Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy taki bufor ma szansę działać prawidłowo:

raas

Recommended Posts

Witajcie!

Mam pytanie:

Czy układ pieca co węglowego z podajnikiem tłokowym z buforem który przedstawiłam poniżej na rys. ma szansę działania w miarę sprawnego?

Zaopiniujcie ,proszę czy możnaby po nabiciu bufora do 85stopni włączyć w piecyku tryb "lato" czyli tryb współpracy z podgrzewaniem zasobnika -bojlera cwu- w tym wypadku nie dopuszczałby do wystygnięcia bufora. To pozwoliłoby nabijać bufor znacznie rzadziej...

Bez tytułu.jpg

Witajcie!

Mam pytanie:

Czy układ pieca co węglowego z podajnikiem tłokowym z buforem który przedstawiłam poniżej na rys. ma szansę działania w miarę sprawnego?

Zaopiniujcie ,proszę czy możnaby po nabiciu bufora do 85stopni włączyć w piecyku tryb "lato" czyli tryb współpracy z podgrzewaniem zasobnika -bojlera cwu- w tym wypadku nie dopuszczałby do wystygnięcia bufora. To pozwoliłoby nabijać bufor znacznie rzadziej...

działać będzie ale ja bym raczej skłaniał się do grzania wody c.u.w z pominięciem bufora w zbiorniku niezależnym czy to z wężownicą czy płaszczowym 220 l czy 300 l wtedy na lato grzejesz tylko wodę c.u.w bez bufora

@mariobros35 Napisz jak zrealizować takie niezależne zasilanie dwóch obwodów : co -zasila bufor a drugi zasila cwu.. Ja myślałem o piecu eco maximus Nie chciałbym zasilać tym samym obwodem bufora i zasobnika cwu dlatego, że straciłbym możliwość automatycznego sterowania tym układem. Konieczność odcięcia bufora po nabiciu i przełączenia się na tryb cwu w układzie tylko z zasobnikiem. Jak to ogarnąć?

mam doświadczenie z takimi układami buforowania ciepła popełniłem już kilka takich opartych na kominkach z płaszczem wodnym i piecach na paliwo stałe i z powodzeniem działają w współpracy z instalacjami ogrzewania podłogowego lub mieszanego podłogowo-grzejnikowego w sprawie bardziej szczegółowych wyjaśnień proszę o kontakt na mejla [email protected] pozdrawiam

O to mi właśnie chodziło. Tylko postaraj się zrobić wloty i wyloty tak, by były styczne do walca a nie prostopadłe do niego i oba nadawały ruch wirowy wsadu w tę samą stronę. Będzie się mniej mieszało. :)

Na dobrą sprawę możesz nawet kupić zasobnik z jednym kompletem zasilania i powrotu, bo przy tego typu układzie to mieszanie nie będzie aż tak dużym problemem.