yan3k 18.12.2010 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 (edytowane) Drodzy forumowicze! Przeprowadzam remont małej łazienki (niecałe 3 m2) w bloku z wielkiej płyty. Fachowiec rozpoczął wykładanie kafelek (30x60) na scianach, ktore sa krzywe. Prostuje je klejem do płytek - Buildfix. Na jednej ze scian, przy rogu wewnetrznym, grubość kleju dochodzi do 2cm i zwęża sie wzdluż sciany do 1cm. Na 2.5m2 zuzyl prawie 25kg kleju. Kafelki od strony rogu sa troche poszczerbione. Fachowiec twierdzi ze tak moze byc bo i tak bedzie to zakryte silikonem. Tlumaczy to faktem ze sa pekniecia przy suficie, wiec przy rogach wewnetrznych da silikon aby "sciany mogly pracowac" - fuga wg niego by popekala, a dodatkowo ze jest to wbrew "sztuce budowlanej". Dodam ze nie zauwazylem wczesniej tych pekniec, a byly prowadzone ciezkie prace polegajace na wyburzaniu zbrojonych scianek zelbetonowych - sadze ze to mogla byc ich przyczyna. Ja natomiast chcialbym w tych rogach wewnetrznych fuge - wydaje mi sie ze fuga miedzy kafelkami jest estetyczniejsza niz silikon "na kafelkach". Wracajac do sedna, oczekuje on ode mnie pismo, ze po poprawie tego rogu i wykonczeniu fugą, nie bede ubiegal sie naprawy gwarancyjnej w tym zakresie. 1. Czy rzeczywiscie te sciany moga sie az tak "pracowac"? 2. Czy grubosc kleju jest tak naprawde powodem dla ktorego on sie tak upiera przy silikonie ? 3. Czy robi mnie w konia ? Jestem laikiem w zakresie remontow. Pozdrawiam serdecznie PS. Przepraszam, chyba dalem post w nie tym dziale co trzeba Edytowane 18 Grudnia 2010 przez yan3k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 18.12.2010 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 Nie robi Cię w konia W narożnikach lepiej mieć silikon. Co do grubości kleju to różnie podają producenci ale tragedii u Ciebie nie ma. Aby dawać mniej kleju należałoby wytynkować na prosto i kleju mniej wyjdzie, ale nie wiadomo jak się będzie tynk na wielkiej płycie trzymał. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bind 29.12.2010 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Akurat słuchaj fachowca bo dobrze Ci radzi. Dobierz silikon w kolorze fugi ( nie powinno to być problemem). Fuga najzwyczajniej popęka i się wykruszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts