zibi465 17.12.2010 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 (edytowane) Witam. Z góry przepraszam jeśli temat już był na forum,ale ja niestety nie mogłem go znaleźć ,jeśli są proszę o linki.Chodzi mi oto żeby kupić dobry a zarazem niedrogi komin.Potrzebuję dwa kominy,jeden na ekogroszek ,drugi do kominka.Wiem że znajdą się tacy co napiszą że tylko Schiedel,ale czy niema tańszych a równie dobrych kominów. Wiem że komin musi posiadać izolację (ocieplenie) na całej długości ,niektórzy oferują tylko na dole inni wogóle .Na co jeszcze zwrócić uwagę przy wyborze komina Edytowane 17 Grudnia 2010 przez zibi465 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 17.12.2010 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 (edytowane) Wiem że komin musi posiadać izolację (ocieplenie) na całej długości ,niektórzy oferują tylko na dole inni wogóle .Na co jeszcze zwrócić uwagę przy wyborze komina Ja kupiłem dwa ok. 7-metrowe kominy firmy CJ-Blok. Murarz, który je montował mówił, że pustaki systemowe tego producenta są znacznie lżejsze od pustaków Schiedel'a (a montował też ich już kilka). Nie mam jeszcze doświadczeń z tymi kominami (będę rozpalał w przyszłym roku), ale były znacznie tańsze od tych wyżej wymienionych, a wyglądają równie solidnie i mają spory typoszereg wielkości oraz bogaty asortyment wyposażenia. Wytrzymałość tych systemowych pustaków CJ-Blok sprawdziłem osobiście, bo własnoręcznie wycinałem w nich otwory oraz usiłowałem potłuc odpady (szło b. trudno). Edytowane 17 Grudnia 2010 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 19.12.2010 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 Piszesz że pustaki są mocna a co z wkładami ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 20.12.2010 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 Piszesz że pustaki są mocna a co z wkładami ?? Podobnie. Jeden przez moją nieuwagę spadł z wysokości 5 m na beton i potłukł się jedynie na dwie części. Te dwie części też trudno było potłuc, gdy wszystkie odpadowe kawałki gruzu zagospodarowywałem sypiąc w wykop pod drewutnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinez44 20.12.2010 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 Podobnie. Jeden przez moją nieuwagę spadł z wysokości 5 m na beton i potłukł się jedynie na dwie części. Te dwie części też trudno było potłuc, gdy wszystkie odpadowe kawałki gruzu zagospodarowywałem sypiąc w wykop pod drewutnię. Czy rzut kominem to jakaś nowa dyscyplina w której mają startować kominy? Proponuję inne dyscypliny równie pomocne w ocenie jakości kominów: 1. rzut młotem 5kg do pustaka, 2. czas potrzebny do przepiłowania rury w poprzek 3. rzut drzwiczkami do celu. Ręce i nogi opadają .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 20.12.2010 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 schneidel, Zapel, Bolesławiec, icopal, IBF a czym się róznią? ceną, niektóre mają pustaki ceramiczne, większość keramzytobetonowe, mogą mieć różne rozmiary (co też jest ważne) schneidel chyba ma najrówniejsze wklady, ale reszta też dobre. Poszukaj i poczytaj wstepnie. Na forum faktycznie trudno coś znależć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 20.12.2010 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 (edytowane) Czy rzut kominem to jakaś nowa dyscyplina w której mają startować kominy? Proponuję inne dyscypliny równie pomocne w ocenie jakości kominów: 1. rzut młotem 5kg do pustaka, 2. czas potrzebny do przepiłowania rury w poprzek 3. rzut drzwiczkami do celu. Ręce i nogi opadają .... Nie bądź taki dowcipny Skoro autor postu jest tak dociekliwy, to mu przekazuję moje dotychczasowe doświadczenia. Jak popalę w tych kominach przez następne lata, to będę miał zapewne tych doświadczeń więcej Chodzi o to, że nie istnieje tylko jedna firma Schiedel (choć na pewno jej kominy są dobre). Mają jednak jedną duuuużą wadę - są drogie! Edytowane 21 Grudnia 2010 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 21.12.2010 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 to z doswiadczeń - mam Zapel od 3 lat. No i co? Mam, stoi, dymi. Chyba dobry. Po tych 3 latach palenia w kominku drewnem nie zawsze suchym wezwaliśmy kominiarza ale nie miał się czym wykazać - komin był czysty. Więc się sadza nie osadza. Rożnica z murowanym - jest izolowany czyli raczej nie nagrzewa mieszkania. No, troszkę, przy paleniu na ful, robi się ciepły ale nie bardzo. Ale też zaden syf do domu nie przesiąka, więc coś za coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 22.12.2010 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Bierz najtańszy. A wiecie czemu tanie wina są dobre? Bo są dobre i tanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yar 01.01.2011 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 schneidel, Zapel, Bolesławiec, icopal, IBF a czym się róznią? ceną, niektóre mają pustaki ceramiczne, większość keramzytobetonowe, mogą mieć różne rozmiary (co też jest ważne) schneidel chyba ma najrówniejsze wklady, ale reszta też dobre. Poszukaj i poczytaj wstepnie. Na forum faktycznie trudno coś znależć Można jeszcze dodać system firmy Plewa. Mam taki zamontowany, ale jeszcze nie przeszedł "chrztu bojowego". W każdym razie, znajomi też mają taki i chwalą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 01.01.2011 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 Ja postawiłem na Schiedla Rondo Plus, 9mb za 3270 zł. Do kominka rekreacyjnego aż za dobry. Kosztuje nie mało, ale mam nadzieję, że posłuży mi do końca życia Zresztą jak się ma jeden komin w domu, to można kupić porządny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts