Jadziek 18.12.2010 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 Czy spotkaliście sie z gotowym projektem domku z tarasem widokowym lub wieżą widokową??Szukam projektu (pomysłu na projekt) do domu na działkę nad jeziorem, ma to być mały, prosty, całoroczny domek od pow. max 100m2.Problem w tym, że moja działka jest oddalona od wody jakieś 300 metrów a między moją działką a wodą jest łagodna wydma/górka o wysokości 6-7 metrów a ja chciałbym mieć widok na wodę (dzieciaki pływają na windsurfingu i chciałby mieć je na oku)Wysokość budynku nie może przekroczyć 8 metrów, czyli przydałby mi się gdzieś na wysokości dachu coś ala taras gdzie mógłbym z lornetką wypatrywać pociech. Macie może pomysł, żeby połączyć dwuspadowy dach z tarasem lub jakaś wieża? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 22.12.2010 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Przy dwuspadzie ciężka sprawa. Gotowych projektów raczej sobie nie przypominam. Z prostych rozwiązań nasuwa mi się ono dachowe w okolicy kalenicy, bo wyłaz kominiarski może być trochę za mały i tak dobrane zagospodarowanie poddasza, żeby weszły schody na platformę widokową na stryszku - mam na myśli jakąś lżejszą konstrukcję - drewniane ażurowe schody i wykończenie drewnem tegoż stryszku. To tak na szybko na podstawie własnego domu podsuwam. Koszty raczej niewielkie. Coś bardziej ekstra to doprojektowanie do stryszku nad poddaszem latarni pośrodku kalenicy (pod warunkiem, że komin byłby nieco niżej, żeby nie było 2 grzybów w barszczu). Coś jak na zdjęciu, tylko przystosowane do bardziej spadzistego dachu.http://www.ascinfo.co.uk/GetThumbnail.ashx?filename=http://www.ascinfo.co.uk/ASCContent/16625\ProductUploads\ProductImages\Roo_5859.jpg&width=200&height=200A naprawdę fajna byłaby okrągła, ale trudno mi wyszukać stosowną ilustrację. Coś jak na tej altance:http://iconshelters.com/html/images/CM20M-P10-2396-2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jadziek 22.12.2010 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 dzieki za odpowiedz, podoba mi sie ta "wiezyczka" - na czubku moglbym zrobic wiatomierz (taki bialo-czerwony rekaw jak na lotniskach ale mniejszy) tylko boje sie ze wtedy wychodzac z czyms takim ponad dach przekrocze zakladane w planie zagospodarowania 8metrow. A moze tej wiezyczki nie bierze sie pod uwage przy wydawaniu pozwolenia na budowe... Ta wiezyczka w sumie nie musi byc zadaszona, wystarczy mi taki a'la szeroki komin 1,5m x 1,5m z barierka, tyko jak tam zaplanowac odporwadzanie wody hm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oresund 22.12.2010 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 a na pewno potrzebujesz wieży razem z domem?zawsze mozesz zainstalować kamerki, jakosc obrazu i ceny są coraz lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 23.12.2010 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 jest cos takiego..... http://www.archipelag.pl/projekty-domow/roma/?Category=4l8qv3p05mn8i2&Kind=1&SearchForm=1&Type=3 jak dla mnie bomba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 23.12.2010 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 Po tytule postu też mi się właśnie ten projekt skojarzył, ale do reszty wytycznych nijak nie pasuje. 10,5m wysokości. Dla mnie też bomba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 23.12.2010 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 Nawet przez moment mialem ten projekt realizowac, i tak jak piszesz zli urzednicy zabronili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 23.12.2010 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 Jeszcze z wieżą jest taki jeden, ale trochę strach wklejać, bo poraża. Zresztą też się w wytycznych nie zmieści. A co tam - tu wszyscy o mocnych nerwach. Tadam! http://www.wybieramydom.pl/images/media3i/p_97981.jpg&w=418%27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Walenty 23.12.2010 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 Właśnie też ten projekt przyszedł mi na myśl po zobaczeniu tytułu. Zgadzam sie ze porażalook what i've found that managed forex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 24.12.2010 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2010 Właśnie ze względu na odprowadzane wody i izolację przeciwwilgociową, taras czy ogólnie otwarty fragment bryły domu narażony na opady jest dość kłopotliwy w budowie i konserwacji. Wieżyczka powinna więc mieć daszek i otwierane okienka (lub jedno okienko), a wtedy ewentualne przeciekanie może wyniknąć tylko z błędu dekarza. Co do wysokości budynku - trudno mi orzec. Pewnie jak zwykle będzie to interpretacja urzędnicza. Zacytuję rozporządzenie:"Wysokość budynku mierzy się od poziomu terenu przy najniżej położonym wejściu do budynku lub jego części pierwszej kondygnacji nadziemnej budynku do górnej płaszczyzny stropu bądź najwyżej położonej krawędzi stropodachu nad najwyższą kondygnacją użytkową, łącznie z grubością izolacji cieplnej i warstwy ją osłaniającej, albo do najwyżej położonej górnej powierzchni innego przekrycia."Jak ustosunkują się w tym układzie do latarni, która będzie wystawała mniej więcej jak komin? Jeszcze jedno rozwiązanie na dach dwuspadowy - balkonik.http://bi.gazeta.pl/im/9/8271/z8271959X.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jadziek 28.12.2010 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 czyli pozostaje mi balkonik lub kamerka zeby nie pchac sie za bardzo w kosztydzieki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts