raas 17.12.2010 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Witajcie! Mam pytanie: Czy układ pieca co węglowego z podajnikiem tłokowym z buforem który przedstawiłam poniżej na rys. ma szansę działania w miarę sprawnego? Zaopiniujcie ,proszę czy możnaby po nabiciu bufora do 85stopni włączyć w piecyku tryb "lato" czyli tryb współpracy z podgrzewaniem zasobnika -bojlera cwu- w tym wypadku nie dopuszczałby do wystygnięcia bufora. To pozwoliłoby nabijać bufor znacznie rzadziej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 17.12.2010 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 uważam że to dobry pomysł, powinny byś spore oszczędności tylko zwróć uwagę na wężownice w tym buforze jaką dadzą temperaturę na CWU bo 85 to za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 17.12.2010 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Witajcie! Mam pytanie: Czy układ pieca co węglowego z podajnikiem tłokowym z buforem który przedstawiłam poniżej na rys. ma szansę działania w miarę sprawnego? Zaopiniujcie ,proszę czy możnaby po nabiciu bufora do 85stopni włączyć w piecyku tryb "lato" czyli tryb współpracy z podgrzewaniem zasobnika -bojlera cwu- w tym wypadku nie dopuszczałby do wystygnięcia bufora. To pozwoliłoby nabijać bufor znacznie rzadziej... działać będzie ale ja bym raczej skłaniał się do grzania wody c.u.w z pominięciem bufora w zbiorniku niezależnym czy to z wężownicą czy płaszczowym 220 l czy 300 l wtedy na lato grzejesz tylko wodę c.u.w bez bufora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raas 18.12.2010 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 @mariobros35 Napisz jak zrealizować takie niezależne zasilanie dwóch obwodów : co -zasila bufor a drugi zasila cwu.. Ja myślałem o piecu eco maximus Nie chciałbym zasilać tym samym obwodem bufora i zasobnika cwu dlatego, że straciłbym możliwość automatycznego sterowania tym układem. Konieczność odcięcia bufora po nabiciu i przełączenia się na tryb cwu w układzie tylko z zasobnikiem. Jak to ogarnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 18.12.2010 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 A po co w zbiorniku ta dolna wężownica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 18.12.2010 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 mam doświadczenie z takimi układami buforowania ciepła popełniłem już kilka takich opartych na kominkach z płaszczem wodnym i piecach na paliwo stałe i z powodzeniem działają w współpracy z instalacjami ogrzewania podłogowego lub mieszanego podłogowo-grzejnikowego w sprawie bardziej szczegółowych wyjaśnień proszę o kontakt na mejla [email protected] pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raas 18.12.2010 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 @KrzysztofLis2 -Hmm myślałem że tak odbiorę ciepło do podłogówki...ale już widzę że to błąd . Powinno być tak jak na rysunku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 19.12.2010 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 O to mi właśnie chodziło. Tylko postaraj się zrobić wloty i wyloty tak, by były styczne do walca a nie prostopadłe do niego i oba nadawały ruch wirowy wsadu w tę samą stronę. Będzie się mniej mieszało. Na dobrą sprawę możesz nawet kupić zasobnik z jednym kompletem zasilania i powrotu, bo przy tego typu układzie to mieszanie nie będzie aż tak dużym problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts