Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grubość kleju płytek ściennych w łazience

yan3k

Recommended Posts

Drodzy forumowicze!

Przeprowadzam remont małej łazienki (niecałe 3 m2) w bloku z wielkiej płyty. Fachowiec rozpoczął wykładanie kafelek (30x60) na scianach, ktore sa krzywe. Prostuje je klejem do płytek - Buildfix. Na jednej ze scian, przy rogu wewnetrznym, grubość kleju dochodzi do 2cm i zwęża sie wzdluż sciany do 1cm. Na 2.5m2 zuzyl prawie 25kg kleju. Kafelki od strony rogu sa troche poszczerbione. Fachowiec twierdzi ze tak moze byc bo i tak bedzie to zakryte silikonem. Tlumaczy to faktem ze sa pekniecia przy suficie, wiec przy rogach wewnetrznych da silikon aby "sciany mogly pracowac" - fuga wg niego by popekala, a dodatkowo ze jest to wbrew "sztuce budowlanej". Dodam ze nie zauwazylem wczesniej tych pekniec, a byly prowadzone ciezkie prace polegajace na wyburzaniu zbrojonych scianek zelbetonowych - sadze ze to mogla byc ich przyczyna.

Ja natomiast chcialbym w tych rogach wewnetrznych fuge - wydaje mi sie ze fuga miedzy kafelkami jest estetyczniejsza niz silikon "na kafelkach".

Wracajac do sedna, oczekuje on ode mnie pismo, ze po poprawie tego rogu i wykonczeniu fugą, nie bede ubiegal sie naprawy gwarancyjnej w tym zakresie.

1. Czy rzeczywiscie te sciany moga sie az tak "pracowac"?

2. Czy grubosc kleju jest tak naprawde powodem dla ktorego on sie tak upiera przy silikonie ?

3. Czy robi mnie w konia ? Jestem laikiem w zakresie remontow.

Pozdrawiam serdecznie

PS. Przepraszam, chyba dalem post w nie tym dziale co trzeba :(

Edytowane przez yan3k

Nie robi Cię w konia :) W narożnikach lepiej mieć silikon. Co do grubości kleju to różnie podają producenci ale tragedii u Ciebie nie ma. Aby dawać mniej kleju należałoby wytynkować na prosto i kleju mniej wyjdzie, ale nie wiadomo jak się będzie tynk na wielkiej płycie trzymał. pozdr adam

• 2 weeks później...