anna2405 17.12.2010 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 W lipcu 2010r podpisałam umowę opiewającą na 15000zł (wykonanie kutego ogrodzenia) W warunkach umowy był termin wykonania - 30.09.2010. Dałam także zadatek w kwocie 10000zł. Niestety nie ma w umowie nic na temat opóźnień.Minęło kilka miesięcy i po wielu moich interwencjach jutro (18.12) ma nastąpić montaż ogrodzenia. Opóźnienie wyniosło ponad 2 i pół miesiąca.Co powinnam zrobić?????????????Mam do zapłaty jeszcze 5000zł. Uważam, że z tej kwoty powinnam coś odjąć. Jednak chce to zrobić uczciwie!Nie mogę znależć żadnych informacji co do wysokości tego rodzaju kar (odsetek), tymbardziej ,że w umowie nie ma żadnej wzmianki.Bardzo proszę o pomoc!!!!!!!!!! Jutro muszę się ostatecznie rozliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klub_AA 17.12.2010 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 W lipcu 2010r podpisałam umowę opiewającą na 15000zł (wykonanie kutego ogrodzenia) W warunkach umowy był termin wykonania - 30.09.2010. Dałam także zadatek w kwocie 10000zł. Niestety nie ma w umowie nic na temat opóźnień. Minęło kilka miesięcy i po wielu moich interwencjach jutro (18.12) ma nastąpić montaż ogrodzenia. Opóźnienie wyniosło ponad 2 i pół miesiąca. Co powinnam zrobić????????????? Mam do zapłaty jeszcze 5000zł. Uważam, że z tej kwoty powinnam coś odjąć. Jednak chce to zrobić uczciwie! Nie mogę znależć żadnych informacji co do wysokości tego rodzaju kar (odsetek), tymbardziej ,że w umowie nie ma żadnej wzmianki. Bardzo proszę o pomoc!!!!!!!!!! Jutro muszę się ostatecznie rozliczyć. Nie jestem prawnikiem ale tego typu kwestie reguluje Kodeks Cywilny. Bez wzgledu czy sa zapisy w umowie czy nie to masz do tego prawo. Inna kwestia jest taka czy jeśli wykonawca odmówi wykonania robót bo zagrozisz karami to czy bedziesz miała czas i siłe włuczyc sie po sądach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 17.12.2010 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Mam do zapłaty jeszcze 5000zł. Uważam, że z tej kwoty powinnam coś odjąć. Jednak chce to zrobić uczciwie! klucz do tej zagadki znajduje się w dwóch skrajnych zdaniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna2405 17.12.2010 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 NIe rozumiem??? Co masz na myśli Wick?Do Klub_AA - przejrzałam Kodeks Cywilny-oczywiście okiem laika i niestety nie znalazłam odpowiedzi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klub_AA 18.12.2010 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 NIe rozumiem??? Co masz na myśli Wick? Do Klub_AA - przejrzałam Kodeks Cywilny-oczywiście okiem laika i niestety nie znalazłam odpowiedzi.... http://www.bankier.pl/firma/article.html?article_id=1356043 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 18.12.2010 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 KC nie reguluje tego z automatu – ani inny akt prawny, w przeciwieństwie do odsetek za nieterminowe płatności. . Niestety nie ma w umowie nic na temat opóźnień. . Nie ma w umowie zapisu o karach umownych – nie ma roszczeń z tego tytułu. Tak więc Klub_AA – nie wprowadzaj w błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna2405 18.12.2010 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 dziękuję za Wasze podpowiedzi.sSiwy12 - doszły mnie słuchy, że umowa (każda) regulowana jest w ten sam sposób. To znaczy, jeśli jest termin wykonania prac, to nie ma znaczenia czy jest wzmianka o konsekwencjach niedotrzymania terminu. Tak samo należy wyciągnąć jakieś konsekwencje. Piszę "jakieś" bo wciąż łamiem głowę jakie i czy wogóle.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 18.12.2010 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 Jeśli nie w umowie nie ma klauzuli o karach umownych, to zamknięta jest droga prawna w tym zakresie, albowiem kwota (procentowa lub w zł) oraz sposób jej naliczania jest ściśle zależny od ustaleń zawartych w tej klauzuli o karach umownych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts