Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kara umowna czy odsetki za opóźnienie??? PILNE!

anna2405

Recommended Posts

W lipcu 2010r podpisałam umowę opiewającą na 15000zł (wykonanie kutego ogrodzenia) W warunkach umowy był termin wykonania - 30.09.2010. Dałam także zadatek w kwocie 10000zł. Niestety nie ma w umowie nic na temat opóźnień.

Minęło kilka miesięcy i po wielu moich interwencjach jutro (18.12) ma nastąpić montaż ogrodzenia.

Opóźnienie wyniosło ponad 2 i pół miesiąca.

Co powinnam zrobić?????????????

Mam do zapłaty jeszcze 5000zł. Uważam, że z tej kwoty powinnam coś odjąć. Jednak chce to zrobić uczciwie!

Nie mogę znależć żadnych informacji co do wysokości tego rodzaju kar (odsetek), tymbardziej ,że w umowie nie ma żadnej wzmianki.

Bardzo proszę o pomoc!!!!!!!!!! Jutro muszę się ostatecznie rozliczyć.

W lipcu 2010r podpisałam umowę opiewającą na 15000zł (wykonanie kutego ogrodzenia) W warunkach umowy był termin wykonania - 30.09.2010. Dałam także zadatek w kwocie 10000zł. Niestety nie ma w umowie nic na temat opóźnień.

Minęło kilka miesięcy i po wielu moich interwencjach jutro (18.12) ma nastąpić montaż ogrodzenia.

Opóźnienie wyniosło ponad 2 i pół miesiąca.

Co powinnam zrobić?????????????

Mam do zapłaty jeszcze 5000zł. Uważam, że z tej kwoty powinnam coś odjąć. Jednak chce to zrobić uczciwie!

Nie mogę znależć żadnych informacji co do wysokości tego rodzaju kar (odsetek), tymbardziej ,że w umowie nie ma żadnej wzmianki.

Bardzo proszę o pomoc!!!!!!!!!! Jutro muszę się ostatecznie rozliczyć.

Nie jestem prawnikiem ale tego typu kwestie reguluje Kodeks Cywilny. Bez wzgledu czy sa zapisy w umowie czy nie to masz do tego prawo. Inna kwestia jest taka czy jeśli wykonawca odmówi wykonania robót bo zagrozisz karami to czy bedziesz miała czas i siłe włuczyc sie po sądach.

KC nie reguluje tego z automatu – ani inny akt prawny, w przeciwieństwie do odsetek za nieterminowe płatności.

. Niestety nie ma w umowie nic na temat opóźnień.

.

Nie ma w umowie zapisu o karach umownych – nie ma roszczeń z tego tytułu.

Tak więc Klub_AA – nie wprowadzaj w błąd.

dziękuję za Wasze podpowiedzi.

sSiwy12 - doszły mnie słuchy, że umowa (każda) regulowana jest w ten sam sposób. To znaczy, jeśli jest termin wykonania prac, to nie ma znaczenia czy jest wzmianka o konsekwencjach niedotrzymania terminu. Tak samo należy wyciągnąć jakieś konsekwencje. Piszę "jakieś" bo wciąż łamiem głowę jakie i czy wogóle....

Jeśli nie w umowie nie ma klauzuli o karach umownych, to zamknięta jest droga prawna w tym zakresie, albowiem kwota (procentowa lub w zł) oraz sposób jej naliczania jest ściśle zależny od ustaleń zawartych w tej klauzuli o karach umownych.