mareks_ 18.12.2010 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 Chyba to odpowiednie miejsce by zasięgnąć języka w problemie, który mnie nurtuje. Jestem na etapie instalacji - za chwilę tynki. Mam wstawione okna PCV w okleinie. Wykonawca, który ma mi robić tynki (gipsowe) zaproponował, że do okien przyklei takie plastikowe listwy z 2-stronną taśmą klejącą, które podobno zapobiegają pękaniu tynku wokół okien. Znalazłem tu na forum, że jest to polecane rozwiązanie. Moją wątpliwość budzi jednak to, że listwa wchodzi na okno około 1cm i późniejszy tynk też będzie wchodził ten centymetr a w planie mam roletki materiałowe takie jak mam w obecnym mieszkaniu. Teraz między oknem a murem jest około 2cm pianki i okna otwierają się ponad 90 stopni. Obawiam się jednak, że po zatynkowaniu ram kasetka rolety nie pozwoli otworzyć okna do końca. Czy moje obawy są zasadne?A może jakoś inaczej obrobić okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrisowaty 18.12.2010 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 Moim zdaniem listwa ma za zadanie maskować tylko łączenie okna z murem i wszelkie nierówności oraz pęknięcia. Z pewnością nie zapobiegnie pękaniu tynku w tym miejscu. Raczej proponowałbym jakieś elastyczne połączenie np łączenia pokryć akrylem i pomalować. Niestety w wielu przypadkach kasetka rolet materiałowych blokuje pełne otwarcie okna. W zależności od grubości muru można jakoś to przeskoczyć montując okna "bliżej" wnętrza, albo stosując poszerzenia a tym samym zmniejszanie ilości światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mareks_ 18.12.2010 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 Mnie tłumaczono, że listwa ma zapobiegać pękaniu tynku i tworzy właśnie elastyczne połączenie tynku z oknem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 18.12.2010 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 i dobrze cię informowanoListwa dylatacyjna jak sama nazwa skazuje jest dylatacją między ruchomym oknem a nieruchomym tynkiemZapobiega skutecznie spękaniom tynku przy prawidłowo zamontowanych oknachNie ma sie nad czym zastanawiać, mimo że towar dość drogi - brać Pomijam już kwestię że dodatkowo możesz bardzo dokładnie zabezpieczyć okna przy najbardziej brudzących i niszczących pracach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_FIX_ 23.12.2010 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 ........ Obawiam się jednak, że po zatynkowaniu ram kasetka rolety nie pozwoli otworzyć okna do końca. .... W sprzedaży dostępne są też rolety materiałowe w kasecie FLAT - płaska kasetka (ok 3 cm), praktycznie bezkolizyjne otwieranie okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mareks_ 24.12.2010 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2010 W sprzedaży dostępne są też rolety materiałowe w kasecie FLAT - płaska kasetka (ok 3 cm), praktycznie bezkolizyjne otwieranie okien. Możesz dać namiar na jakiegoś producenta? Albo chociaż jakieś zdjęcia jak to wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 24.12.2010 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2010 niestety, przy prawidłowo wykonanych glifach nachodzących 5-10mm na ościeżnicę nawet taka roletka ogranicza otwarcie okna - ale fakt, mniej niż standardowa kasetka półokrągłamereks_ a może roletka na całe okno? taniej, dość estetycznie i także potrafi zaciemnić pomieszczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_FIX_ 28.12.2010 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Możesz dać namiar na jakiegoś producenta? Albo chociaż jakieś zdjęcia jak to wygląda? Po nowym roku wrzucę foto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
11małgosia 28.12.2010 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Zastanawiam się o jakiej listwie dwustronnie klejącej jest mowa. Szukam dobrego rozwiązania do wypełnienia szpar między ramami okien a ścianą, ale u mnie we wnęce okiennej wstawione są płyty karton-gips. Dwa lata temu wypełniłam te szpary akrylem, ale miejscami ten akryl "wyszedł " ze szpary i wygląda to fatalnie. Myślę żeby go usunąć i szukam innego rozwiązania. Dodam, że zauważyłam też, że miejscami wieje w tych miejscach połączenia okna z płytą lub parapetem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mareks_ 30.12.2010 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Te listwy to coś takiego:http://www.cdilmillennium.com.pl/profile-budowlane/listwa-dylatacyjna-pcw-do-oscieznic-okiennych.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_FIX_ 06.01.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Możesz dać namiar na jakiegoś producenta? Albo chociaż jakieś zdjęcia jak to wygląda? http://img195.imageshack.us/img195/4460/dsc00014tu.th.jpg http://img192.imageshack.us/img192/6290/dsc00013ba.th.jpg System Flat Besta - kaseta i prowadnice aluminiowe. Wyjątkowo płaski, praktycznie bezkolizyjny.Niestety kaseta i prowadnice dostępne tylko w kolorze białym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts