Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawidłowa obróbka okien.

Recommended Posts

Chyba to odpowiednie miejsce by zasięgnąć języka w problemie, który mnie nurtuje. Jestem na etapie instalacji - za chwilę tynki. Mam wstawione okna PCV w okleinie. Wykonawca, który ma mi robić tynki (gipsowe) zaproponował, że do okien przyklei takie plastikowe listwy z 2-stronną taśmą klejącą, które podobno zapobiegają pękaniu tynku wokół okien. Znalazłem tu na forum, że jest to polecane rozwiązanie. Moją wątpliwość budzi jednak to, że listwa wchodzi na okno około 1cm i późniejszy tynk też będzie wchodził ten centymetr a w planie mam roletki materiałowe takie jak mam w obecnym mieszkaniu. Teraz między oknem a murem jest około 2cm pianki i okna otwierają się ponad 90 stopni. Obawiam się jednak, że po zatynkowaniu ram kasetka rolety nie pozwoli otworzyć okna do końca. Czy moje obawy są zasadne?

A może jakoś inaczej obrobić okna?

Moim zdaniem listwa ma za zadanie maskować tylko łączenie okna z murem i wszelkie nierówności oraz pęknięcia. Z pewnością nie zapobiegnie pękaniu tynku w tym miejscu. Raczej proponowałbym jakieś elastyczne połączenie np łączenia pokryć akrylem i pomalować. Niestety w wielu przypadkach kasetka rolet materiałowych blokuje pełne otwarcie okna. W zależności od grubości muru można jakoś to przeskoczyć montując okna "bliżej" wnętrza, albo stosując poszerzenia a tym samym zmniejszanie ilości światła.

i dobrze cię informowano

Listwa dylatacyjna jak sama nazwa skazuje jest dylatacją między ruchomym oknem a nieruchomym tynkiem

Zapobiega skutecznie spękaniom tynku przy prawidłowo zamontowanych oknach

Nie ma sie nad czym zastanawiać, mimo że towar dość drogi - brać

Pomijam już kwestię że dodatkowo możesz bardzo dokładnie zabezpieczyć okna przy najbardziej brudzących i niszczących pracach

Zastanawiam się o jakiej listwie dwustronnie klejącej jest mowa. Szukam dobrego rozwiązania do wypełnienia szpar między ramami okien a ścianą, ale u mnie we wnęce okiennej wstawione są płyty karton-gips. Dwa lata temu wypełniłam te szpary akrylem, ale miejscami ten akryl "wyszedł " ;) ze szpary i wygląda to fatalnie. Myślę żeby go usunąć i szukam innego rozwiązania. Dodam, że zauważyłam też, że miejscami wieje w tych miejscach połączenia okna z płytą lub parapetem.

Możesz dać namiar na jakiegoś producenta? Albo chociaż jakieś zdjęcia jak to wygląda?

http://img195.imageshack.us/img195/4460/dsc00014tu.th.jpg

http://img192.imageshack.us/img192/6290/dsc00013ba.th.jpg

System Flat Besta - kaseta i prowadnice aluminiowe. Wyjątkowo płaski, praktycznie bezkolizyjny.Niestety kaseta i prowadnice dostępne tylko w kolorze białym.