej konstrukcji nośnej budynku. Ale podkreślam, że u mnie uskok jest dość znaczny (1,87m) pomiędzy dwoma częściami budynku na gruncie.